Parketta lerakás XI. kerület Bah-csomópont

Parketta lerakás XI. kerület Bah-csomópont

Pénztárca kímélő parketta lerakás XI. kerület Bah-csomópont, parketta átrakás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XI. kerület Bah-csomópont övezetében garanciával, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.

A parketta lerakása előtt ki kell választani az igényekhez szabott parkettát. Ehhez mérten számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:

 • a felhasználás helye (pl. étterem)
 • a használat módja (pl. nappali)

A parketta előírt keménysége jelentősen függ attól, hogy hová tervezzük leragasztani. A parketta külseje a fajtától (pl. akác, bükk), az árnyalatától, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez adunk egy-két ötletet.

 • A parketta szögelése vakpadlóra: ez a fektetési forma ma már nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése esetleg, azonban a parketta darabjainak fektetése jobbára az alábbi módokon gyakoribb.
 • A parketta ragasztása aljzatbetonra: parketta ragasztó segítségével egyenes felületre ragasztják. A betonnak tökéletesen laposnak kell lennie, szükség esetén aljzatkiegyenlítőt kell használni a tevékenység folytatása előtt.
 • Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta lerakása úsztatott módon szokásos. Az aljzatbetonra filc alátétet helyezünk, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.
tölgy parketta átrakása XI. kerület Bah-csomópont

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Fürdőszobában csak arra készült parkettát szabad lerakni.

A parketták többsége nem fektethető padlófűtés fölé, ezért a parketta alatt vezetett fűtési csöveket optimálisan kell szigetelni, különben a parketta károsodhat.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kellő tapadást az alapozóval ellátott aljzat garantálja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra történhet pl. kétkomponensű ragasztóval. Juhar parketta rögzítése poliuretán ragasztóval elterjedt.

parketta leragasztása XI. kerület Bah-csomópont

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan javasolt lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással tarthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni fél elemmel eltolva.

parketta lerakási módok XI. kerület Bah-csomópont

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. Az oldalfalhoz elérve 45 fokban le kell vágni a végeket. A fa dilatációja miatt a parketta és a falsík közé 10 mm-nyi beépítési rést kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka minta lerakása

A résbe faékeket kell rakni, a parkettta lerakás után a rögzítő ékek kivehetők, és szegélyléccel borítsuk be a rést.
Az oldalsó parkettaelemek tökéletes egymáshoz igazítása behúzóvassal biztosítható.

Parketta lerakás XI. kerület Bah-csomópont 1régi parketta felszedése XI. kerület Bah-csomópont” class=”wp-image-816″/>

Parketta lakkozás száradási idő

A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy lehetőleg hamar eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A száradási idő rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtésre XI. kerület Bah-csomópont

Azon egyszerű oknál fogva, hogy a fa elég jó szigetelő képességgel rendelkezik, ezért padlófűtéshez kizárólag 14 mm-nél vékonyabb parkettát javaslunk. Ezen kívül ajánlott olyan anyagú parkettákat választani, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

Parketta fajták XI. kerület Bah-csomópont

 • Egyrétegű parketta: a teljes darab egyetlen tömbből áll. Konkrétan lehet pl. hajópadló vagy intarzia parketta.
 • Többrétegű: általában két vagy három rétegből tevődik össze. A háromrétegű parkettet sokszor szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek többféle lerakási mintákat tesznek lehetővé.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után mindjárt rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat javarészt felületkezelik a rögzítés után.

A parketta takarítása XI. kerület Bah-csomópont

A parketta anyaga már elkészült állapotában is élő anyag, ennélfogva érzékeny lehet a hőingadozásokra vagy a nedvesség változására. A parketta portalanítása kiváló ötlet, de a bőséges vízzel való felmosása ellenjavallott. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű folyadék jut, akkor azon nyomban fel kell itatni. Pusztán alig vizes moppal szabad megtisztítani a parkettát, hogy elkerüljük a száradást követő méretcsökkenést.

A parketta karbantartása olajozással kivitelezhető, ilyen módon megakadályozhatjuk a kiszáradását, illetve az ebből adódó méretváltozását, ropogossá válását.

A parketta strapabírásának használ, ha a forgalmazó leírása szerinti szereket alkalmazza körülbelül 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves kendővel közvetlenül a munka befejezése után a leghatékonyabb. Feltételezve, hogy a lefóliázás nem volt tökéletes, a letakarás alá bejutott pecsétnyomok eltávolítása a célra kialakított vegyszerrel esélyes. A diszperzitfolt ecetes vizes keverékkel nagyon rövid idejű áztatás után eltüntethető, de utána érdemes szellőztetni. Makacs pacák ellen a WU2 sampon jelenthet megoldást, viszont utóbbiak csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.

Miért szükséges idővel a parketta visszabontása és újbóli leragasztása XI. kerület Bah-csomópont területén?

A parketta átrakása a legbiztosabb eljárás lehet a karcos parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A régen lefektetett parketta ragasztása elengedett az idő múlásával a lakásban kialakuló páraképződés miatt.
 • A parketta kiterjedt felületen sérült meg, ezért indokolt lehet bizonyos elemek cseréje, ilyenkor bölcs döntés lehet a többi parkettafa átrakással végzett megszilárdítása.
 • A sok éve lerakott parketta elemei hosszabb idő múltán megrepedeztek, és túl nagy hézag jött létre köztük, ami nem tömíthető nyomtalanul.
 • A parkettát rögzítő OSB lemez mozog, ily módon már nem bizonyul elég erősnek a megszilárdító feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése időnként elég lehet, akár több évre is megfelelő megoldás lehet, de a legcélravezetőbb művelet a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta elmozdulásai hosszú távon megnyugtató módon a felbontással és visszarakással szüntethetők meg.
 • Az átrakás azért is ideális, mert az évek során a parketta színe módosul, és már nem tudunk éppen ugyanolyat találni, így a régi parketta elemek újrahasznosítása miatt színazonos lesz a burkolatunk.
öreg parketta átrakása XI. kerület Bah-csomópont

A parketta átrakás gyors ismertetése

 1. A parketta átrakásának elsődleges lépéseként felszedjük a régi parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradékainak felkaparása után rendezni kell a léceket.
 3. Amennyiben megtisztítottuk az aljzatot, akkor ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
 4. A tevékenység záró eleme az újonnan leragasztott parketta csiszolása és három rétegben történő lakkozása.

Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, mert átrakás közben a parketta tönkremehet, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot.

A parketta átrakása a legjobb műveletsor lehet a felpúposodott parketta felújítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása elengedett idővel különböző okoknál fogva.
 • A faburkolat nagy kiterjedésben károsodott, így elkerülhetetlen lehet jónéhány léc pótlása, ilyen esetben okos választás lehet a lécek átrakással történő megerősítése.
 • A korábban lerakott lécek a nap hatására vetemedtek, és jókora nyílás alakult ki köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.
 • A parkettát rögzítő párnafa rögzítése elengedett, így már már túl gyenge a rögzítő funkció teljesítéséhez.
 • A parketta üregeinek kiöntése sok esetben elegendőnek bizonyulhat, akár hosszabb időre megfelelő, ellenben a ténylegesen biztos technológia a parketta eltávolítása és visszarakása.
 • A parketta dilatációja hatásos módon a felbontással és visszarakással oldható meg.
 • A parketta átrakása azért is jó megoldás, mert idővel a parketta színe változik, és soha nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat szerezni, ennek köszönhetően a régi parkettalécek ”újrahasznosításával” nem lesz színeltérés.

Megfizethető parketta lerakás XI. kerület Bah-csomópont régiójában, ezen kívül parketta átrakás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. XI. kerület Bah-csomópont vonzáskörzetében garanciavállalással, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta átrakás árakkal.