Parketta lerakás XVIII. kerület

Parketta lerakás XVIII. kerület

Megfizethető parketta lerakás XVIII. kerület övezetében, ezen kívül parketta felújítás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVIII. kerület környékén garanciával, fix parketta átrakás árakkal.

A parketta kötelező keménysége jelentősen függ attól, hogy melyik helyiségbe tervezzük lerakni. A parketta mintázata a fafajtától, az árnyalatától, felületkezelésétől függ.

A parketta lerakása előtt ki kell választani a felhasználás módjához tökéletes parkettát. Ennek érdekében számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:

 • a fektetés helye (pl. saját lakás)
 • a felhasználás módja (pl. nappali)

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez adunk egy pár hasznos tanácsot.

 • A parketta szegezése vakpadlóra: ez a fektetési forma manapság ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése esetleg, de a parketta darabjainak lerakása inkább az alábbi módokon zajlik.
 • Úsztatott parketta lerakás: pl. szalagparketta lerakása úsztatott formában történik. Az aljzatbetonra hab alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztva.
 • A parketta leragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével sík aljzatra ragasztják. Az aljzatbetonnak teljesen egyenesnek kell lennie, ha a helyzet úgy kívánja aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a tevékenység folytatása előtt.
parketta lerakás-átrakás XVIII. kerület

A parketták többsége nem rakható le padlófűtés fölé, emiatt a padló alatt futó fűtési csöveket megfelelően kell szigetelni, ugyanis a parketta károsodhat.

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Vizesblokkban csak különleges parkettát engedélyezett ragasztani.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A jó adhéziót a portól megszabadított aljzat biztosítja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. kétkomponensű ragasztóval. Svédpadló rögzítése oldószeres ragasztóval szokásos.

parketta járólap illesztés XVIII. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát az oldalfallal párhuzamosan érdemes lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással tarthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani fél elemmel eltolva.

parketta lerakási minták XVIII. kerület

Halszálka parketta lerakás

Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. Az oldalfalhoz elérve 45 fokban kell leszabni a végeket. A fa dilatációja miatt a parketta és a falsík között 10 mm-nyi terjeszkedési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka minta lerakásaA résbe faékeket kell tenni, a parkettta lerakás végeztével a faékek kivehetők, ezután szegőléccel borítsuk be a hézagot.

Az oldalsó parketták hézagmentes illesztése behúzóvassal biztosítható.

parketta rögzítése XVIII. kerület

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy a lehető leggyorsabban eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A száradási idő rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtéshez XVIII. kerület

Amiatt, hogy a fa nagyon jól szigetel, így padlófűtés fölé csupán másfél centinél vékonyabb parkettát ajánlunk. Ezen túlmenően érdemes olyan fajtákat alkalmazni, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

Parketta típusok XVIII. kerület

 • Egyrétegű parketta: az egész darab egy anyagból van. Ez lehet pl. lamella parketta vagy intarzia parketta.

 • Többrétegű: többnyire 2-3 rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkettát számos esetben szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek sokféle fektetési formákat kínálnak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után máris igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat túlnyomórészt felületkezelik a rögzítés után.

A parketta takarítása XVIII. kerület

A parketta anyaga még legyártott állapotában is élő anyag, ebből adódóan érzékeny lehet a hőmérséklet vagy a nedvesség fluktuációjára. A parketta porszívózása tökéletes, azonban a bő vizes felmosása nem ajánlott. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű víz jut, akkor azonnal el kell tüntetni onnan. Legfeljebb alig nedves felmosóronggyal szabad megtisztítani a burkolatot, hogy elkerüljük a száradást követő összemenést.

A parketta karbantartása pasztázással kivitelezhető, ennek köszönhetően elkerülhetjük a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező hézagosodását, pattogóssá válását.

A parketta tartósságának használ, ha a gyártó adatlapja szerinti szereket alkalmazza hozzávetőlegesen félévente vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával frissiben a legjobb. Ha a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a fólia mögé becsöppent pöttyök törlése arra alkalmas vegyszerrel lehetséges. A diszperzitfolt ecetes vizes mixtúrával 2-3 perces áztatás után eltüntethető, de ezt követően ajánlott szellőztetni. Nehezen eltüntethető pacák ellen a WU2 sampon jelenthet megoldást, viszont ezek csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.

Miért szükséges egy idő elteltével a parketta átrakása XVIII. kerület régiójában?

A parketta átrakása a legbiztosabb eljárás lehet a felpúposodott parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A több éve leragasztott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával sokféle hatás eredményeképpen.
 • A parketta kiterjedt területen sérült meg, így indokolt lehet bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor bölcs megoldás lehet a többi parkettafa átrakással történő megerősítése.
 • A régi parketta darabjai idővel felpúposodtak, és méretes hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el szépen.
 • A parkettát rögzítő párnafa rögzítése meglazult, ily módon már nem megfelelő a stabilizáló feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése sok esetben elég lehet, akár hosszabb időre is tartós beavatkozás lehet, de a bombabiztos technológia a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta elmozdulásai hosszú távon megnyugtató módon a visszabontással és újbóli lerakással orvosolhatók.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert az évek során a parketta színe ”beérik”, és már nem tudunk éppen ugyanolyat találni, ezért a régi parketta darabok újbóli felhasználásával azonos színű lesz a teljes felület.
régi parketta átrakása XVIII. kerület

A parketta átrakás vázlatos bemutatása

 1. A parketta átrakásának kiinduló műveleteként felszedjük a parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradványainak felkaparása után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
 3. Miután megtisztítottuk az aljzatot, akkor ezt követi a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A folyamat befejező eleme az újonnan leragasztott parketta megcsiszolása és több rétegben történő pácolása.

Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, ugyanis ennek során a parketta meg is sérülhet, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot.

A parketta átrakása a legpraktikusabb eljárás lehet a régi parketta felújítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása meggyengült idővel különféle okok miatt.
 • A parketta nagy kiterjedésben sérült meg, ebből adódóan szükségessé válhat bizonyos elemek cseréje, ilyen esetben bölcs választás lehet a többi parkettaelem átrakással elvégzett megerősítése.
 • A régi parketta elemei idővel összeszáradtak, és tekintélyes üreg alakult ki köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.
 • A burkolatot stabilizáló párnafa helyzete kitágult, ezért már túl gyenge a leszorító rendeltetésének ellátásához.
 • A parketta réseinek tömítése időnként elegendőnek bizonyulhat, akár időtálló eljárás, ellenben a ténylegesen megbízható technológia a parketta felszedése és ismételt lerakása.
 • A parketta dilatációja célravezetően a eltávolítással és újbóli lerakással szüntethető meg.
 • A parketta átrakása azért is ajánlott, mert az idő múlásával a parketta más árnyalatot vesz fel, és soha nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat szerezni, de a régi parkettalécek ”újrahasznosításával” nem lesz színeltérés.

Olcsó parketta lerakás XVIII. kerület régiójában, ezen kívül parketta csiszolás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVIII. kerület területén garanciával, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta átrakás árakkal.