Parketta lerakás XIV. kerület

Parketta lerakás XIV. kerület

Megfizethető parketta lerakás XIV. kerület környékén, ezen kívül parketta csiszolás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XIV. kerület övezetében garanciával, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.

A parketta lerakása előtt ki kell szemelni a megfelelő típusú parkettát. Ennek érdekében tekintettel kell lenni a következőkre:

 • a fektetés helye (pl. étterem)
 • a használat módja (pl. hálószoba)

A parketta előírt keménysége nagy mértékben múlik azon, hogy hová tervezzük lerakni. A parketta mintázata a fafajtától, színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez nyújtunk egy-két tanácsot.

 • A parketta szögelése vakpadlóra: ez a fektetési mód napjainkban nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése inkább, viszont a parketta darabjainak fektetése jobbára az alábbi módokon elterjedt.
 • A parketta ragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével egyenes felületre ragasztják. Az aljzatbetonnak teljesen simának kell lennie, ha a szituáció megköveteli aljzatkiegyenlítőt kell használni a fektetés előtt.
 • Úsztatott parketta lerakás: pl. többrétegű parketta lerakása úsztatott módon szokásos. Az aljzatbetonra hab alátétet helyezünk, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.
parketta lerakás XIV. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Fürdőszobában csak speciális parkettát megengedett lerakni.

A legtöbb parketta nem fektethető padlófűtés fölé, ezért a burkolat alatt futó fűtési csöveket kielégítő módon kell szigetelni, különben a parketta megsérülhet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A kitűnő ragadást az alapozóval ellátott beton szavatolja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. kétkomponensű ragasztóval. Bükk parketta ragasztása oldószeres ragasztóval elterjedt.

parketta leragasztása XIV. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát az oldalfallal párhuzamosan kell lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással tarthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni fél elemmel eltolva.

hagyományos parketta lerakása házilag XIV. kerület

Halszálka parketta lerakás

Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. A fa természetes mozgása miatt a parketta és a falsík közé 1 cm-es terjeszkedési rést kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka parketta felújítás XIV. kerületA résbe faékeket kell helyezni, a parkettta lerakás végeztével a faékek kivehetők, majd szegőléccel takarjuk le a rést.

A fal felőli parkettaelemek rés nélküli egymáshoz igazítása behúzóvassal garantálható.

parketta rögzítése XIV. kerület

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy a lehető leggyorsabban eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A ragasztó kötésének becsült ideje általában 1 nap, ez az időtartam változhat a helyi viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtésre XIV. kerület

Tekintve, hogy a fa jó hőszigetelő, így padlófűtés fölé csupán 14 mm-nél vékonyabb parkettát fektetnénk. Emellett javasolt olyan parketta fafajtákat lefektetni, amelyek nem mennek össze.

Parketta típusok XIV. kerület

 • Egyrétegű parketta: az egész darab egy anyagból van. Konkrétan lehet pl. hajópadló vagy csaphornyos parketta.

 • Többrétegű: többnyire két vagy három rétegből ragasztották össze. A 3 rétegű parkettet számos esetben szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek sokféle lerakási formákat biztosítanak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után azonnal használatra kész. Az egyrétegű parkettákat rendszerint felületkezelik a rögzítés után.

A parketta takarítása XIV. kerület

A parketta fája még feldolgozott állapotában is élő anyag, emiatt érzékeny lehet a hőmérséklet vagy a nedvesség változására. A parketta porszívózása kiváló ötlet, viszont a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása ellenjavallott. Amennyiben a parkettára mégis túl sok folyadék jut, akkor azonnal fel kell törölni. Pusztán éppenhogy nedves moppal lehetséges feltakarítani a burkolatot, hogy elkerüljük a száradást követő zsugorodást.

A parketta karbantartása pasztázással megoldható, ezzel elkerülhetjük a kiszáradását és az emiatt bekövetkező méretváltozását, recsegőssé válását.

A parketta élettartamának jót tesz, ha a gyártó adatlapja szerinti szereket használja nagyjából 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves kendővel azonnal a legjobb. Amennyiben a lefóliázás hiányos, a fólia alá becsöppent pacák eltüntetése arra alkalmas padlófényezővel kivitelezhető. A mészfolt ecetes vizes keverékkel pár perces áztatás után megszüntethető, azonban ezután tanácsos szellőztetni. Nehezen eltüntethető pettyek ellen a penge jelenthet megoldást, azonban a legutóbbi eszközök csak akkor alkalmazandók, ha más módon nem tudjuk orvosolni a problémát.

Miért szükséges idővel a parketta visszabontása és újbóli leragasztása XIV. kerület környékén?

A parketta átrakása a legbiztosabb műveletsor lehet a régi parketta felújítására.

 • A régen leragasztott parketta ragasztása már nem tart eléggé idővel sokféle hatás eredményeképpen.
 • A parketta kiterjedt felületen púposodott fel, ezért indokolt lehet bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor okos döntés lehet a többi parkettafa átrakással való megszilárdítása.
 • A sok éve lerakott parketta darabjai hosszabb idő múltán összeszáradtak, és túl nagy hézag jött létre köztük, ami nem tömíthető szépen.
 • A parkettát rögzítő párnafa elmozdult, így már nem megfelelő a megszilárdító funkció ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése sokszor elég lehet, akár több évre is tartós megoldás lehet, de a leghatékonyabb technológia a parketta átrakása.
 • A parketta mozgásai hosszú távon megnyugtató módon a visszabontással és újbóli lerakással orvosolhatók.
 • Az átrakás azért is tanácsos, mert idővel a parketta színe módosul, és soha nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat találni, ezért a régi parketta elemek újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.
felpúposodott parketta javítása XIV. kerület

A parketta átrakás vázlatos ismertetése

 1. A parketta átrakásának első műveleteként felszedjük a parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradványainak megtisztítása után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
 3. Miután megtisztítottuk az aljzatot, akkor következik a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A műveletsor záró lépése az ismét leragasztott parketta felcsiszolása és 3 rétegben történő pácolása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, mert ennek során korábban lerakott parkett meg is sérülhet, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot.

A parketta átrakása a leghatékonyabb műveletsor lehet a karcos parketta felújítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása meggyengült idővel különféle okok miatt.
 • A parketta nagy felületen sérült meg, emiatt szükségessé válhat több darab pótlása, ilyenkor ésszerű elhatározás lehet a lécek átrakással való megszilárdítása.
 • A jó régen lefektetett darabok a nap hatására vetemedtek, és jókora nyílás keletkezett köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.
 • A burkolatot stabilizáló vakpadló rögzítése meglazult, így már nem bizonyul elég erősnek a feladata teljesítéséhez.
 • A parketta réseinek tömítése gyakran elegendőnek bizonyulhat, akár időtálló eljárás, viszont az igazán biztonságos technológia a parketta felbontása és újbóli lerakása.
 • A parketta mozgása hatásos módon a felszedéssel és újbóli lerakással oldható meg.
 • Az átrakás azért is tanácsos, mert az idő előrehaladtával a parketta színe változik, és gyakorlatilag lehetetlen 10-20 év múltán ugyanazt a típust beszerezni, de a régi parkettalécek ismételt lerakásával nem lesz színeltérés.

Olcsó parketta lerakás XIV. kerület területén, valamint parketta átrakás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XIV. kerület vonzáskörzetében szavatolva a munka tartósságát, korrekt parketta felújítás árral.