Parketta lerakás XVI. kerület

Parketta lerakás XVI. kerület

Kedvező árú parketta lerakás XVI. kerület övezetében, ezen kívül parketta csiszolás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVI. kerület környékén garanciával, fix parketta felújítás árral.

A parketta lerakást megelőzően ki kell választani az igényekhez szabott parkettát. Ehhez mérten számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:

 • a fektetés helye (pl. iroda)
 • a felhasználás módja (pl. nappali)

A parketta szükséges kopásállósága jelentősen függ attól, hogy melyik helyiségbe tervezzük leragasztani. A parketta mintázata a fafajtától, színétől, felületkezelésétől függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez nyújtunk egy-két tippet.

 • A parketta szegezése párnafára: ez a fektetési forma manapság ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése talán, viszont a parketta darabjainak fektetése inkább a következő folyamatot követve zajlik.
 • Úsztatott parketta lerakás: pl. többrétegű parketta lerakása úsztatott módon történik. Az aljzatbetonra filc alátétet helyezünk, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.
parketta lerakás-átrakás XVI. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Fürdőszobában csak speciális parkettát szabad ragasztani.

A legtöbb parketta nem fektethető fűtött aljzatra, ezért a parketta alatt vezetett fűtési csöveket megfelelően kell szigetelni, nem szakszerű parketta lerakás esetén a parketta tönkre mehet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A szükséges adhéziót az alapozóval ellátott aljzat szavatolja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. kétkomponensű ragasztóval. Gyertyán parketta ragasztása oldószeres ragasztóval szokásos.

sima parketta lerakási minta XVI. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát a fal síkjával párhuzamosan kell lerakni, az egyenes síkot zsinórozással tarthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni téglakötésben.

parketta lerakási minták XVI. kerület

Halszálkás parketta lerakása

Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík közé 1 cm-es beépítési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

francia halszálka parketta lerakás XVI. kerületA résbe faékeket kell rakni, a parkettta lerakás végeztével a faékek eltávolíthatók, és szegélyléccel fedjük le a hézagot.

Az oldalsó parketták tökéletes egymáshoz igazítása behúzóvassal szavatolható.

régi parketta felszedése XVI. kerület

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy mihamarabb megszáradjon a parketta. A száradási idő általában 1 nap, ez az időtartam változhat a páratartalom viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtéshez XVI. kerület

Tekintve, hogy a fa nagyon jól szigetel, ezért padlófűtés fölé csak másfél centinél vékonyabb parkettát raknánk le. Ezen kívül ajánlott olyan parketta fafajtákat választani, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

Parketta típusok XVI. kerület

 • Egyrétegű parketta: a teljes darab egy anyagból van. Ez lehet pl. lamella parketta vagy mozaik parketta.

 • Többrétegű: általában 2-3 rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkettát gyakran szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek többféle fektetési mintákat biztosítanak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után azonnal rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat túlnyomórészt felületkezelik a lerakás után.

A parketta tisztítása XVI. kerület

A parketta anyaga tudniillik feldolgozott állapotában is élő anyag, és kényes lehet a hőingadozásokra vagy a páratartalom fluktuációjára. A parketta porszívózása kitűnő, de a bő vizes felmosása ellenjavallott. Amennyiben a parkettára mégis nagy mennyiségű tisztítószer jut, akkor haladéktalanul el kell távolítani. Legfeljebb alig vizes moppal megengedett megtisztítani a parkettát, hogy elkerüljük a kiszáradás utáni zsugorodást.

A parketta karbantartása olajozással végrehajtható, ennek köszönhetően megakadályozhatjuk a kiszáradását és az ebből adódó hézagosodását, ropogossá válását.

A parketta élettartamának jótékony hatású, ha a gyártó instrukciója szerinti szereket alkalmazza nagyjából 6 havonta vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal frissiben a leghatékonyabb. Ha a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a fólia mögé becsöppent pacák eltüntetése arra alkalmas vegyszerrel esélyes. A diszperzitfolt ecetes vizes oldattal 2-3 perces áztatás után feloldható, viszont ezután javasolt szellőztetni. Nehezen eltüntethető pettyek ellen a WU2 sampon lehet az ellenszer, viszont a legutóbbi eszközök csak akkor alkalmazandók, ha más módon nem tudjuk orvosolni a problémát.

Miért szükséges hosszú idő múltán a parketta felszedése és visszaragasztása XVI. kerület övezetében?

A parketta átrakása a legbiztosabb megoldás lehet a kopott parketta javítására.

 • A régen lefektetett parketta ragasztása elengedett az idő elteltével különféle indokokból kifolyólag.
 • A parketta nagy területen sérült meg, így szükségessé válhat bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor bölcs ötlet lehet a többi parkettaelem átrakással végzett megerősítése.
 • A sok éve lerakott parketta darabjai idővel összeszáradtak, és hatalmas hézag jött létre köztük, ami nem tömíthető szépen.
 • A parkettát stabilizáló OSB lemez mozog, ezért már nem bizonyul elég erősnek a stabilizáló funkció betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése időnként elég lehet, akár több évre is tartós megoldás lehet, de a legcélravezetőbb megoldás a parketta átrakása.
 • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással szüntethetők meg.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert az évek során a parketta színe teljesen más árnyalatú lesz, és már nem tudunk éppen ugyanolyat találni, így az öreg parketta darabok újbóli felhasználásával árnyalatnyi eltérések sem lesznek.
régi parketta átrakása XVI. kerület

A parketta átrakás rövid ismertetése

 1. A parketta átrakásának elsődleges tevékenységeképpen felbontjuk a régi parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradványainak eltávolítása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
 3. Amennyiben befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, akkor ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
 4. A tevékenység befejező lépése az újonnan leragasztott burkolóelemek polírozása és több rétegben történő pácolása.

Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, ugyanis ennek során a parketta könnyen károsodik, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot.

A parketta átrakása a legbiztosabb megoldás lehet a kopott parketta javítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása meggyengült az idő múlásával különféle okokból kifolyólag.
 • A parketta felszínének jelentős része károsodott, így szükségessé válhat jónéhány léc pótlása, ekkor racionális elhatározás lehet az elemek átrakással történő stabilizálása.
 • A régi parketta elemei a nap hatására teljesen kiszáradtak, és kiterjedt rés jött létre köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
 • A parkettát rögzítő rögzítőléc odaszögezése nem tölti be a funkcióját, így már már túl gyenge a feladata teljesítéséhez.
 • A parketta réseinek tömítése sok esetben elegendőnek bizonyulhat, akár időtálló eljárás, viszont az igazán biztonságos technológia a parketta felbontása és ismételt lerakása.
 • A parketta dilatációja hatásos módon a felbontással és újbóli lerakással védhető ki.
 • A parketta átrakása azért is javallott, mert az idő előrehaladtával a parketta más árnyalatot vesz fel, és gyakorlatilag lehetetlen 10-20 év múltán ugyanazt a típust beszerezni, ennek megfelelően a régi parkettalécek újbóli felhasználásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Megfizethető parketta lerakás XVI. kerület környékén, ezen kívül parketta felújítás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XVI. kerület régiójában szavatolva a munka tartósságát, fix parketta átrakás árakkal.