Parketta lerakás XIII. kerület

Parketta lerakás XIII. kerület

Olcsó parketta lerakás XIII. kerület övezetében, ezen kívül parketta csiszolás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XIII. kerület vonzáskörzetében garanciavállalással, fix parketta átrakás árakkal.

A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni az ideális parkettát. Emiatt tekintettel kell lenni a következőkre:

 • a felhasználás helye (pl. iroda)
 • az igénybe vétel módja (pl. hálószoba)

A parketta megkövetelt keménysége nagyban múlik azon, hogy hová szeretnénk lerakni. A parketta mintázata a fafajtától, az árnyalatától, felületkezelésétől függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez adunk egy pár hasznos tippet.

 • A parketta szögelése párnafára: ez a lerakási mód manapság nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése inkább, viszont a parketta darabjainak lerakása jobbára az alábbi módokon zajlik.
 • A parketta ragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével sík aljzatra ragasztják. A betonnak tökéletesen laposnak kell lennie, ha a szituáció megköveteli aljzatkiegyenlítőt kell teríteni a ragasztás előtt.
 • Úsztatott parketta lerakás: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott módon szokásos. Az aljzatbetonra hab alátét kerül, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.
parketta lerakás-átrakás XIII. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Vizesblokkban csak arra alkalmas parkettát engedélyezett fektetni.

A legtöbb parketta nem fektethető padlófűtés fölé, ezért a burkolat alatt fekvő fűtési csöveket megfelelően kell szigetelni, nem szakszerű parketta lerakás esetén a parketta károsodhat.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kiváló tapadást a portalanított beton garantálja. A ragasztót az aljzatra fogazott kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra történhet pl. kétkomponensű ragasztóval. Gyertyán parketta ragasztása oldószeres ragasztóval történik.

sima parketta lerakási minta XIII. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát az oldalfallal párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni fél elemmel eltolva.

parketta lerakási módok XIII. kerület

Halszálka parketta lerakás 13. kerület

Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. Az oldalfalhoz elérve 45 fokban kell leszabni a végeket. A fa természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 10 mm-nyi terjeszkedési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka parketta felújítás XIII. kerületA hézagba faékeket kell helyezni, a lerakás befejezése végeztével a faékek eltávolíthatók, ezután szegélyléccel fedjük le a rést.

Az oldalsó parketták rés nélküli egymáshoz igazítása behúzóvassal valósítható meg.

parketta rögzítése XIII. kerület

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy mihamarabb eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A ragasztó kötésének becsült ideje általában 1 nap, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtésre XIII. kerület

Mivel a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, így padlófűtéshez csupán 15 mm-nél vékonyabb parkettát ajánlunk. Emellett ajánlott olyan fajtákat alkalmazni, amelyek nem húzódnak össze.

Régi parketta típusok XIII. kerület

 • Egyrétegű parketta: a teljes parketta egy tömbből áll. Ez lehet pl. hajópadló vagy mozaik parketta.

 • Többrétegű: általában 2-3 rétegből rakják össze. A 3 rétegű parkettet gyakran szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek változatos lerakási mintákat kínálnak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után máris használatra kész. Az egyrétegű parkettákat javarészt felületkezelik a lerakás után.

A parketta takarítása XIII. kerület

A parketta anyaga ugyanis elkészült formájában is élő anyag, emiatt kényes lehet a hőingadozásokra vagy a páratartalom hullámzására. A parketta porszívózása tökéletes, azonban a bőséges vízzel való felmosása kerülendő. Amennyiben a parkettára mégis nagy mennyiségű tisztítószer jut, akkor haladéktalanul el kell tüntetni onnan. Legfeljebb alig nedves felmosóronggyal megengedett megtisztítani a padlót, hogy meggátoljuk a száradást követő zsugorodást.

A parketta karbantartása olajozással elvégezhető, ilyen módon meggátolhatjuk a kiszáradását és az ebből adódó hézagosodását, recsegőssé válását.

A parketta strapabírásának használ, ha a gyártó instrukciója szerinti szereket használja hozzávetőlegesen 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával azonnal a legokosabb megoldás. Ha a lefóliázás rögzítése nem jó, a fólia alá becsöppent flekkek törlése megfelelő vegyszerrel esélyes. A mészfolt ecetes vizes mixtúrával nagyon rövid idejű áztatás után eltüntethető, de utána javasolt szellőztetni. Makacs pettyek ellen a WU2 sampon alkalmazható, viszont utóbbiak csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.

Miért szükséges idővel a parketta átrakása XIII. kerület övezetében?

A parketta átrakása a leghatékonyabb megoldás lehet a kopott parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A sok évvel ezelőtt lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különböző okok miatt.
 • A parketta kiterjedt felületen púposodott fel, ezért indokolt lehet bizonyos elemek cseréje, ilyenkor bölcs ötlet lehet a többi parkettafa átrakással való megszilárdítása.
 • Az öreg parketta elemei hosszabb idő múltán erősen megkoptak, és túl nagy hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el szépen.
 • A parkettát stabilizáló OSB lemez elmozdult, ezért már nem tesz eleget a rögzítő funkció betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése sokszor elég lehet, akár több évre is megfelelő beavatkozás lehet, de az igazán biztos megoldás a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással szüntethetők meg.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert sok idő elteltével a parketta színe ”beérik”, és már nem tudunk pontosan ugyanolyat találni, ezért a régi parketta elemek újbóli felhasználásával azonos színű lesz a teljes felület.
felpúposodott parketta javítása XIII. kerület

A parketta átrakás gyors leírása

 1. A parketta átrakásának első műveleteként felbontjuk a régi parkettát.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek felkaparása után rendezni kell a léceket.
 3. Amennyiben befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, ezután ezt követi a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A munka befejező lépése az ismét leragasztott burkolóelemek csiszolása és 3 rétegben való pácolása.

Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, mert ennek során a parketta meg is sérülhet, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot.

A parketta átrakása a legjobb megoldás lehet a kopott parketta felújítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különféle okokból kifolyólag.
 • A faburkolat nagy felületen sérült meg, emiatt elkerülhetetlen lehet több darab pótlása, ekkor ésszerű elhatározás lehet a lécek átrakással történő stabilizálása.
 • A korábban lerakott lécek a nap hatására vetemedtek, és tekintélyes rés jött létre köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.
 • A parkettát rögzítő vakpadló odaszögezése meglazult, ezért már túl gyenge a feladata betöltéséhez.
 • A parketta hézagjainak kiöntése sokszor elégséges, akár időtálló eljárás, azonban a ténylegesen biztonságos technológia a parketta felbontása és ismételt lerakása.
 • A parketta mozgása célravezetően a eltávolítással és visszarakással küszöbölhető ki.
 • Az átrakás azért is javasolt, mert az idő előrehaladtával a parketta más árnyalatot vesz fel, és nehéz ugyanolyan burkolatot szerezni, ennek köszönhetően a régi parkettalécek ismételt lerakásával nem lesz színeltérés.

Olcsó parketta lerakás XIII. kerület környékén, ezen kívül parketta felújítás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XIII. kerület vonzáskörzetében jótállással az elvégzett munkára, fix parketta átrakás árakkal.