Parketta lerakás XIX. kerület

Parketta lerakás XIX. kerület

Parketta lerakás XIX. kerület

Kedvező árú parketta lerakás XIX. kerület, parketta felújítás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XIX. kerület régiójában jótállással az elvégzett munkára, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.

A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni az ideális parkettát. Ennek érdekében számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:

 • a felhasználás helye (pl. iroda)
 • a felhasználás módja (pl. hálószoba)

A parketta szükséges keménysége jelentősen múlik azon, hogy melyik helyiségbe kívánjuk fektetni. A parketta külseje a fafajtától, az árnyalatától, felületkezelésétől függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez nyújtunk néhány tippet.

 • A parketta szegezése párnafára: ez a fektetési forma ma már ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése talán, de a parketta darabjainak fektetése inkább a lentiek szerint történik.
 • A parketta ragasztása aljzatbetonra: parketta ragasztó segítségével sík felületre ragasztják. Az aljzatnak teljesen síknak kell lennie, szükség esetén aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a művelet előtt.
 • Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott módon történik. A betonra hab alátét kerül, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.
parketta lerakás-átrakás XIX. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Vizesblokkban csak arra készült parkettát engedélyezett lerakni.

A parketták többsége nem rakható le padlófűtés fölé, emiatt a burkolat alatt fekvő fűtési csöveket optimálisan kell szigetelni, ellenkező esetben a parketta károsodhat.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A kiváló adhéziót a pormentesített aljzat garantálja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra történhet pl. kétkomponensű ragasztóval. Svédpadló rögzítése poliuretán ragasztóval elterjedt.

parketta ragasztása betonra XIX. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát a fal síkjával párhuzamosan javasolt lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni téglakötésben.

parketta lerakási minták XIX. kerület

Halszálka parketta lerakás

Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. Az oldalfalhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík közé 1 cm-es beépítési rést kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka minta lerakásaA résbe faékeket kell helyezni, a lerakás befejezése után a rögzítő ékek kivehetők, majd szegélyléccel fedjük le a hézagot.

A fal felőli parketták rés nélküli illesztése behúzóvassal valósítható meg.

régi parketta felszedése XIX. kerület

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy mihamarabb megszáradjon a parketta. A száradási idő rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat a páratartalom viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtéshez XIX. kerület

Azon egyszerű oknál fogva, hogy a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, ezért padlófűtésre csupán másfél centinél vékonyabb parkettát javaslunk. Emellett javasolt olyan anyagú parkettákat beépíteni, amelyek nem mennek össze.

Régi parketta típusok XIX. kerület

 • Egyrétegű parketta: az egész darab egy anyagból van. Ez lehet pl. lamella parketta vagy intarzia parketta.

 • Többrétegű: többnyire 2-3 rétegből tevődik össze. A háromrétegű parkettet sokszor szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett két elemből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek többféle fektetési mintákat tesznek lehetővé.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után rögtön használatra kész. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a rögzítés után.

A parketta takarítása XIX. kerület

A parketta fája még legyártott állapotában is élő anyag, ezért kényes lehet a hideg-meleg változásokra vagy a nedvesség változására. A parketta porszívózása kitűnő, viszont a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása nem tanácsos. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű víz jut, akkor azonnal el kell távolítani. Csakis kis mértékben nedves moppal szabad feltakarítani a parkettát, hogy megakadályozzuk a kiszáradás utáni zsugorodást.

A parketta karbantartása olajozással megoldható, így meggátolhatjuk a kiszáradását, illetve az ebből adódó hézagosodását, ropogossá válását.

A parketta élettartamának használ, ha a gyártó leírása szerinti szereket alkalmazza megközelítőleg 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves kendővel frissiben a legokosabb megoldás. Feltételezve, hogy a lefóliázás hiányos, a fólia alá bejutott pöttyök eltávolítása testreszabott tisztítószerrel esélyes. A diszperzitfolt ecetes vizes keverékkel pár perces áztatás után feloldható, viszont ezt követően tanácsos szellőztetni. Nehezen eltüntethető pacák ellen a WU2 sampon lehet az ellenszer, de a legutóbbi eszközök csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.

Miért szükséges idővel a parketta felszedése és visszaragasztása XIX. kerület vonzáskörzetében?

A parketta átrakása a legjobb megoldás lehet a régi parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A régen leragasztott parketta ragasztása már nem tart eléggé az idő elteltével a lakásban kialakuló páraképződés miatt.
 • A parketta kiterjedt felületen púposodott fel, ezért indokolt lehet néhány parkettadarab cseréje, ilyenkor okos ötlet lehet a többi parkettafa átrakással való rögzítése.
 • A régi parketta darabjai idővel megrepedeztek, és méretes hézag jött létre köztük, ami nem tömíthető nyomtalanul.
 • A parkettát rögzítő OSB lemez elmozdult, emiatt már nem megfelelő a rögzítő feladat betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése sok esetben elég lehet, akár több évre is tartós megoldás lehet, de az igazán biztos technológia a parketta átrakása.
 • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással orvosolhatók.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is ideális, mert az évek során a parketta színe ”beérik”, és soha nem fogunk tudni éppen ugyanolyat szerezni, így a megöregedett parketta darabok újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.
tölgy parketta átrakása XIX. kerület

A parketta átrakás rövid ismertetése

 1. A parketta átrakásának kiinduló tevékenységeképpen felbontjuk a régi parkettát.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek megtisztítása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
 3. Miután befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, ezután ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
 4. A munka záró lépése az ismét leragasztott parketta felcsiszolása és három rétegben történő pácolása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, ugyanis ennek során korábban lerakott parkett meg is sérülhet, az átrakáshoz szakértelem kell.

A parketta átrakása a leghatékonyabb műveletsor lehet a felpúposodott parketta javítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása elengedett idővel különféle okok miatt.
 • A faburkolat nagy kiterjedésben károsodott, emiatt szükségessé válhat több darab cseréje, ekkor okos döntés lehet a lécek átrakással elvégzett megerősítése.
 • A régi parketta elemei idővel összeszáradtak, és tekintélyes térköz alakult ki köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.
 • A parkett alátámasztásául szolgáló vakpadló leszorítása elengedett, ezért nem bizonyul elég erősnek a feladata teljesítéséhez.
 • A parketta réseinek kitöltése gyakran elég lehet, akár hosszabb időre megfelelő, de a valóban megbízható technológia a parketta felszedése és ismételt lerakása.
 • A parketta dilatációja a leghatékonyabban a eltávolítással és visszarakással szüntethető meg.
 • Az átrakás azért is jó megoldás, mert az idő múlásával a parketta más árnyalatot vesz fel, és soha nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat szerezni, de a régi parkettalécek újbóli felhasználásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Pénztárca kímélő parketta lerakás XIX. kerület övezetében, valamint parketta csiszolás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XIX. kerület vonzáskörzetében garanciával, átlátható parketta átrakás árakkal.