Parketta lerakás XVII. kerület

Parketta lerakás XVII. kerület

Olcsó parketta lerakás XVII. kerület vonzáskörzetében, valamint parketta átrakás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVII. kerület övezetében garanciavállalással, fix parketta átrakás árakkal.

A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni az igényekhez szabott parkettát. Ennek érdekében számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:

 • a felhasználás helye (pl. iroda)
 • az igénybe vétel módja (pl. hálószoba)

A parketta szükséges kopásállósága jelentősen függ attól, hogy hová tervezzük fektetni. A parketta esztétikai megjelenése a fafajtától, az árnyalatától, felületkezelésétől függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez nyújtunk néhány ötletet.

 • A parketta szögelése párnafára: ez a lerakási mód ma már nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése esetleg, viszont a parketta darabjainak lerakása jobbára a lentiek szerint történik.
 • A parketta ragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével egyenes betonra ragasztják. Az aljzatbetonnak tökéletesen simának kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a ragasztás előtt.
 • Úsztatott parketta lerakás: pl. többrétegű parketta lerakása úsztatott módon szokásos. Az aljzatbetonra hab alátétet helyezünk, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.
parketta javítás XVII. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Fürdőszobában csak speciális parkettát engedélyezett ragasztani.

A legtöbb parketta nem rakható le fűtött aljzatra, emiatt a parketta alatt vezetett fűtési csöveket kielégítő módon kell szigetelni, nem szakszerű parketta lerakás esetén a parketta tönkre mehet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A tökéletes tapadást a portalanított aljzat biztosítja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. diszperziós ragasztóval. Juhar parketta ragasztása oldószeres ragasztóval történik.

parketta ragasztása betonra XVII. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát az oldalfallal párhuzamosan javasolt lerakni, az egyenes síkot zsinórozással tarthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani téglakötésben.

hagyományos parketta lerakása házilag XVII. kerület

Halszálkás parketta lerakása

Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. Az oldalfalhoz elérve 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es terjeszkedési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka minta lerakásaA résbe faékeket kell tenni, a lerakás befejezése végeztével a faékek eltávolíthatók, majd szegélyléccel borítsuk be a rést.

Az oldalsó parketták hézagmentes illesztése behúzóvassal valósítható meg.

parketta rögzítése XVII. kerület

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy lehetőleg hamar megkössön a ragasztó. A ragasztó kötésének becsült ideje általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtéshez XVII. kerület

Amiatt, hogy a fa elég jó szigetelő képességgel rendelkezik, így padlófűtéshez csak másfél centinél vékonyabb parkettát javaslunk. Ezen túlmenően érdemes olyan fajtákat leragasztani, amelyek nem mennek össze.

Régi parketta típusok XVII. kerület

 • Egyrétegű parketta: a teljes parketta egy anyagból van. Ez lehet pl. svédpadló vagy intarzia parketta.

 • Többrétegű: rendszerint 2-3 rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkettát gyakran szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett 2 lécből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek többféle lerakási mintákat biztosítanak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után azonnal használatra kész. Az egyrétegű parkettákat javarészt felületkezelik a rögzítés után.

A parketta tisztítása XVII. kerület

A parketta fája tudniillik elkészült állapotában is élő anyag, ebből adódóan érzékeny lehet a hőingadozásokra vagy a nedvesség változására. A parketta porszívózása jó megoldás, viszont a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása kerülendő. Amennyiben a parkettára mégis túl sok tisztítószer kerül, akkor mihamarabb fel kell törölni. Csak alig nedves felmosófejjel szabad megtisztítani a parkettát, hogy megelőzzük a kiszáradás utáni összemenést.

A parketta karbantartása olajozással megoldható, ilyen módon elkerülhetjük a kiszáradását és az ebből adódó hézagosodását, recsegőssé válását.

A parketta tartósságának jótékony hatású, ha a forgalmazó leírása szerinti szereket veti be körülbelül félévente vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával azonnal a leghatékonyabb. Amennyiben a lefóliázás nem volt tökéletes, a fólia alá bekerült pöttyök eltüntetése megfelelő tisztítószerrel lehetséges. A mészfolt ecetes vizes mixtúrával 2-3 perces áztatás után feloldható, azonban utána tanácsos szellőztetni. Makacs pacák ellen a WU2 sampon vethető be, viszont ezek csak akkor alkalmazandók, ha más módon nem tudjuk orvosolni a problémát.

Miért szükséges hosszú idő múltán a parketta visszabontása és újbóli leragasztása XVII. kerület területén?

A parketta átrakása a leghatékonyabb technológia lehet a felpúposodott parketta javítására.

 • A régen lefektetett parketta ragasztása meglazult az idő elteltével pl. nedvesedésnek köszönhetően.
 • A parketta kiterjedt területen púposodott fel, ezért indokolt lehet néhány parkettadarab kicserélése, ilyenkor okos ötlet lehet a többi parkettaelem átrakással végrehajtott stabilizálása.
 • A régi parketta elemei idővel összeszáradtak, és hatalmas hézag alakult ki köztük, ami nem tömíthető szépen.
 • A parkettát stabilizáló vakpadló elmozdult, ezért már nem bizonyul elég erősnek a stabilizáló funkció betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése néha elég lehet, akár több évre is megfelelő beavatkozás lehet, de a bombabiztos technológia a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta mozgásai hosszú távon megnyugtató módon a visszabontással és újbóli lerakással küszöbölhetők ki.
 • Az átrakás azért is tanácsos, mert sok idő elteltével a parketta színe ”beérik”, és már nem tudunk éppen ugyanolyat találni, ezért a megöregedett parketta elemek újrahasznosítása miatt azonos színű lesz a teljes felület.
felpúposodott parketta javítása XVII. kerület

A parketta átrakás vázlatos leírása

 1. A parketta átrakásának elsődleges lépéseként felbontjuk a parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradványainak megtisztítása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
 3. Miután befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, akkor ezt követi a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A munka befejező lépése az újonnan leragasztott burkolóelemek megcsiszolása és három rétegben történő lakkozása.

Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, mert ennek során korábban lerakott parkett tönkremehet, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot.

A parketta átrakása a leghatékonyabb műveletsor lehet a karcos parketta javítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különféle okoknál fogva.
 • A faburkolat nagy felületen károsodott, emiatt lehet, hogy elengedhetetlen jónéhány léc cseréje, ekkor ésszerű döntés lehet a lécek átrakással végrehajtott megszilárdítása.
 • A korábban lerakott lécek idővel vetemedtek, és óriási rés formálódott köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.
 • A parkett alátámasztásául szolgáló rögzítőléc odaerősítése meglazult, ezért már túl gyenge a leszorító rendeltetésének betöltéséhez.
 • A parketta üregeinek kitöltése sok esetben elég lehet, akár hosszabb időre megfelelő, de a valóban garantált technológia a parketta felbontása és ismételt lerakása.
 • A parketta mozgása hatásos módon a eltávolítással és újbóli lerakással küszöbölhető ki.
 • A parketta átrakása azért is jó megoldás, mert az idő múlásával a parketta más árnyalatot vesz fel, és nem lesz elérhető éppen olyan fajtájú parketta, de a régi parkettalécek újbóli felhasználásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Pénztárca kímélő parketta lerakás XVII. kerület területén, ezen kívül parketta csiszolás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVII. kerület területén szavatolva a munka tartósságát, fix parketta felújítás árral.