Parketta lerakás XXIII. kerület

Parketta lerakás XXIII. kerület

Megfizethető parketta lerakás XXIII. kerület, parketta átrakás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XXIII. kerület övezetében garanciavállalással, fix parketta átrakás árakkal.

A parketta lerakása előtt ki kell választani a felhasználás módjához tökéletes parkettát. Emiatt figyelembe kell venni:

 • a fektetés helye (pl. étterem)
 • az igénybe vétel módja (pl. hálószoba)

A parketta előírt kopásállósága nagyban függ attól, hogy hová kívánjuk leragasztani. A parketta esztétikai megjelenése a fajtától (pl. akác, bükk), színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez adunk egy pár hasznos ötletet.

 • A parketta szegezése párnafára: ez a fektetési forma napjainkban ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése inkább, azonban a parketta darabjainak lerakása inkább az alábbi módokon történik.
 • A parketta leragasztása aljzatbetonra: parketta ragasztó segítségével sík aljzatra ragasztják. A betonnak tökéletesen simának kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell teríteni a művelet előtt.
 • Úsztatott parketta lerakás: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott formában szokásos. Az aljzatra hab alátét kerül, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.
parketta lerakás-átrakás XXIII. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Vizesblokkban csak különleges parkettát engedélyezett fektetni.

A legtöbb parketta nem rakható le fűtött aljzatra, ezért a burkolat alatt futó fűtési csöveket megfelelően kell szigetelni, ugyanis a parketta megsérülhet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kellő adhéziót a portól megszabadított aljzat biztosítja. A ragasztót a betonra fogazott kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra történhet pl. oldószeres ragasztóval. Gyertyán parketta leragasztása poliuretán ragasztóval szokásos.

parketta járólap illesztés XXIII. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát a fal síkjával párhuzamosan javasolt lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni téglakötésben.

parketta lerakási minták XXIII. kerület

Halszálkás parketta lerakása

Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. Az oldalfalhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. A fa dilatációja miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es beépítési rést kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka parketta felújítás XXIII. kerületA hézagba faékeket kell rakni, a parkettta lerakás végeztével a faékek eltávolíthatók, ezután szegőléccel borítsuk be a hézagot.

Az oldalsó parketták tökéletes egymáshoz igazítása behúzóvassal biztosítható.

parketta rögzítése XXIII. kerület

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy a lehető leggyorsabban megszáradjon a parketta. A száradási idő általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtés fölé XXIII. kerület

Mivel a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, így padlófűtésre csak 15 mm-nél vékonyabb parkettát javaslunk. Emellett javasolt olyan parketta fafajtákat lefektetni, amelyek nem húzódnak össze.

Parketta fajták XXIII. kerület

 • Egyrétegű parketta: a teljes darab egyetlen anyagból van. Ez lehet pl. lamella parketta vagy mozaik parketta.
 • Többrétegű: általában 2-3 rétegből ragasztották össze. A 3 rétegű parkettet gyakran szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek sokféle lerakási formákat biztosítanak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után mindjárt igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a rögzítés után.

A parketta takarítása XXIII. kerület

A parketta anyaga ugyanis feldolgozott formájában is élő anyag, és érzékeny lehet a hideg-meleg változásokra vagy a nedvesség hullámzására. A parketta porszívózása tökéletes, azonban a bő vizes felmosása nem ajánlott. Ha a parkettára mégis túl sok folyadék kerül, akkor haladéktalanul fel kell törölni. Pusztán kis mértékben vizes moppal megengedett megtisztítani a padlót, hogy elkerüljük a kiszáradás utáni zsugorodást.

A parketta ápolása olajozással kivitelezhető, ennek köszönhetően kiküszöbölhetjük a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező hézagosodását, recsegőssé válását.

A parketta strapabírásának jótékony hatású, ha a forgalmazó leírása szerinti szereket veszi igénybe körülbelül 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal melegében a legjobb. Amennyiben a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a letakarás alá bejutott flekkek törlése testreszabott tisztítószerrel végrehajtható. A diszperzitfolt ecetes vizes keverékkel pár perces áztatás után feloldható, de ezt követően érdemes szellőztetni. Nehezen eltüntethető pettyek ellen a WU2 sampon jelenthet megoldást, viszont ezek csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.

Miért szükséges hosszú idő múltán a parketta felszedése és visszaragasztása XXIII. kerület környékén?

A parketta átrakása a legpraktikusabb műveletsor lehet a kopott parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A több éve leragasztott parketta ragasztása már nem tart eléggé az idő múlásával sokféle hatás eredményeképpen.
 • A parketta hatalmas felületen púposodott fel, így szükségessé válhat bizonyos elemek cseréje, ilyenkor bölcs döntés lehet a többi parkettaelem átrakással végzett rögzítése.
 • Az öreg parketta darabjai hosszabb idő múltán kiszáradtak, és méretes hézag jött létre köztük, ami nem tömíthető szépen.
 • A parkettát támasztó párnafa elmozdult, ily módon már nem megfelelő a megszilárdító feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése sok esetben elég lehet, akár hosszabb időre is megfelelő megoldás lehet, de a leghatékonyabb technológia a parketta átrakása.
 • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással szüntethetők meg.
 • Az átrakás azért is ideális, mert sok idő elteltével a parketta színe teljesen más árnyalatú lesz, és már nem tudunk éppen ugyanolyat találni, így a régi parketta elemek újbóli felhasználásával azonos színű lesz a teljes felület.
tölgy parketta átrakása XXIII. kerület

A parketta átrakás gyors bemutatása

 1. A parketta átrakásának elsődleges tevékenységeképpen felbontjuk a régi parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradványainak eltávolítása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
 3. Amennyiben megtisztítottuk az aljzatot, akkor ezt követi a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A munka záró eleme az ismét leragasztott parketta megcsiszolása és több rétegben történő pácolása.

Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, mert átrakás közben a parketta tönkremehet, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra.

A parketta átrakása a legjobb megoldás lehet a felpúposodott parketta javítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása elengedett idővel különféle okokból kifolyólag.
 • A faburkolat nagy kiterjedésben károsodott, így elkerülhetetlen lehet több darab pótlása, ilyenkor ésszerű elhatározás lehet a lécek átrakással elvégzett stabilizálása.
 • A régi parketta elemei a nap hatására teljesen kiszáradtak, és óriási hézag alakult ki köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.
 • A parkett alátámasztásául szolgáló vakpadló helyzete nem tölti be a funkcióját, így már nem bizonyul elég erősnek a feladata teljesítéséhez.
 • A parketta réseinek kitöltése nem ritkán elegendőnek bizonyulhat, akár hosszabb időre megfelelő, ellenben a ténylegesen garantált technológia a parketta eltávolítása és ismételt lerakása.
 • A parketta mozgása hatásos módon a eltávolítással és visszarakással küszöbölhető ki.
 • A parketta átrakása azért is javasolt, mert idővel a parketta színe változik, és soha nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat szerezni, ennek köszönhetően a régi parketta elemek ismételt lerakásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Megfizethető parketta lerakás XXIII. kerület vonzáskörzetében, ezen kívül parketta felújítás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XXIII. kerület övezetében garanciavállalással, korrekt parketta átrakás árakkal.