Parketta lerakás XXI. kerület

Parketta lerakás XXI. kerület

Pénztárca kímélő parketta lerakás XXI. kerület, parketta felújítás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XXI. kerület régiójában garanciavállalással, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.

A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni a felhasználás módjához tökéletes parkettát. Ennek érdekében szem előtt kell tartani az alábbiakat:

 • a felhasználás helye (pl. étterem)
 • az igénybe vétel módja (pl. hálószoba)

A parketta kötelező keménysége nagy mértékben függ attól, hogy hová szeretnénk lerakni. A parketta külseje a fafajtától, színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta lerakása

A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez nyújtunk néhány ötletet.

 • A parketta szegezése vakpadlóra: ez a lerakási forma ma már ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése esetleg, azonban a parketta elemek lerakása inkább az alábbi módokon elterjedt.
 • A parketta leragasztása aljzatbetonra: parketta ragasztó segítségével egyenes felületre ragasztják. A betonnak tökéletesen simának kell lennie, ha a helyzet úgy kívánja aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a fektetés előtt.
 • Úsztatott parketta lerakás: pl. szalagparketta fektetése úsztatott módon történik. Az aljzatbetonra filc alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.
tölgy parketta átrakása XXI. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Fürdőszobában csak speciális parkettát megengedett lerakni.

A parketták többsége nem fektethető fűtött aljzatra, így a burkolat alatt fekvő fűtési csöveket optimálisan kell szigetelni, tudniillik a parketta tönkre mehet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A megfelelő adhéziót a pormentesített aljzat garantálja. A ragasztót az aljzatra fogazott kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. diszperziós ragasztóval. Svédpadló rögzítése poliuretán ragasztóval elterjedt.

sima parketta lerakási minta XXI. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát a fal síkjával párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni fél elemmel eltolva.

parketta lerakási minták XXI. kerület

Halszálkás parketta lerakása

Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz elérve 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es terjeszkedési hézagot kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka parketta felújítás XXI. kerületA hézagba faékeket kell rakni, a parkettta lerakás után a faékek kivehetők, majd szegélyléccel fedjük le a rést.

Az oldalsó parkettaelemek rés nélküli egymáshoz igazítása behúzóvassal garantálható.

régi parketta felszedése XXI. kerület

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy mihamarabb eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A ragasztó kötésének becsült ideje általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtés fölé XXI. kerület

Azon egyszerű oknál fogva, hogy a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, ezért padlófűtés fölé kizárólag 14 mm-nél vékonyabb parkettát raknánk le. Ezen kívül ajánlott olyan parketta fafajtákat beépíteni, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

Parketta típusok XXI. kerület

 • Egyrétegű parketta: az egész darab egyetlen anyagból van. Ez lehet pl. hajópadló vagy intarzia parketta.

 • Többrétegű: többnyire két vagy három rétegből tevődik össze. A 3 rétegű parkettet sokan szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek többféle lerakási mintákat tesznek lehetővé.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után azonnal rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a lerakás után.

A parketta takarítása XXI. kerület

A parketta fája tudniillik feldolgozott formájában is élő anyag, és érzékeny lehet a hideg-meleg változásokra vagy a páratartalom változására. A parketta portalanítása jó megoldás, azonban a bőséges vízzel való felmosása kerülendő. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű víz kerül, akkor azon nyomban el kell távolítani. Csakis kis mértékben vizes felmosófejjel szabad feltakarítani a parkettát, hogy megelőzzük a száradást követő méretcsökkenést.

A parketta ápolása pasztázással végrehajtható, ilyen módon megakadályozhatjuk a kiszáradását és az emiatt bekövetkező méretváltozását, ropogossá válását.

A parketta tartósságának jót tesz, ha a forgalmazó instrukciója szerinti szereket használja hozzávetőlegesen 6 havonta vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves kendővel azonnal a leghatékonyabb. Feltételezve, hogy a lefóliázás rögzítése nem jó, a fólia mögé bejutott flekkek eltávolítása megfelelő tisztítószerrel végrehajtható. A mészfolt ecetes vizes oldattal pár perces áztatás után megszüntethető, viszont ezután tanácsos szellőztetni. Makacs pacák ellen a penge jelenthet megoldást, de utóbbiak csak jobb híján lehetnek megoldások.

Miért válhat elkerülhetetlenné idővel a parketta visszabontása és újbóli leragasztása XXI. kerület környékén?

A parketta átrakása a legbiztosabb megoldás lehet a régi parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A sok évvel ezelőtt lerakott parketta ragasztása elvesztette funkcióját az idő elteltével sokféle hatás eredményeképpen.
 • A parketta hatalmas felületen púposodott fel, így szükségessé válhat bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor bölcs megoldás lehet a többi parkettaelem átrakással végrehajtott rögzítése.
 • Az öreg parketta elemei idővel kiszáradtak, és méretes hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el esztétikusan.
 • A parkettát támasztó OSB lemez mozog, így már nem bizonyul elég erősnek a rögzítő feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése néha elég lehet, akár több évre is megfelelő beavatkozás lehet, de a bombabiztos megoldás a parketta átrakása.
 • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással orvosolhatók.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is ideális, mert idővel a parketta színe módosul, és már nem tudunk éppen ugyanolyat találni, ezért az öreg parketta elemek újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.
öreg parketta átrakása XXI. kerület

A parketta átrakás vázlatos bemutatása

 1. A parketta átrakásának elsődleges műveleteként felbontjuk a korábbi burkolatot.
 2. A parkettaragasztó maradékainak felkaparása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
 3. Amennyiben megtisztítottuk az aljzatot, ezután ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
 4. A munka záró lépése az újonnan leragasztott burkolóelemek polírozása és három rétegben történő pácolása.

Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, mert átrakás közben korábban lerakott parkett meg is sérülhet, az átrakáshoz szakértelem kell.

A parketta átrakása a legbiztosabb műveletsor lehet a karcos parketta javítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása meggyengült idővel különféle okokból kifolyólag.
 • A faburkolat felszínének jelentős része károsodott, emiatt szükségessé válhat bizonyos elemek pótlása, ilyen esetben bölcs döntés lehet az elemek átrakással végrehajtott megszilárdítása.
 • A régi parketta elemei idővel összeszáradtak, és kiterjedt üreg keletkezett köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
 • A parkett alátámasztásául szolgáló vakpadló odaerősítése nem tölti be a funkcióját, így már nem bizonyul elég erősnek a rögzítő funkció ellátásához.
 • A parketta hézagjainak kitöltése nem ritkán elegendőnek bizonyulhat, akár tartós megoldás lehet, azonban a ténylegesen garantált technológia a parketta felszedése és visszarakása.
 • A parketta mozgása hatásos módon a felbontással és újbóli lerakással oldható meg.
 • Az átrakás azért is ajánlott, mert az idő múlásával a parketta más árnyalatot vesz fel, és nem lesz elérhető éppen olyan fajtájú parketta, emiatt a régi parkettalécek ”újrahasznosításával” nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Olcsó parketta lerakás XXI. kerület övezetében, valamint parketta csiszolás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XXI. kerület övezetében garanciavállalással, korrekt parketta felújítás árral.