Parketta lerakás X. kerület Sörgyár utca

Parketta lerakás X. kerület Sörgyár utca

Olcsó parketta lerakás X. kerület Sörgyár utca, parketta átrakás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. X. kerület Sörgyár utca vonzáskörzetében garanciavállalással, átlátható parketta átrakás árakkal.

A parketta lerakása előtt ki kell szemelni a felhasználás módjához tökéletes parkettát. Ehhez mérten figyelembe kell venni:

 • a felhasználás helye (pl. étterem)
 • az igénybe vétel módja (pl. hálószoba)

A parketta kötelező kopásállósága nagy mértékben múlik azon, hogy melyik helyiségbe szeretnénk fektetni. A parketta külseje a fajtától (pl. akác, bükk), színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez adunk egy pár hasznos ötletet.

 • A parketta szegezése párnafára: ez a lerakási forma ma már ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése talán, de a parketta darabjainak fektetése inkább a következő folyamatot követve történik.
 • A parketta leragasztása aljzatbetonra: parketta ragasztó segítségével sík aljzatra ragasztják. Az aljzatnak teljesen laposnak kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell használni a ragasztás előtt.
 • Úsztatott parketta lerakás: pl. többrétegű parketta lerakása úsztatott módon történik. Az aljzatbetonra hab alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.
tölgy parketta átrakása X. kerület Sörgyár utca

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Vizesblokkban csak speciális parkettát engedélyezett alkalmazni.

A legtöbb parketta nem fektethető fűtött aljzatra, emiatt a padló alatt vezetett fűtési csöveket kielégítő módon kell szigetelni, nem szakszerű parketta lerakás esetén a parketta megsérülhet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A szükséges ragadást a portalanított beton szavatolja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra történhet pl. oldószeres ragasztóval. Bükk parketta ragasztása poliuretán ragasztóval elterjedt.

sima parketta lerakási minta X. kerület Sörgyár utca

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát az oldalfallal párhuzamosan érdemes lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással tarthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni téglakötésben.

parketta lerakási minták X. kerület Sörgyár utca

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík közé 10 mm-nyi terjeszkedési hézagot kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

francia halszálka parketta lerakás X. kerület Sörgyár utca

A résbe faékeket kell tenni, a parkettta lerakás után a rögzítő ékek kivehetők, és szegélyléccel borítsuk be a rést.
A fal felőli parketták rés nélküli egymáshoz igazítása behúzóvassal valósítható meg.

parketta dilatációs hézag

Parketta lakkozás száradási idő

A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy a lehető leggyorsabban eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A száradási idő rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtéshez X. kerület Sörgyár utca

Azon egyszerű oknál fogva, hogy a fa jó hőszigetelő, ezért padlófűtés fölé kizárólag másfél centinél vékonyabb parkettát raknánk le. Emellett ajánlott olyan fajtákat leragasztani, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

Parketta fajták X. kerület Sörgyár utca

 • Egyrétegű parketta: az egész darab egyetlen tömbből áll. Konkrétan lehet pl. hajópadló vagy mozaik parketta.
 • Többrétegű: rendszerint két vagy három rétegből tevődik össze. A háromrétegű parkettát sokan szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek többféle fektetési mintákat biztosítanak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után azonnal rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat túlnyomórészt felületkezelik a rögzítés után.

A parketta tisztítása X. kerület Sörgyár utca

A parketta fája ugyanis legyártott állapotában is élő anyag, és kényes lehet a hideg-meleg változásokra vagy a nedvesség fluktuációjára. A parketta porszívózása kitűnő, viszont a bő vizes felmosása kerülendő. Ha a parkettára mégis túl sok folyadék jut, akkor haladéktalanul fel kell itatni. Csak kis mértékben nedves felmosóronggyal megengedett feltakarítani a parkettát, hogy elkerüljük a száradást követő összemenést.

A parketta ápolása olajozással végrehajtható, ilyen módon elkerülhetjük a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező hézagosodását, pattogóssá válását.

A parketta tartósságának jótékony hatású, ha a gyártó adatlapja szerinti szereket használja durván félévente vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves kendővel közvetlenül a munka befejezése után a legjobb. Amennyiben a lefóliázás hiányos, a letakarás alá becsöppent pecsétnyomok eltávolítása testreszabott vegyszerrel lehetséges. A diszperzitfolt ecetes vizes keverékkel pár perces áztatás után feloldható, azonban ezt követően javasolt szellőztetni. Nehezen eltüntethető pacák ellen a WU2 sampon vethető be, azonban ezek csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.

Miért szükséges egy idő elteltével a parketta visszabontása és újbóli leragasztása X. kerület Sörgyár utca régiójában?

A parketta átrakása a legbiztosabb műveletsor lehet a kopott parketta felújítására.

 • A sok évvel ezelőtt leragasztott parketta ragasztása már nem tart eléggé az idő elteltével különféle indokokból kifolyólag.
 • A parketta nagy területen púposodott fel, ezért indokolt lehet bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor bölcs ötlet lehet a többi parkettafa átrakással kivitelezett stabilizálása.
 • A régi parketta darabjai idővel megrepedeztek, és hatalmas hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el esztétikusan.
 • A parkettát támasztó vakpadló elmozdult, ezért már nem bizonyul elég erősnek a megszilárdító feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése sokszor elég lehet, akár több évre is kielégítő beavatkozás lehet, de a legcélravezetőbb művelet a parketta átrakása.
 • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással orvosolhatók.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is ideális, mert sok idő elteltével a parketta színe módosul, és már nem tudunk pontosan ugyanolyat találni, így a régi parketta elemek újbóli felhasználásával árnyalatnyi eltérések sem lesznek.
öreg parketta átrakása X. kerület Sörgyár utca

A parketta átrakás vázlatos bemutatása

 1. A parketta átrakásának kezdeti műveleteként felbontjuk a korábbi burkolatot.
 2. A parkettaragasztó maradékainak eltávolítása után rendezni kell a léceket.
 3. Amennyiben megtisztítottuk az aljzatot, ezután ezt követi a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A műveletsor záró eleme az újonnan leragasztott parketta csiszolása és 3 rétegben történő lakkozása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, mert átrakás közben korábban lerakott parkett könnyen károsodik, az átrakáshoz szakértelem kell.

A parketta átrakása a legbiztosabb műveletsor lehet a felpúposodott parketta felújítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása meggyengült az idő múlásával különböző okoknál fogva.
 • A parketta nagy felületen sérült meg, ebből adódóan szükségessé válhat bizonyos elemek pótlása, ilyenkor racionális elhatározás lehet a lécek átrakással való megszilárdítása.
 • A régi parketta elemei a nap hatására összeszáradtak, és tekintélyes hézag alakult ki köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.
 • A parkettát rögzítő párnafa rögzítése elengedett, így már nem bizonyul elég erősnek a feladata betöltéséhez.
 • A parketta réseinek kiöntése sokszor elég lehet, akár hosszabb időre megfelelő, ellenben az igazán biztonságos technológia a parketta felbontása és visszarakása.
 • A parketta dilatációja célravezetően a felbontással és újbóli lerakással küszöbölhető ki.
 • Az átrakás azért is javasolt, mert az idő előrehaladtával a parketta “beérik”, és nehéz ugyanolyan burkolatot szerezni, ennek köszönhetően a régi parkett ”újrahasznosításával” nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Megfizethető parketta lerakás X. kerület Sörgyár utca környékén, ezen kívül parketta felújítás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. X. kerület Sörgyár utca környékén garanciával, átlátható parketta átrakás árakkal.