Parketta lerakás XI. kerület Móricz Zsigmond körtér

Parketta lerakás XI. kerület Móricz Zsigmond körtér

Olcsó parketta lerakás XI. kerület Móricz Zsigmond körtér, parketta csiszolás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XI. kerület Móricz Zsigmond körtér területén jótállással az elvégzett munkára, korrekt parketta felújítás árral.

A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni az ideális parkettát. Ennek érdekében tekintettel kell lenni a következőkre:

 • a felhasználás helye (pl. iroda)
 • a felhasználás módja (pl. nappali)

A parketta szükséges kopásállósága jelentősen függ attól, hogy melyik helyiségbe szeretnénk leragasztani. A parketta mintázata a fafajtától, színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta lerakása

A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez nyújtunk egy pár hasznos ötletet.

 • A parketta szögelése párnafára: ez a fektetési mód ma már nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése elterjedtebb, azonban a parketta darabjainak lerakása jobbára az alábbi módokon zajlik.
 • A parketta leragasztása aljzatbetonra: parketta ragasztó segítségével sík aljzatra ragasztják. Az aljzatnak teljesen síknak kell lennie, ha a helyzet úgy kívánja aljzatkiegyenlítőt kell teríteni a művelet előtt.
 • Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott módon szokásos. Az aljzatra hab alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.
tölgy parketta átrakása XI. kerület Móricz Zsigmond körtér

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Fürdőszobában csak arra készült parkettát engedélyezett fektetni.

A legtöbb parketta nem rakható le fűtött aljzatra, így a padló alatt futó fűtési csöveket megfelelően kell szigetelni, tudniillik a parketta megsérülhet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kellő adhéziót a portalanított beton biztosítja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. oldószeres ragasztóval. Svédpadló ragasztása oldószeres ragasztóval történik.

sima parketta lerakási minta XI. kerület Móricz Zsigmond körtér

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan javasolt lerakni, az egyenes síkot zsinórozással tarthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani téglakötésben.

hagyományos parketta lerakása házilag XI. kerület Móricz Zsigmond körtér

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. A falhoz elérve 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es terjeszkedési hézagot kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka parketta felújítás XI. kerület Móricz Zsigmond körtér

A hézagba faékeket kell rakni, a lerakás befejezése után a rögzítő ékek eltávolíthatók, majd szegélyléccel takarjuk le a hézagot.
Az oldalsó parkettaelemek hézagmentes egymáshoz igazítása behúzóvassal valósítható meg.

parketta dilatációs hézag

A parketta lerakás befejezése

A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy a lehető leggyorsabban megkössön a ragasztó. A száradási idő rendszerint 1 nap, ez az időtartam változhat a helyi viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtéshez XI. kerület Móricz Zsigmond körtér

Tekintve, hogy a fa elég jó szigetelő képességgel rendelkezik, ezért padlófűtés fölé csupán 14 mm-nél vékonyabb parkettát raknánk le. Emellett tanácsos olyan fajtákat alkalmazni, amelyek nem húzódnak össze.

Parketta típusok XI. kerület Móricz Zsigmond körtér

 • Egyrétegű parketta: a teljes parketta egyetlen anyagból van. Ez lehet pl. lamella parketta vagy mozaik parketta.
 • Többrétegű: rendszerint 2-3 rétegből rakják össze. A 3 rétegű parkettet sokszor szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett két elemből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek változatos lerakási formákat biztosítanak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után máris igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a ragasztás után.

A parketta takarítása XI. kerület Móricz Zsigmond körtér

A parketta fája még legyártott állapotában is élő anyag, ennélfogva érzékeny lehet a hideg-meleg változásokra vagy a páratartalom változására. A parketta portalanítása kiváló ötlet, azonban a bőséges vízzel való felmosása nem ajánlott. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű víz kerül, akkor haladéktalanul fel kell itatni. Csak kis mértékben nedves felmosófejjel megengedett megtisztítani a padlót, hogy meggátoljuk a kiszáradás utáni zsugorodást.

A parketta karbantartása olajozással elvégezhető, így megelőzhetjük a kiszáradását, illetve az ebből adódó hézagosodását, ropogossá válását.

A parketta strapabírásának használ, ha a forgalmazó leírása szerinti szereket veszi igénybe megközelítőleg félévente vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves kendővel melegében a legjobb. Ha a lefóliázás rögzítése nem jó, a fólia alá bejutott pöttyök eltávolítása megfelelő vegyszerrel kivitelezhető. A mészfolt ecetes vizes keverékkel pár perces áztatás után feloldható, azonban ezután érdemes szellőztetni. Nehezen eltüntethető pettyek ellen a WU2 sampon jelenthet megoldást, viszont utóbbiak csak a legvégső esetben javasoltak.

Miért válhat elkerülhetetlenné hosszú idő múltán a parketta átrakása XI. kerület Móricz Zsigmond körtér övezetében?

A parketta átrakása a legjobb technológia lehet a kopott parketta felújítására.

 • A több éve lerakott parketta ragasztása elvesztette funkcióját az idő elteltével sokféle hatás eredményeképpen.
 • A parketta hatalmas felületen sérült meg, ezért szükségessé válhat néhány parkettadarab kicserélése, ilyenkor okos ötlet lehet a többi parkettaelem átrakással való megszilárdítása.
 • Az öreg parketta darabjai hosszabb idő múltán összeszáradtak, és túl nagy hézag jött létre köztük, ami nem tömíthető nyomtalanul.
 • A parkettát támasztó OSB lemez mozog, ily módon már nem tesz eleget a stabilizáló feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése sok esetben elegendő lehet, akár több évre is kielégítő beavatkozás lehet, de az igazán biztos művelet a parketta átrakása.
 • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással szüntethetők meg.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert sok idő elteltével a parketta színe változik, és már nem fogunk tudni éppen ugyanolyat szerezni, így az öreg parketta elemek újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.
Parketta lerakás XI. kerület Móricz Zsigmond körtér 1felpúposodott parketta javítása XI. kerület Móricz Zsigmond körtér” class=”wp-image-816″/>

A parketta átrakás gyors bemutatása

 1. A parketta átrakásának elsődleges lépéseként felbontjuk a korábbi burkolatot.
 2. A parkettaragasztó maradványainak felszedése után rendezni kell a léceket.
 3. Miután befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, ezután következik a régi parketta visszaragasztása.
 4. A munka záró eleme az újonnan leragasztott parketta csiszolása és három rétegben történő pácolása.

Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, mert átrakás közben korábban lerakott parkett könnyen károsodik, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra.

A parketta átrakása a legbiztosabb megoldás lehet a kopott parketta felújítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása meggyengült idővel különféle okokból kifolyólag.
 • A faburkolat felszínének jelentős része károsodott, emiatt lehet, hogy elengedhetetlen bizonyos elemek cseréje, ilyen esetben bölcs döntés lehet a többi parkettaelem átrakással való megerősítése.
 • A régi parketta elemei a környezeti hatások miatt vetemedtek, és hatalmas rés formálódott köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.
 • A parkett alátámasztásául szolgáló párnafa rögzítése nem tölti be a funkcióját, így már már túl gyenge a rögzítő funkció betöltéséhez.
 • A parketta réseinek kitöltése sok esetben kielégítő, akár tartós megoldás lehet, ellenben a ténylegesen biztonságos technológia a parketta eltávolítása és visszarakása.
 • A parketta dilatációja célravezetően a felszedéssel és ismételt lefektetéssel oldható meg.
 • A parketta átrakása azért is jó megoldás, mert ahogy öregszik, a parketta “beérik”, és ugyanarról a gyártósorról nem jön le két egyforma sorozat, viszont a régi parkett ismételt lerakásával nem lesz színeltérés.

Megfizethető parketta lerakás XI. kerület Móricz Zsigmond körtér területén, ezen kívül parketta felújítás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XI. kerület Móricz Zsigmond körtér környékén szavatolva a munka tartósságát, fix parketta felújítás árral.