Parketta lerakás XV. kerület

Parketta lerakás XV. kerület

Megfizethető parketta lerakás XV. kerület régiójában, ezen kívül parketta átrakás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XV. kerület területén jótállással az elvégzett munkára, fix parketta felújítás árral.

A parketta lerakást megelőzően ki kell választani az igényekhez szabott parkettát. Emiatt figyelembe kell venni:

 • a felhasználás helye (pl. étterem)
 • a használat módja (pl. hálószoba)

A parketta kötelező kopásállósága jelentősen múlik azon, hogy hová tervezzük fektetni. A parketta esztétikai megjelenése a fajtától (pl. akác, bükk), színétől, felületkezelésétől függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez nyújtunk egy-két tippet.

 • A parketta szegezése vakpadlóra: ez a lerakási mód ma már ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése esetleg, viszont a parketta darabjainak fektetése jobbára a következő folyamatot követve zajlik.
 • A parketta ragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével egyenes betonra ragasztják. Az aljzatnak tökéletesen laposnak kell lennie, ha a helyzet úgy kívánja aljzatkiegyenlítőt kell teríteni a ragasztás előtt.
 • Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta lerakása úsztatott módon szokásos. A betonra filc alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztva.
parketta javítás XV. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Fürdőszobában csak különleges parkettát szabad lerakni.

A parketták többsége nem alkalmas fűtött aljzatra, így a parketta alatt fekvő fűtési csöveket kielégítő módon kell szigetelni, ugyanis a parketta károsodhat.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A kiváló ragadást az alapozóval ellátott aljzat szavatolja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. oldószeres ragasztóval. Svédpadló ragasztása poliuretán ragasztóval szokásos.

parketta ragasztása betonra XV. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát az oldalfallal párhuzamosan kell lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni fél elemmel eltolva.

parketta lerakási minták XV. kerület

Halszálkás parketta lerakása

Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. A falhoz elérve 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es beépítési rést kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

francia halszálka parketta lerakás XV. kerületA hézagba faékeket kell rakni, a parkettta lerakás után a rögzítő ékek eltávolíthatók, és takaróléccel fedjük le a rést.

Az oldalsó parkettaelemek hézagmentes illesztése behúzóvassal érhető el.

régi parketta felszedése XV. kerület

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy a lehető leggyorsabban megszáradjon a parketta. A száradási idő általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtésre XV. kerület

Tekintve, hogy a fa nagyon jól szigetel, ezért padlófűtés fölé csupán 15 mm-nél vékonyabb parkettát raknánk le. Emellett ajánlott olyan fajtákat lefektetni, amelyek nem mennek össze.

Régi parketta típusok XV. kerület

 • Egyrétegű parketta: az egész parketta egyetlen tömbből áll. Konkrétan lehet pl. hajópadló vagy csaphornyos parketta.

 • Többrétegű: többnyire 2-3 rétegből rakják össze. A 3 rétegű parkettet gyakran szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett két elemből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek sokféle lerakási formákat biztosítanak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után rögtön igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a lerakás után.

A parketta tisztítása festés után XV. kerület

A parketta fája még feldolgozott formájában is élő anyag, ennélfogva kényes lehet a hőmérséklet vagy a nedvesség változására. A parketta portalanítása rendben van, azonban a bőséges vízzel való felmosása nem ajánlott. Ha a parkettára mégis túl sok folyadék jut, akkor rögtön el kell távolítani. Csak éppenhogy vizes felmosóronggyal szabad megtisztítani a parkettát, hogy megakadályozzuk a kiszáradás utáni zsugorodást.

A parketta ápolása olajozással elvégezhető, ilyen módon megelőzhetjük a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező hézagosodását, ropogossá válását.

A parketta élettartamának használ, ha a gyártó adatlapja szerinti szereket használja megközelítőleg 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal közvetlenül a munka befejezése után a legokosabb megoldás. Amennyiben a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a letakarás mögé bejutott pecsétnyomok törlése arra alkalmas padlófényezővel elképzelhető. A mészfolt ecetes vizes oldattal nagyon rövid idejű áztatás után feloldható, de ezt követően javasolt szellőztetni. Nehezen eltüntethető pettyek ellen a penge vethető be, azonban ezek csak jobb híján lehetnek megoldások.

Miért szükséges egy idő elteltével a parketta átrakása XV. kerület területén?

A parketta átrakása a legjobb megoldás lehet a kopott parketta javítására.

 • A régen lefektetett parketta ragasztása már nem tart eléggé az idő múlásával a lakásban kialakuló páraképződés miatt.
 • A parketta kiterjedt területen púposodott fel, ezért szükségessé válhat bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor bölcs ötlet lehet a többi parkettafa átrakással való megszilárdítása.
 • Az öreg parketta darabjai idővel megrepedeztek, és hatalmas hézag jött létre köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
 • A parkettát rögzítő vakpadló elmozdult, ezért már nem megfelelő a megszilárdító funkció ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése időnként elég lehet, akár több évre is megfelelő beavatkozás lehet, de a leghatékonyabb megoldás a parketta átrakása.
 • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással szüntethetők meg.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is ideális, mert idővel a parketta színe ”beérik”, és már nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat találni, így a megöregedett parketta darabok újrahasznosítása miatt azonos színű lesz a teljes felület.
felpúposodott parketta javítása XV. kerület

A parketta átrakás vázlatos ismertetése

 1. A parketta átrakásának első tevékenységeképpen felbontjuk a parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradványainak megtisztítása után rendezni kell a léceket.
 3. Miután megtisztítottuk az aljzatot, akkor ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
 4. A tevékenység befejező eleme az ismét leragasztott burkolóelemek polírozása és 3 rétegben történő pácolása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, mert ennek során a parketta tönkremehet, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot.

A parketta átrakása a legbiztosabb műveletsor lehet a régi parketta felújítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különböző okok miatt.
 • A faburkolat nagy kiterjedésben károsodott, ennélfogva szükségessé válhat több darab pótlása, ilyen esetben ésszerű elhatározás lehet az elemek átrakással való stabilizálása.
 • A jó régen lefektetett darabok a környezeti hatások miatt összeszáradtak, és óriási nyílás formálódott köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.
 • A parkettát rögzítő vakpadló rögzítése meglazult, ezért már túl gyenge a rögzítő funkció ellátásához.
 • A parketta üregeinek kiöntése gyakran elégséges, akár tartós megoldás lehet, ellenben az igazán biztos technológia a parketta felbontása és újbóli lerakása.
 • A parketta mozgása hatásos módon a eltávolítással és újbóli lerakással védhető ki.
 • Az átrakás azért is javallott, mert idővel a parketta színe változik, és nehéz ugyanolyan burkolatot szerezni, ennek köszönhetően a régi parketta elemek ismételt lerakásával nem lesz színeltérés.

Kedvező árú parketta lerakás XV. kerület vonzáskörzetében, ezen kívül parketta felújítás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XV. kerület övezetében jótállással az elvégzett munkára, fix parketta átrakás árakkal.