Parketta lerakás XXII. kerület

Parketta lerakás XXII. kerület

Kedvező árú parketta lerakás XXII. kerület, parketta átrakás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XXII. kerület övezetében garanciavállalással, fix parketta felújítás árral.

A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni az igényekhez szabott parkettát. Ennek megfelelően szem előtt kell tartani az alábbiakat:

 • a fektetés helye (pl. iroda)
 • az igénybe vétel módja (pl. nappali)

A parketta előírt kopásállósága nagy mértékben függ attól, hogy melyik helyiségbe tervezzük lerakni. A parketta mintázata a fajtától (pl. akác, bükk), színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez adunk egy pár hasznos ötletet.

 • A parketta szögelése vakpadlóra: ez a fektetési mód manapság nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése esetleg, azonban a parketta elemek fektetése többnyire a következő folyamatot követve elterjedt.
 • A parketta leragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével egyenes aljzatra ragasztják. Az aljzatbetonnak teljesen simának kell lennie, ha a helyzet úgy kívánja aljzatkiegyenlítőt kell teríteni a fektetés előtt.
 • Úsztatott parketta lerakás: pl. szalagparketta fektetése úsztatott módon történik. Az aljzatra filc alátétet helyezünk, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.
parketta lerakás XXII. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Vizesblokkban csak arra készült parkettát lehetséges ragasztani.

A legtöbb parketta nem rakható le padlófűtés fölé, ezért a parketta alatt fekvő fűtési csöveket jól kell szigetelni, ellenkező esetben a parketta megsérülhet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A megfelelő tapadást az alapozóval ellátott aljzat biztosítja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. kétkomponensű ragasztóval. Svédpadló ragasztása poliuretán ragasztóval szokásos.

parketta leragasztása XXII. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát a fal síkjával párhuzamosan javasolt lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással tarthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni fél elemmel eltolva.

parketta lerakási módok XXII. kerület

Halszálkás parketta lerakása

Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík közé 10 mm-nyi beépítési rést kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka minta lerakásaA résbe faékeket kell rakni, a parkettta lerakás végeztével a rögzítő ékek kivehetők, ezután takaróléccel takarjuk le a rést.

A fal felőli parketták hézagmentes egymáshoz igazítása behúzóvassal érhető el.

régi parketta felszedése XXII. kerület

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy mihamarabb megszáradjon a parketta. A ragasztó kötésének becsült ideje általában 1 nap, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtéshez XXII. kerület

Tekintve, hogy a fa elég jó szigetelő képességgel rendelkezik, így padlófűtés fölé csupán 14 mm-nél vékonyabb parkettát ajánlunk. Ezen túlmenően javasolt olyan fajtákat választani, amelyek nem húzódnak össze.

Parketta fajták XXII. kerület

 • Egyrétegű parketta: az egész elem egy anyagból van. Konkrétan lehet pl. svédpadló vagy mozaik parketta.
 • Többrétegű: többnyire két vagy három rétegből rakják össze. A 3 rétegű parkettát gyakran szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek változatos lerakási mintákat biztosítanak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után közvetlenül igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat javarészt felületkezelik a ragasztás után.

A parketta takarítása XXII. kerület

A parketta fája tudniillik legyártott formájában is élő anyag, ezért érzékeny lehet a hőmérséklet vagy a nedvesség fluktuációjára. A parketta porszívózása kiváló ötlet, de a bő vizes felmosása nem tanácsos. Amennyiben a parkettára mégis túl sok tisztítószer jut, akkor rögtön el kell távolítani. Csakis alig nedves felmosóronggyal megengedett megtisztítani a parkettát, hogy megakadályozzuk a száradást követő méretcsökkenést.

A parketta karbantartása olajozással megoldható, ennek köszönhetően kiküszöbölhetjük a kiszáradását és az ebből adódó méretváltozását, recsegőssé válását.

A parketta tartósságának használ, ha a gyártó utasításai szerinti szereket alkalmazza megközelítőleg félévente vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves kendővel azonnal a legjobb. Amennyiben a lefóliázás nem volt tökéletes, a letakarás alá bekerült foltok eltüntetése a célra kialakított tisztítószerrel kivitelezhető. A diszperzitfolt ecetes vizes oldattal pár perces áztatás után eltüntethető, de utána érdemes szellőztetni. Makacs foltok ellen a penge lehet az ellenszer, de a legutóbbi eszközök csak jobb híján lehetnek megoldások.

Miért válhat elkerülhetetlenné idővel a parketta visszabontása és újbóli leragasztása XXII. kerület régiójában?

A parketta átrakása a legbiztosabb műveletsor lehet a karcos parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A régen lerakott parketta ragasztása meglazult az idő elteltével a lakásban kialakuló páraképződés miatt.
 • A parketta nagy területen púposodott fel, ezért szükségessé válhat bizonyos elemek cseréje, ilyenkor okos döntés lehet a többi parkettafa átrakással való megerősítése.
 • A régi parketta elemei hosszabb idő múltán megrepedeztek, és méretes hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el esztétikusan.
 • A parkettát stabilizáló párnafa elmozdult, ily módon már nem tesz eleget a megszilárdító funkció ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése sokszor elég lehet, akár több évre is megfelelő megoldás lehet, de a bombabiztos megoldás a parketta átrakása.
 • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással küszöbölhetők ki.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert az évek során a parketta színe változik, és soha nem tudunk éppen ugyanolyat szerezni, ezért az öreg parketta darabok újrahasznosítása miatt színazonos lesz a burkolatunk.
tölgy parketta átrakása XXII. kerület

A parketta átrakás vázlatos leírása

 1. A parketta átrakásának elsődleges műveleteként felbontjuk a régi parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradékainak eltávolítása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
 3. Ha megtisztítottuk az aljzatot, ezután következik a régi parketta visszaragasztása.
 4. A műveletsor záró lépése az újonnan leragasztott parketta megcsiszolása és 3 rétegben való lakkozása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, ugyanis ennek során a parketta könnyen károsodik, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra.

A parketta átrakása a leghatékonyabb megoldás lehet a felpúposodott parketta javítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása elengedett idővel különböző okok miatt.
 • A parketta nagy kiterjedésben károsodott, ennélfogva szükségessé válhat jónéhány léc cseréje, ilyenkor racionális elhatározás lehet a többi parkettaelem átrakással való megerősítése.
 • A korábban lerakott lécek a nap hatására teljesen kiszáradtak, és túl nagy rés alakult ki köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
 • A burkolatot stabilizáló vakpadló odaszögezése nem tudja ellátni a feladatát, ezért nem bizonyul elég erősnek a rögzítő funkció teljesítéséhez.
 • A parketta réseinek kiöntése időnként elegendőnek bizonyulhat, akár hosszabb időre megfelelő, ellenben az igazán garantált technológia a parketta eltávolítása és újbóli lerakása.
 • A parketta mozgása hatásos módon a felszedéssel és újbóli lerakással oldható meg.
 • Az átrakás azért is javasolt, mert idővel a parketta más árnyalatot vesz fel, és soha nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat szerezni, emiatt a régi parketta elemek ”újrahasznosításával” nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Megfizethető parketta lerakás XXII. kerület környékén, ezen kívül parketta felújítás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XXII. kerület régiójában jótállással az elvégzett munkára, fix parketta átrakás árakkal.