Parketta lerakás X. kerület

Parketta lerakás X. kerület

Megfizethető parketta lerakás a X. kerületben, emellett parketta csiszolás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. A X. kerület környékén szavatolva a munka tartósságát, korrekt parketta felújítás árral.

A parketta lerakása előtt ki kell szemelni az ideális parkettát. Ennek érdekében tekintettel kell lenni a következőkre:

 • a fektetés helye (pl. saját lakás)
 • a felhasználás módja (pl. hálószoba)

A parketta megkövetelt keménysége nagy mértékben múlik azon, hogy melyik helyiségbe tervezzük fektetni. A parketta mintázata a fafajtától, a parkett színétől, felületkezelésétől függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez adunk néhány tanácsot.

 • A parketta szögelése vakpadlóra: ez a lerakási forma ma már ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése inkább, azonban a parketta darabjainak fektetése jobbára a következő folyamatot követve elterjedt.
 • A parketta ragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével sík betonra ragasztják. A betonnak tökéletesen síknak kell lennie, szükség esetén aljzatkiegyenlítőt kell használni a ragasztás előtt.
 • Úsztatott parketta: pl. szalagparketta fektetése úsztatott formában történik. Az aljzatbetonra filc alátét kerül, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.
parketta lerakás-átrakás X. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Vizesblokkban csak arra alkalmas parkettát megengedett alkalmazni.

A legtöbb parketta nem alkalmas fűtött aljzatra, így a parketta alatt vezetett fűtési csöveket alkalmas módon kell szigetelni, ellenkező esetben a parketta károsodhat.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A jó tapadást a portalanított aljzat szavatolja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. kétkomponensű ragasztóval. Gyertyán parketta rögzítése poliuretán ragasztóval történik.

parketta ragasztása betonra X. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát az oldalfallal párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással tarthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni fél elemmel eltolva.

hagyományos parketta lerakása házilag X. kerület

Halszálkás parketta lerakása

Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es terjeszkedési rést kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka minta lerakásaA hézagba faékeket kell tenni, a lerakás befejezése végeztével a rögzítő ékek eltávolíthatók, és takaróléccel takarjuk le a hézagot.

Az oldalsó parkettaelemek rés nélküli egymáshoz igazítása behúzóvassal garantálható.

parketta dilatációs hézag

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy mihamarabb eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A száradási idő általában 1 nap, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtésre X. kerület

Amiatt, hogy a fa elég jó szigetelő képességgel rendelkezik, így padlófűtésre csupán 15 mm-nél vékonyabb parkettát fektetnénk. Ezen túlmenően érdemes olyan parketta fafajtákat beépíteni, amelyek nem húzódnak össze.

Parketta típusok X. kerület

 • Egyrétegű parketta: az egész darab egy anyagból van. Ez lehet pl. lamella parketta vagy intarzia parketta.

 • Többrétegű: általában 2-3 rétegből tevődik össze. A háromrétegű parkettát sokan szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett 2 lécből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek változatos fektetési formákat tesznek lehetővé.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után mindjárt használatra kész. Az egyrétegű parkettákat általában felületkezelik a ragasztás után.

A parketta tisztítása festés után X. kerület

A parketta anyaga ugyanis elkészült állapotában is élő anyag, ebből adódóan kényes lehet a hőmérséklet vagy a páratartalom hullámzására. A parketta portalanítása jó megoldás, viszont a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása nem ajánlott. Ha a parkettára mégis túl sok víz jut, akkor mihamarabb fel kell törölni. Csakis éppenhogy vizes felmosófejjel lehetséges feltakarítani a parkettát, hogy megelőzzük a kiszáradás utáni méretcsökkenést.

A parketta ápolása pasztázással kivitelezhető, ilyen módon kiküszöbölhetjük a kiszáradását és az emiatt bekövetkező méretváltozását, pattogóssá válását.

A parketta strapabírásának használ, ha a forgalmazó instrukciója szerinti szereket alkalmazza megközelítőleg félévente vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal melegében a legokosabb megoldás. Amennyiben a lefóliázás rögzítése nem jó, a fólia alá bekerült foltok törlése arra alkalmas tisztítószerrel végrehajtható. A diszperzitfolt ecetes vizes eleggyel pár perces áztatás után megszüntethető, de utána javasolt szellőztetni. Makacs pacák ellen a WU2 sampon vethető be, azonban ezek csak jobb híján lehetnek megoldások.

Miért válhat elkerülhetetlenné egy idő elteltével a parketta átrakása X. kerület területén?

A parketta átrakása a legbiztosabb műveletsor lehet a karcos parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A régen lerakott parketta ragasztása elvesztette funkcióját az idő elteltével sokféle hatás eredményeképpen.
 • A parketta nagy felületen sérült meg, ezért szükségessé válhat bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor okos döntés lehet a többi parkettafa átrakással végzett megszilárdítása.
 • A sok éve lerakott parketta elemei idővel erősen megkoptak, és méretes hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el esztétikusan.
 • A parkettát rögzítő OSB lemez mozog, így már nem tesz eleget a megszilárdító funkció ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése sok esetben elég lehet, akár hosszabb időre is kielégítő beavatkozás lehet, de a legcélravezetőbb művelet a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta mozgásai hosszú távon megnyugtató módon a felbontással és visszarakással szüntethetők meg.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is ideális, mert sok idő elteltével a parketta színe teljesen más árnyalatú lesz, és soha nem tudunk pontosan ugyanolyat szerezni, így a megöregedett parketta darabok újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.
felpúposodott parketta javítása X. kerület

A parketta átrakás vázlatos leírása

 1. A parketta átrakásának első lépéseként felszedjük a korábbi burkolatot.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek felkaparása után rendezni kell a léceket.
 3. Amennyiben befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, ezután következik a régi parketta visszaragasztása.
 4. A tevékenység befejező lépése az újonnan leragasztott parketta polírozása és több rétegben való pácolása.

Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, ugyanis ennek során a parketta könnyen károsodik, az átrakáshoz szakértelem kell.

A parketta átrakása a legbiztosabb műveletsor lehet a kopott parketta javítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különböző okokból kifolyólag.
 • A faburkolat nagy kiterjedésben károsodott, ezért lehet, hogy elengedhetetlen bizonyos elemek pótlása, ekkor ésszerű döntés lehet a többi parkettaelem átrakással elvégzett megszilárdítása.
 • A régi parketta elemei idővel összeszáradtak, és tekintélyes hézag alakult ki köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
 • A burkolatot stabilizáló rögzítőléc leszorítása kitágult, így már nem bizonyul elég erősnek a rögzítő funkció betöltéséhez.
 • A parketta üregeinek tömítése nem ritkán elégséges, akár időtálló eljárás, ellenben az igazán garantált technológia a parketta felszedése és ismételt lerakása.
 • A parketta dilatációja eredményesen a felbontással és ismételt lefektetéssel védhető ki.
 • A parketta átrakása azért is ajánlott, mert ahogy öregszik, a parketta “beérik”, és gyakorlatilag lehetetlen 10-20 év múltán ugyanazt a típust beszerezni, viszont a régi parkett újbóli felhasználásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Olcsó parketta lerakás X. kerület vonzáskörzetében, valamint parketta csiszolás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. X. kerület területén garanciával, fix parketta átrakás árakkal.