Parketta lerakás XI. kerület

Parketta lerakás XI. kerület

Olcsó parketta lerakás a XI. kerület vonzáskörzetében, ezen kívül parketta átrakás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. A XI. kerületben garanciával, átlátható parketta felújítás árral.

A parketta lerakást megelőzően ki kell választani a felhasználás módjához tökéletes parkettát. Ennek érdekében figyelembe kell venni:

 • a fektetés helye (pl. saját lakás)
 • a használat módja (pl. hálószoba)

A parketta szükséges kopásállósága nagy mértékben múlik azon, hogy hová szeretnénk lerakni. A parketta külseje a fafajtától, színétől, a parketta felületkezelésétől függ.

A parketta lerakása

A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez nyújtunk néhány ötletet.

 • A parketta szögelése vakpadlóra: ez a fektetési mód ma már nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése esetleg, azonban a parketta darabjainak fektetése többnyire a lentiek szerint elterjedt.
 • A parketta ragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével egyenes aljzatra ragasztják. A betonnak teljesen simának kell lennie, szükség esetén aljzatkiegyenlítőt kell teríteni a ragasztás előtt.
 • Úsztatott parketta: pl. szalagparketta lerakása úsztatott formában szokásos. Az aljzatbetonra hab alátét kerül, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.
parketta lerakás XI. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Fürdőszobában csak különleges parkettát megengedett alkalmazni.

A parketták többsége nem alkalmas fűtött aljzatra, emiatt a padló alatt vezetett fűtési csöveket optimálisan kell szigetelni, nem szakszerű parketta lerakás esetén a parketta károsodhat.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kitűnő tapadást az alapozóval ellátott aljzat szavatolja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra történhet pl. kétkomponensű ragasztóval. Juhar parketta rögzítése poliuretán ragasztóval szokásos.

parketta ragasztása betonra XI. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát az oldalfallal párhuzamosan kell lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni fél elemmel eltolva.

parketta lerakási módok XI. kerület

Halszálkás parketta lerakása

Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. A falhoz elérve 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es terjeszkedési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

francia halszálka parketta lerakás XI. kerületA résbe faékeket kell helyezni, a parkettta lerakás végeztével a rögzítő ékek kivehetők, majd szegélyléccel takarjuk le a rést.

Az oldalsó parketták hézagmentes illesztése behúzóvassal garantálható.

parketta dilatációs hézag

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy lehetőleg hamar megszáradjon a parketta. A száradási idő általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtés fölé XI. kerület

Mivel a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, így padlófűtésre csupán 15 mm-nél vékonyabb parkettát javaslunk. Emellett ajánlott olyan anyagú parkettákat alkalmazni, amelyek nem mennek össze.

Régi parketta típusok XI. kerület

 • Egyrétegű parketta: az egész parketta egyetlen tömbből áll. Konkrétan lehet pl. lamella parketta vagy intarzia parketta.

 • Többrétegű: többnyire 2-3 rétegből tevődik össze. A háromrétegű parkettát számos esetben szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek változatos fektetési formákat biztosítanak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után rögtön rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat általában felületkezelik a rögzítés után.

A parketta tisztítása festés után XI. kerület

A parketta anyaga már feldolgozott formájában is élő anyag, ennélfogva kényes lehet a hőingadozásokra vagy a nedvesség változására. A parketta porszívózása tökéletes, viszont a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása nem tanácsos. Ha a parkettára mégis túl sok víz kerül, akkor haladéktalanul el kell tüntetni onnan. Csak éppenhogy vizes felmosófejjel megengedett megtisztítani a burkolatot, hogy megakadályozzuk a kiszáradás utáni zsugorodást.

A parketta ápolása pasztázással elvégezhető, ennek köszönhetően megelőzhetjük a kiszáradását és az emiatt bekövetkező méretváltozását, recsegőssé válását.

A parketta tartósságának használ, ha a gyártó utasításai szerinti szereket veszi igénybe nagyjából 6 havonta vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával melegében a legokosabb megoldás. Ha a lefóliázás rögzítése nem jó, a fólia mögé becsöppent pöttyök eltüntetése hozzáillő vegyszerrel megoldható. A mészfolt ecetes vizes keverékkel nagyon rövid idejű áztatás után feloldható, viszont ezután ajánlott szellőztetni. Nehezen eltüntethető pettyek ellen a penge vethető be, de a legutóbbi eszközök csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.

Miért válhat elkerülhetetlenné egy idő elteltével a parketta átrakása XI. kerület régiójában?

A parketta átrakása a legpraktikusabb megoldás lehet a karcos parketta javítására.

 • A sok évvel ezelőtt lefektetett parketta ragasztása elengedett idővel különböző okok miatt.
 • A parketta kiterjedt területen kopott el, ezért indokolt lehet bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor okos megoldás lehet a többi parkettafa átrakással végrehajtott stabilizálása.
 • Az öreg parketta darabjai hosszabb idő múltán kiszáradtak, és hatalmas hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el nyomtalanul.
 • A parkettát rögzítő OSB lemez mozog, emiatt már nem megfelelő a megszilárdító funkció betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése időnként elegendő lehet, akár több évre is kielégítő beavatkozás lehet, de a bombabiztos megoldás a parketta átrakása.
 • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással orvosolhatók.
 • Az átrakás azért is ideális, mert az évek során a parketta színe teljesen más árnyalatú lesz, és soha nem tudunk éppen ugyanolyat szerezni, ezért a régi parketta darabok újbóli felhasználásával árnyalatnyi eltérések sem lesznek.
öreg parketta átrakása XI. kerület

A parketta átrakás rövid ismertetése

 1. A parketta átrakásának kiinduló tevékenységeképpen felszedjük a parkettát.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek megtisztítása után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
 3. Miután befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, akkor következik a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A tevékenység befejező lépése az újonnan leragasztott parketta felcsiszolása és 3 rétegben történő pácolása.

Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, mert átrakás közben a parketta meg is sérülhet, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra.

A parketta átrakása a legbiztosabb megoldás lehet a karcos parketta felújítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása meggyengült idővel különféle okoknál fogva.
 • A faburkolat nagy felületen károsodott, ennélfogva elkerülhetetlen lehet bizonyos elemek cseréje, ilyenkor ésszerű elhatározás lehet az elemek átrakással történő megszilárdítása.
 • A jó régen lefektetett darabok idővel teljesen kiszáradtak, és kiterjedt térköz formálódott köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.
 • A parkettát rögzítő vakpadló rögzítése meglazult, így már már túl gyenge a rögzítő funkció betöltéséhez.
 • A parketta hézagjainak kitöltése gyakran elegendőnek bizonyulhat, akár tartós megoldás lehet, azonban az igazán megbízható technológia a parketta felszedése és visszarakása.
 • A parketta mozgása eredményesen a felszedéssel és ismételt lefektetéssel oldható meg.
 • Az átrakás azért is javallott, mert idővel a parketta “beérik”, és soha nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat szerezni, ennek megfelelően a régi parkett ”újrahasznosításával” nem lesz színeltérés.

Kedvező árú parketta lerakás XI. kerület vonzáskörzetében, ezen kívül parketta felújítás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XI. kerület környékén garanciával, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.