Parketta lerakás XI. kerület Fehérvári út

Parketta lerakás XI. kerület Fehérvári út

Megfizethető parketta lerakás XI. kerület Fehérvári út, parketta csiszolás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XI. kerület Fehérvári út területén garanciával, korrekt parketta átrakás árakkal.

A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni a megfelelő típusú parkettát. Emiatt tekintettel kell lenni a következőkre:

 • a felhasználás helye (pl. iroda)
 • a használat módja (pl. hálószoba)

A parketta kötelező keménysége jelentősen múlik azon, hogy melyik helyiségbe kívánjuk lerakni. A parketta esztétikai megjelenése a fajtától (pl. akác, bükk), színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta lerakása

A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez adunk egy pár hasznos ötletet.

 • A parketta szögelése vakpadlóra: ez a lerakási mód napjainkban ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése inkább, viszont a parketta elemek lerakása jobbára az alábbi módokon gyakoribb.
 • A parketta leragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével sík aljzatra ragasztják. Az aljzatnak teljesen simának kell lennie, szükség esetén aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a ragasztás előtt.
 • Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta lerakása úsztatott formában szokásos. Az aljzatbetonra hab alátétet helyezünk, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztva.
parketta javítás XI. kerület Fehérvári út

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Fürdőszobában csak különleges parkettát lehetséges alkalmazni.

A legtöbb parketta nem rakható le padlófűtés fölé, így a burkolat alatt vezetett fűtési csöveket alkalmas módon kell szigetelni, különben a parketta megsérülhet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A tökéletes adhéziót a portól megszabadított beton garantálja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. kétkomponensű ragasztóval. Svédpadló rögzítése poliuretán ragasztóval szokásos.

parketta járólap illesztés XI. kerület Fehérvári út

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni téglakötésben.

hagyományos parketta lerakása házilag XI. kerület Fehérvári út

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. A fa természetes mozgása miatt a parketta és a falsík közé 10 mm-nyi terjeszkedési rést kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka minta lerakása

A hézagba faékeket kell rakni, a lerakás befejezése után a faékek eltávolíthatók, ezután takaróléccel fedjük le a rést.
A fal felőli parkettaelemek hézagmentes illesztése behúzóvassal biztosítható.

parketta dilatációs hézag

A parketta lerakás befejezése

A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy a lehető leggyorsabban eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A száradási idő rendszerint 1 nap, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtésre XI. kerület Fehérvári út

Mivel a fa jó hőszigetelő, ezért padlófűtés fölé csak 15 mm-nél vékonyabb parkettát raknánk le. Ezen kívül érdemes olyan parketta fafajtákat választani, amelyek nem húzódnak össze.

Parketta típusok XI. kerület Fehérvári út

 • Egyrétegű parketta: az egész elem egyetlen tömbből áll. Konkrétan lehet pl. lamella parketta vagy intarzia parketta.
 • Többrétegű: túlnyomórészt két vagy három rétegből tevődik össze. A 3 rétegű parkettát sokszor szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek változatos fektetési formákat biztosítanak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után rögtön rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat általában felületkezelik a lerakás után.

A parketta tisztítása festés után XI. kerület Fehérvári út

A parketta fája még legyártott formájában is élő anyag, ebből adódóan kényes lehet a hideg-meleg változásokra vagy a nedvesség hullámzására. A parketta porszívózása tökéletes, viszont a bő vizes felmosása nem ajánlott. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű víz kerül, akkor azonnal el kell tüntetni onnan. Pusztán alig vizes felmosófejjel megengedett megtisztítani a burkolatot, hogy kiküszöböljük a kiszáradás utáni zsugorodást.

A parketta ápolása pasztázással végrehajtható, eképpen meggátolhatjuk a kiszáradását, illetve az ebből adódó méretváltozását, ropogossá válását.

A parketta strapabírásának jót tesz, ha a gyártó leírása szerinti szereket veti be nagyjából 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával melegében a leghatékonyabb. Amennyiben a lefóliázás hiányos, a fólia mögé bekerült pecsétnyomok eltávolítása arra alkalmas tisztítószerrel kivitelezhető. A diszperzitfolt ecetes vizes oldattal nagyon rövid idejű áztatás után eltüntethető, viszont ezután javasolt szellőztetni. Nehezen eltüntethető pettyek ellen a penge jelenthet megoldást, viszont a legutóbbi eszközök csak jobb híján lehetnek megoldások.

Miért szükséges egy idő elteltével a parketta átrakása XI. kerület Fehérvári út környékén?

A parketta átrakása a leghatékonyabb eljárás lehet a felpúposodott parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A sok évvel ezelőtt leragasztott parketta ragasztása már nem tart eléggé az idő elteltével pl. nedvesedésnek köszönhetően.
 • A parketta kiterjedt felületen kopott el, így szükségessé válhat néhány parkettadarab cseréje, ilyenkor bölcs döntés lehet a többi parkettaelem átrakással végrehajtott rögzítése.
 • A sok éve lerakott parketta darabjai idővel megrepedeztek, és hatalmas hézag jött létre köztük, ami nem tüntethető el esztétikusan.
 • A parkettát rögzítő vakpadló rögzítése meglazult, ezért már nem bizonyul elég erősnek a stabilizáló feladat betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése néha elegendő lehet, akár több évre is megfelelő megoldás lehet, de a leghatékonyabb eljárás a parketta átrakása.
 • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással küszöbölhetők ki.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert az évek során a parketta színe módosul, és soha nem tudunk éppen ugyanolyat találni, így a régi parketta darabok újrahasznosítása miatt azonos színű lesz a teljes felület.
felpúposodott parketta javítása XI. kerület Fehérvári út

A parketta átrakás vázlatos bemutatása

 1. A parketta átrakásának első tevékenységeképpen felszedjük a parkettát.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek eltávolítása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
 3. Miután megtisztítottuk az aljzatot, ezután következik a régi parketta visszaragasztása.
 4. A folyamat záró eleme az újonnan leragasztott parketta megcsiszolása és három rétegben való pácolása.

Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, ugyanis átrakás közben a parketta könnyen károsodik, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot.

A parketta átrakása a legjobb műveletsor lehet a kopott parketta javítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különböző okoknál fogva.
 • A faburkolat felszínének jelentős része károsodott, ennélfogva szükségessé válhat bizonyos elemek cseréje, ekkor okos elhatározás lehet a lécek átrakással elvégzett megszilárdítása.
 • A jó régen lefektetett darabok idővel összeszáradtak, és hatalmas térköz keletkezett köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.
 • A parkettát rögzítő vakpadló rögzítése elengedett, így már már túl gyenge a leszorító rendeltetésének ellátásához.
 • A parketta hézagjainak kiöntése gyakran elegendőnek bizonyulhat, akár tartós megoldás lehet, azonban a valóban megbízható technológia a parketta felszedése és ismételt lerakása.
 • A parketta mozgása eredményesen a eltávolítással és ismételt lefektetéssel küszöbölhető ki.
 • A parketta átrakása azért is tanácsos, mert ahogy öregszik, a parketta színe változik, és ugyanarról a gyártósorról nem jön le két egyforma sorozat, emiatt a régi parkett ”újrahasznosításával” nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Olcsó parketta lerakás XI. kerület Fehérvári út övezetében, valamint parketta felújítás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XI. kerület Fehérvári út régiójában szavatolva a munka tartósságát, fix parketta felújítás árral.