Parketta lerakás XI. kerület Szent Gellért tér

Parketta lerakás XI. kerület Szent Gellért tér

Pénztárca kímélő parketta lerakás XI. kerület Szent Gellért tér, parketta átrakás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XI. kerület Szent Gellért tér vonzáskörzetében szavatolva a munka tartósságát, korrekt parketta felújítás árral.

A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni a megfelelő típusú parkettát. Ennek érdekében figyelembe kell venni:

 • a fektetés helye (pl. étterem)
 • az igénybe vétel módja (pl. hálószoba)

A parketta betartandó keménysége jelentősen múlik azon, hogy melyik helyiségbe kívánjuk fektetni. A parketta esztétikai megjelenése a fafajtától, színétől, felületkezelésétől függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez nyújtunk egy pár hasznos ötletet.

 • A parketta szögelése vakpadlóra: ez a lerakási forma manapság ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése elterjedtebb, viszont a parketta elemek lerakása többnyire a következő folyamatot követve gyakoribb.
 • A parketta ragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével sík betonra ragasztják. Az aljzatnak tökéletesen laposnak kell lennie, ha a helyzet úgy kívánja aljzatkiegyenlítőt kell használni a ragasztás előtt.
 • Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott formában történik. Az aljzatbetonra filc alátétet helyezünk, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.
parketta javítás XI. kerület Szent Gellért tér

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Vizesblokkban csak speciális parkettát szabad lerakni.

A legtöbb parketta nem alkalmas fűtött aljzatra, emiatt a padló alatt futó fűtési csöveket alkalmas módon kell szigetelni, ellenkező esetben a parketta megsérülhet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A tökéletes tapadást a portól megszabadított beton biztosítja. A ragasztót az aljzatra fogazott kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. diszperziós ragasztóval. Svédpadló ragasztása oldószeres ragasztóval elterjedt.

parketta járólap illesztés XI. kerület Szent Gellért tér

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan javasolt lerakni, az egyenes síkot zsinórozással tarthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni téglakötésben.

hagyományos parketta lerakása házilag XI. kerület Szent Gellért tér

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. A falhoz elérve 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík közé 1 cm-es beépítési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka minta lerakása

A hézagba faékeket kell rakni, a lerakás befejezése végeztével a rögzítő ékek eltávolíthatók, ezután szegőléccel borítsuk be a rést.
Az oldalsó parkettaelemek rés nélküli illesztése behúzóvassal valósítható meg.

parketta dilatációs hézag

Parketta lakkozás száradási idő

A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy mihamarabb megszáradjon a parketta. A száradási idő általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtéshez XI. kerület Szent Gellért tér

Amiatt, hogy a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, így padlófűtéshez csak másfél centinél vékonyabb parkettát ajánlunk. Emellett ajánlott olyan parketta fafajtákat leragasztani, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

Régi parketta típusok XI. kerület Szent Gellért tér

 • Egyrétegű parketta: az egész elem egy tömbből áll. Ez lehet pl. hajópadló vagy mozaik parketta.
 • Többrétegű: túlnyomórészt két vagy három rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkettet sokan szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek változatos lerakási mintákat kínálnak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után máris igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat általában felületkezelik a ragasztás után.

A parketta takarítása XI. kerület Szent Gellért tér

A parketta anyaga még elkészült formájában is élő anyag, ennélfogva érzékeny lehet a hőingadozásokra vagy a nedvesség változására. A parketta portalanítása kitűnő, azonban a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása ellenjavallott. Amennyiben a parkettára mégis túl sok tisztítószer jut, akkor azonnal el kell tüntetni onnan. Csakis kis mértékben vizes felmosófejjel szabad megtisztítani a parkettát, hogy kiküszöböljük a száradást követő méretcsökkenést.

A parketta ápolása pasztázással megoldható, ennek köszönhetően meggátolhatjuk a kiszáradását, illetve az ebből adódó méretváltozását, pattogóssá válását.

A parketta élettartamának jót tesz, ha a gyártó adatlapja szerinti szereket alkalmazza körülbelül 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával frissiben a legokosabb megoldás. Feltételezve, hogy a lefóliázás hiányos, a fólia mögé bekerült foltok törlése testreszabott vegyszerrel végrehajtható. A mészfolt ecetes vizes keverékkel pár perces áztatás után eltüntethető, viszont ezt követően javasolt szellőztetni. Nehezen eltüntethető pettyek ellen a penge vethető be, azonban ezek csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.

Miért szükséges egy idő elteltével a parketta átrakása XI. kerület Szent Gellért tér régiójában?

A parketta átrakása a legpraktikusabb megoldás lehet a karcos parketta felújítására.

 • A több éve leragasztott parketta ragasztása meglazult idővel sokféle hatás eredményeképpen.
 • A parketta kiterjedt területen károsodott, így szükségessé válhat bizonyos elemek cseréje, ilyenkor bölcs ötlet lehet a többi parkettafa átrakással végzett megerősítése.
 • Az öreg parketta darabjai hosszabb idő múltán kiszáradtak, és méretes hézag jött létre köztük, ami nem tömíthető szépen.
 • A parkettát támasztó párnafa elmozdult, ezért már nem tesz eleget a stabilizáló feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése sok esetben elég lehet, akár hosszabb időre is megfelelő beavatkozás lehet, de a bombabiztos eljárás a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta elmozdulásai hosszú távon megnyugtató módon a felbontással és visszarakással orvosolhatók.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert az évek során a parketta színe ”beérik”, és soha nem tudunk éppen ugyanolyat szerezni, ezért az öreg parketta darabok újbóli felhasználásával színazonos lesz a burkolatunk.
régi parketta átrakása XI. kerület Szent Gellért tér

A parketta átrakás gyors ismertetése

 1. A parketta átrakásának elsődleges műveleteként felbontjuk a korábbi burkolatot.
 2. A parkettaragasztó maradékainak megtisztítása után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
 3. Ha megtisztítottuk az aljzatot, ezután ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
 4. A folyamat záró lépése az újonnan leragasztott parketta felcsiszolása és 3 rétegben történő lakkozása.

Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, mert ennek során a parketta könnyen károsodik, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot.

A parketta átrakása a legjobb műveletsor lehet a karcos parketta felújítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása meggyengült idővel különféle okoknál fogva.
 • A faburkolat nagy kiterjedésben sérült meg, ezért elkerülhetetlen lehet jónéhány léc pótlása, ilyen esetben bölcs választás lehet az elemek átrakással elvégzett stabilizálása.
 • A korábban lerakott lécek idővel összeszáradtak, és tekintélyes rés alakult ki köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
 • A parkett alátámasztásául szolgáló rögzítőléc leszorítása nem tudja ellátni a feladatát, ezért nem bizonyul elég erősnek a rögzítő funkció ellátásához.
 • A parketta réseinek kiöntése gyakran elég lehet, akár tartós megoldás lehet, azonban a valóban biztonságos technológia a parketta felbontása és visszarakása.
 • A parketta dilatációja célravezetően a felszedéssel és ismételt lefektetéssel oldható meg.
 • Az átrakás azért is javallott, mert idővel a parketta más árnyalatot vesz fel, és nehéz ugyanolyan burkolatot szerezni, viszont a régi parkettalécek újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.

Olcsó parketta lerakás XI. kerület Szent Gellért tér környékén, ezen kívül parketta átrakás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XI. kerület Szent Gellért tér vonzáskörzetében jótállással az elvégzett munkára, fix parketta átrakás árakkal.