Parketta lerakás XII. kerület

Parketta lerakás XII. kerület

Pénztárca kímélő parketta lerakás XII. kerület környékén, emellett parketta csiszolás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XII. kerület környékén garanciával, korrekt parketta felújítás árral.

A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni az igényekhez szabott parkettát. Ehhez mérten számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:

 • a felhasználás helye (pl. iroda)
 • a felhasználás módja (pl. nappali)

A parketta szükséges kopásállósága nagyban múlik azon, hogy melyik helyiségbe kívánjuk fektetni. A parketta mintázata a fajtától (pl. akác, bükk), színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez adunk néhány ötletet.

 • A parketta szegezése vakpadlóra: ez a fektetési mód ma már nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése elterjedtebb, azonban a parketta darabjainak lerakása inkább az alábbi módokon elterjedt.
 • A parketta ragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével sík betonra ragasztják. Az aljzatbetonnak teljesen síknak kell lennie, ha a szituáció megköveteli aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a művelet előtt.
 • Úsztatott parketta: pl. szalagparketta fektetése úsztatott formában történik. A betonra hab alátétet helyezünk, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.
tölgy parketta átrakása XII. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Vizesblokkban csak arra készült parkettát szabad lerakni.

A parketták többsége nem alkalmas fűtött aljzatra, ezért a parketta alatt fekvő fűtési csöveket megfelelően kell szigetelni, tudniillik a parketta megsérülhet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kiváló tapadást a portalanított aljzat biztosítja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra történhet pl. kétkomponensű ragasztóval. Gyertyán parketta rögzítése oldószeres ragasztóval történik.

sima parketta lerakási minta XII. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát az oldalfallal párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással tarthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni téglakötésben.

parketta lerakási minták XII. kerület

Halszálkás parketta lerakása

Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. A fa dilatációja miatt a parketta és a falsík között 10 mm-nyi beépítési hézagot kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka parketta felújítás XII. kerületA résbe faékeket kell rakni, a lerakás befejezése után a faékek kivehetők, ezután szegőléccel borítsuk be a hézagot.

Az oldalsó parkettaelemek rés nélküli egymáshoz igazítása behúzóvassal biztosítható.

parketta rögzítése XII. kerület

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy a lehető leggyorsabban eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A ragasztó kötésének becsült ideje általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat a páratartalom viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtés fölé XII. kerület

Tekintve, hogy a fa jó hőszigetelő, ezért padlófűtéshez csupán másfél centinél vékonyabb parkettát fektetnénk. Ezen túlmenően javasolt olyan anyagú parkettákat választani, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

Parketta fajták XII. kerület

 • Egyrétegű parketta: a teljes darab egyetlen anyagból van. Ez lehet pl. lamella parketta vagy csaphornyos parketta.

 • Többrétegű: többnyire két vagy három rétegből tevődik össze. A háromrétegű parkettet gyakran szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek többféle lerakási mintákat biztosítanak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után mindjárt használatra kész. Az egyrétegű parkettákat javarészt felületkezelik a lerakás után.

A parketta tisztítása XII. kerület

A parketta anyaga tudniillik legyártott formájában is élő anyag, ebből adódóan érzékeny lehet a hideg-meleg változásokra vagy a páratartalom változására. A parketta porszívózása jó megoldás, viszont a bő vizes felmosása kerülendő. Amennyiben a parkettára mégis túl sok víz kerül, akkor rögtön el kell tüntetni onnan. Legfeljebb éppenhogy nedves felmosóronggyal megengedett megtisztítani a parkettát, hogy meggátoljuk a kiszáradás utáni összemenést.

A parketta karbantartása olajozással megoldható, ennek köszönhetően kiküszöbölhetjük a kiszáradását és az ebből adódó hézagosodását, pattogóssá válását.

A parketta strapabírásának használ, ha a gyártó instrukciója szerinti szereket veszi igénybe hozzávetőlegesen 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával frissiben a legokosabb megoldás. Amennyiben a lefóliázás rögzítése nem jó, a fólia alá bejutott flekkek törlése a célra kialakított padlófényezővel kivitelezhető. A mészfolt ecetes vizes keverékkel 2-3 perces áztatás után feloldható, azonban ezután érdemes szellőztetni. Nehezen eltüntethető pettyek ellen a WU2 sampon alkalmazható, de ezek csak a legvégső esetben javasoltak.

Miért szükséges hosszú idő múltán a parketta felszedése és visszaragasztása XII. kerület környékén?

A parketta átrakása a legjobb műveletsor lehet a karcos parketta javítására.

 • A több éve lerakott parketta ragasztása elengedett az idő elteltével a lakásban kialakuló páraképződés miatt.
 • A parketta hatalmas területen kopott el, így indokolt lehet bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor bölcs döntés lehet a többi parkettafa átrakással végrehajtott rögzítése.
 • A régi parketta elemei hosszabb idő múltán erősen megkoptak, és túl nagy hézag alakult ki köztük, ami nem tömíthető szépen.
 • A parkettát rögzítő vakpadló elmozdult, emiatt már nem bizonyul elég erősnek a stabilizáló feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése néha elég lehet, akár több évre is tartós beavatkozás lehet, de a legcélravezetőbb technológia a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta elmozdulásai hosszú távon megnyugtató módon a visszabontással és újbóli lerakással orvosolhatók.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert az évek során a parketta színe módosul, és soha nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat találni, így a megöregedett parketta darabok újbóli felhasználásával színazonos lesz a burkolatunk.
régi parketta átrakása XII. kerület

A parketta átrakás gyors leírása

 1. A parketta átrakásának kiinduló műveleteként felszedjük a korábbi burkolatot.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek felszedése után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
 3. Miután befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, ezután következik a régi parketta visszaragasztása.
 4. A tevékenység befejező eleme az újonnan leragasztott burkolóelemek megcsiszolása és 3 rétegben történő lakkozása.

Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, mert átrakás közben korábban lerakott parkett könnyen károsodik, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra.

A parketta átrakása a legpraktikusabb megoldás lehet a karcos parketta felújítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása meggyengült idővel különböző okoknál fogva.
 • A parketta nagy kiterjedésben sérült meg, így elkerülhetetlen lehet jónéhány léc pótlása, ilyenkor okos választás lehet az elemek átrakással való megszilárdítása.
 • A régi parketta elemei a környezeti hatások miatt vetemedtek, és óriási üreg jött létre köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.
 • A burkolatot stabilizáló rögzítőléc odaerősítése elengedett, ezért nem bizonyul elég erősnek a leszorító rendeltetésének ellátásához.
 • A parketta üregeinek kitöltése nem ritkán elég lehet, akár tartós megoldás lehet, viszont a ténylegesen megbízható technológia a parketta felbontása és újbóli lerakása.
 • A parketta mozgása hatásos módon a eltávolítással és újbóli lerakással védhető ki.
 • A parketta átrakása azért is javasolt, mert az idő előrehaladtával a parketta színe változik, és gyakorlatilag lehetetlen 10-20 év múltán ugyanazt a típust beszerezni, azonban a régi parketta elemek ismételt lerakásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Kedvező árú parketta lerakás XII. kerület területén, ezen kívül parketta csiszolás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XII. kerület környékén jótállással az elvégzett munkára, átlátható parketta felújítás árral.