Parketta lerakás XX. kerület

Parketta lerakás XX. kerület

Kedvező árú parketta lerakás XX. kerület, parketta felújítás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XX. kerület vonzáskörzetében garanciával, korrekt parketta felújítás árral.

A parketta lerakása előtt ki kell szemelni az igényekhez szabott parkettát. Ennek érdekében számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:

 • a felhasználás helye (pl. saját lakás)
 • az igénybe vétel módja (pl. nappali)

A parketta megkövetelt keménysége nagyban múlik azon, hogy melyik helyiségbe tervezzük leragasztani. A parketta mintázata a fafajtától, az árnyalatától, felszínének kialakításától függ.

A parketta lerakása

A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez adunk néhány tanácsot.

 • A parketta szegezése párnafára: ez a lerakási mód napjainkban ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése talán, azonban a parketta elemek fektetése jobbára a következő folyamatot követve történik.
 • A parketta ragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével sík aljzatra ragasztják. Az aljzatnak tökéletesen simának kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell használni a ragasztás előtt.
 • Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott formában történik. Az aljzatbetonra hab alátétet helyezünk, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.
parketta lerakás-átrakás XX. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Vizesblokkban csak arra készült parkettát szabad ragasztani.

A parketták többsége nem rakható le padlófűtés fölé, így a parketta alatt fekvő fűtési csöveket szigetelni kell, különben a parketta károsodhat.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A jó tapadást a portól megszabadított beton szavatolja. A ragasztót a betonra fogazott kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra történhet pl. oldószeres ragasztóval. Gyertyán parketta ragasztása oldószeres ragasztóval történik.

parketta járólap illesztés XX. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát az oldalfallal párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni téglakötésben.

parketta lerakási minták XX. kerület

Halszálka parketta lerakás

Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. Az oldalfalhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. A fa természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 10 mm-nyi terjeszkedési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka parketta felújítás XX. kerületA hézagba faékeket kell rakni, a lerakás befejezése után a faékek kivehetők, és szegélyléccel borítsuk be a hézagot.

Az oldalsó parketták rés nélküli illesztése behúzóvassal garantálható.

parketta dilatációs hézag

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy mihamarabb megkössön a ragasztó. A száradási idő általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtés fölé XX. kerület

Azon egyszerű oknál fogva, hogy a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, így padlófűtés fölé kizárólag 15 mm-nél vékonyabb parkettát ajánlunk. Ezen túlmenően érdemes olyan parketta fafajtákat lefektetni, amelyek nem mennek össze.

Parketta fajták XX. kerület

 • Egyrétegű parketta: az egész darab egy anyagból van. Ez lehet pl. lamella parketta vagy intarzia parketta.

 • Többrétegű: túlnyomórészt 2-3 rétegből tevődik össze. A 3 rétegű parkettet számos esetben szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek változatos fektetési formákat biztosítanak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után rögtön rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat javarészt felületkezelik a lerakás után.

A parketta tisztítása XX. kerület

A parketta fája ugyanis feldolgozott állapotában is élő anyag, és kényes lehet a hideg-meleg változásokra vagy a nedvesség hullámzására. A parketta portalanítása jó megoldás, azonban a bőséges vízzel való felmosása ellenjavallott. Amennyiben a parkettára mégis nagy mennyiségű folyadék jut, akkor rögtön el kell tüntetni onnan. Pusztán alig nedves felmosóronggyal szabad megtisztítani a burkolatot, hogy elkerüljük a száradást követő méretcsökkenést.

A parketta ápolása olajozással megoldható, így megelőzhetjük a kiszáradását, illetve az ebből adódó hézagosodását, pattogóssá válását.

A parketta tartósságának használ, ha a gyártó utasításai szerinti szereket veszi igénybe durván félévente vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával melegében a leghatékonyabb. Ha a lefóliázás hiányos, a letakarás mögé becsöppent pacák törlése megfelelő vegyszerrel esélyes. A mészfolt ecetes vizes keverékkel 2-3 perces áztatás után feloldható, de ezt követően javasolt szellőztetni. Nehezen eltüntethető foltok ellen a penge vethető be, viszont a legutóbbi eszközök csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.

Miért válhat elkerülhetetlenné egy idő elteltével a parketta visszabontása és újbóli leragasztása XX. kerület régiójában?

A parketta átrakása a legjobb műveletsor lehet a karcos parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A több éve lerakott parketta ragasztása elvesztette funkcióját az idő elteltével a lakásban kialakuló páraképződés miatt.
 • A parketta hatalmas területen púposodott fel, ezért indokolt lehet néhány parkettadarab cseréje, ilyenkor okos döntés lehet a többi parkettafa átrakással végrehajtott megszilárdítása.
 • A sok éve lerakott parketta elemei idővel erősen megkoptak, és túl nagy hézag alakult ki köztük, ami nem tömíthető szépen.
 • A parkettát rögzítő párnafa elmozdult, ezért már nem tesz eleget a stabilizáló funkció betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése sokszor elég lehet, akár hosszabb időre is tartós beavatkozás lehet, de a bombabiztos művelet a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta mozgásai hosszú távon megnyugtató módon a visszabontással és újbóli lerakással küszöbölhetők ki.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is ideális, mert az évek során a parketta színe módosul, és már nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat találni, így a régi parketta darabok újbóli felhasználásával színazonos lesz a burkolatunk.
öreg parketta átrakása XX. kerület

A parketta átrakás vázlatos ismertetése

 1. A parketta átrakásának első lépéseként felbontjuk a régi parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradékainak felkaparása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
 3. Ha megtisztítottuk az aljzatot, ezután következik a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A munka befejező eleme az újonnan leragasztott parketta felcsiszolása és 3 rétegben történő pácolása.

Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, ugyanis átrakás közben korábban lerakott parkett könnyen károsodik, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot.

A parketta átrakása a legbiztosabb műveletsor lehet a régi parketta javítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása meggyengült idővel különböző okoknál fogva.
 • A faburkolat nagy felületen károsodott, így elkerülhetetlen lehet több darab cseréje, ilyenkor okos elhatározás lehet a többi parkettaelem átrakással elvégzett megerősítése.
 • A régi parketta elemei a nap hatására teljesen kiszáradtak, és tekintélyes rés formálódott köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
 • A parkettát rögzítő párnafa rögzítése kitágult, ezért nem bizonyul elég erősnek a leszorító rendeltetésének teljesítéséhez.
 • A parketta üregeinek kiöntése nem ritkán elég lehet, akár hosszabb időre megfelelő, viszont az igazán garantált technológia a parketta eltávolítása és visszarakása.
 • A parketta dilatációja hatásos módon a felszedéssel és visszarakással küszöbölhető ki.
 • A parketta átrakása azért is jó megoldás, mert az idő múlásával a parketta “beérik”, és gyakorlatilag lehetetlen 10-20 év múltán ugyanazt a típust beszerezni, azonban a régi parketta elemek ”újrahasznosításával” nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Pénztárca kímélő parketta lerakás XX. kerület környékén, valamint parketta átrakás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XX. kerület vonzáskörzetében szavatolva a munka tartósságát, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.