Parketta lerakás XI. kerület Kosztolányi Dezső tér

Parketta lerakás XI. kerület Kosztolányi Dezső tér

Kedvező árú parketta lerakás XI. kerület Kosztolányi Dezső tér, parketta átrakás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XI. kerület Kosztolányi Dezső tér régiójában garanciával, korrekt parketta átrakás árakkal.

A parketta lerakása előtt ki kell szemelni az ideális parkettát. Ennek megfelelően tekintettel kell lenni a következőkre:

 • a felhasználás helye (pl. saját lakás)
 • az igénybe vétel módja (pl. nappali)

A parketta betartandó keménysége jelentősen múlik azon, hogy hová tervezzük leragasztani. A parketta külseje a fafajtától, az árnyalatától, felületkezelésétől függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez adunk egy pár hasznos ötletet.

 • A parketta szegezése párnafára: ez a lerakási forma manapság ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése talán, de a parketta elemek lerakása többnyire az alábbi módokon zajlik.
 • A parketta ragasztása aljzatbetonra: parketta ragasztó segítségével sík felületre ragasztják. A betonnak tökéletesen simának kell lennie, szükség esetén aljzatkiegyenlítőt kell használni a művelet előtt.
 • Úsztatott parketta: pl. szalagparketta fektetése úsztatott módon történik. Az aljzatra filc alátét kerül, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.
parketta lerakás-átrakás XI. kerület Kosztolányi Dezső tér

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Vizesblokkban csak arra készült parkettát szabad lerakni.

A legtöbb parketta nem rakható le fűtött aljzatra, emiatt a parketta alatt futó fűtési csöveket megfelelően kell szigetelni, ellenkező esetben a parketta tönkre mehet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A tökéletes ragadást a portalanított aljzat szavatolja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. diszperziós ragasztóval. Bükk parketta rögzítése oldószeres ragasztóval szokásos.

sima parketta lerakási minta XI. kerület Kosztolányi Dezső tér

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan kell lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni fél elemmel eltolva.

parketta lerakási minták XI. kerület Kosztolányi Dezső tér

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es beépítési rést kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

francia halszálka parketta lerakás XI. kerület Kosztolányi Dezső tér

A résbe faékeket kell helyezni, a lerakás befejezése után a faékek eltávolíthatók, majd szegélyléccel fedjük le a rést.
Az oldalsó parkettaelemek rés nélküli illesztése behúzóvassal érhető el.

Parketta lerakás XI. kerület Kosztolányi Dezső tér 1régi parketta felszedése XI. kerület Kosztolányi Dezső tér” class=”wp-image-816″/>

A parketta lerakás befejezése

A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy lehetőleg hamar megkössön a ragasztó. A száradási idő általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat a páratartalom viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtésre XI. kerület Kosztolányi Dezső tér

Tekintve, hogy a fa nagyon jól szigetel, ezért padlófűtés fölé kizárólag 15 mm-nél vékonyabb parkettát ajánlunk. Emellett javasolt olyan anyagú parkettákat beépíteni, amelyek nem mennek össze.

Régi parketta típusok XI. kerület Kosztolányi Dezső tér

 • Egyrétegű parketta: a teljes darab egyetlen tömbből áll. Konkrétan lehet pl. hajópadló vagy intarzia parketta.
 • Többrétegű: többnyire 2-3 rétegből tevődik össze. A 3 rétegű parkettát gyakran szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek többféle lerakási mintákat tesznek lehetővé.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után mindjárt rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat rendszerint felületkezelik a rögzítés után.

A parketta rendben tartása XI. kerület Kosztolányi Dezső tér

A parketta fája ugyanis legyártott állapotában is élő anyag, ezért érzékeny lehet a hőingadozásokra vagy a nedvesség fluktuációjára. A parketta porszívózása tökéletes, de a bő vizes felmosása ellenjavallott. Amennyiben a parkettára mégis nagy mennyiségű tisztítószer jut, akkor azonnal fel kell itatni. Csakis alig nedves felmosófejjel lehetséges megtisztítani a padlót, hogy megelőzzük a száradást követő méretcsökkenést.

A parketta ápolása olajozással megoldható, így kiküszöbölhetjük a kiszáradását és az emiatt bekövetkező méretváltozását, recsegőssé válását.

A parketta strapabírásának jótékony hatású, ha a gyártó leírása szerinti szereket veszi igénybe durván félévente vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával azonnal a leghatékonyabb. Feltételezve, hogy a lefóliázás nem volt tökéletes, a fólia alá bekerült flekkek eltüntetése arra alkalmas vegyszerrel esélyes. A mészfolt ecetes vizes mixtúrával 2-3 perces áztatás után megszüntethető, viszont ezt követően tanácsos szellőztetni. Makacs pettyek ellen a penge jelenthet megoldást, de a legutóbbi eszközök csak jobb híján lehetnek megoldások.

Miért szükséges idővel a parketta átrakása XI. kerület Kosztolányi Dezső tér területén?

A parketta átrakása a legpraktikusabb technológia lehet a felpúposodott parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A sok évvel ezelőtt lerakott parketta ragasztása már nem tart eléggé az idő elteltével különféle indokokból kifolyólag.
 • A parketta hatalmas területen kopott el, így szükségessé válhat néhány parkettadarab kicserélése, ilyenkor bölcs ötlet lehet a többi parkettaelem átrakással kivitelezett stabilizálása.
 • A sok éve lerakott parketta darabjai idővel kiszáradtak, és méretes hézag alakult ki köztük, ami nem tömíthető szépen.
 • A parkettát támasztó OSB lemez elmozdult, ezért már nem bizonyul elég erősnek a rögzítő funkció betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése sok esetben elegendő lehet, akár több évre is megfelelő beavatkozás lehet, de a bombabiztos megoldás a parketta átrakása.
 • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással küszöbölhetők ki.
 • Az átrakás azért is javasolt, mert idővel a parketta színe ”beérik”, és soha nem tudunk éppen ugyanolyat szerezni, ezért a régi parketta elemek újbóli felhasználásával árnyalatnyi eltérések sem lesznek.
régi parketta átrakása XI. kerület Kosztolányi Dezső tér

A parketta átrakás gyors bemutatása

 1. A parketta átrakásának kiinduló tevékenységeképpen felszedjük a régi parkettát.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek megtisztítása után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
 3. Ha megtisztítottuk az aljzatot, ezután ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
 4. A folyamat záró lépése az újonnan leragasztott burkolóelemek megcsiszolása és több rétegben való pácolása.

Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, mert átrakás közben a parketta meg is sérülhet, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot.

A parketta átrakása a legjobb műveletsor lehet a felpúposodott parketta javítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különféle okoknál fogva.
 • A faburkolat felszínének jelentős része károsodott, így szükségessé válhat több darab cseréje, ilyen esetben okos döntés lehet a lécek átrakással végrehajtott megszilárdítása.
 • A régi parketta elemei a környezeti hatások miatt teljesen kiszáradtak, és jókora hézag alakult ki köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
 • A parkett alátámasztásául szolgáló rögzítőléc odaszögezése kitágult, ezért nem bizonyul elég erősnek a feladata betöltéséhez.
 • A parketta üregeinek tömítése sokszor elégséges, akár tartós megoldás lehet, azonban a ténylegesen garantált technológia a parketta felbontása és ismételt lerakása.
 • A parketta dilatációja eredményesen a eltávolítással és ismételt lefektetéssel oldható meg.
 • A parketta átrakása azért is javallott, mert idővel a parketta más árnyalatot vesz fel, és gyakorlatilag lehetetlen 10-20 év múltán ugyanazt a típust beszerezni, de a régi parketta elemek ”újrahasznosításával” nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Megfizethető parketta lerakás XI. kerület Kosztolányi Dezső tér övezetében, ezen kívül parketta csiszolás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XI. kerület Kosztolányi Dezső tér területén jótállással az elvégzett munkára, korrekt parketta felújítás árral.