Parketta lerakás VIII. kerület

Parketta lerakás VIII. kerület

Olcsó parketta lerakás VIII. kerület vonzáskörzetében, ezen kívül parketta átrakás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. VIII. kerület övezetében garanciavállalással, átlátható parketta átrakás árakkal.

A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni a felhasználás módjához tökéletes parkettát. Ennek érdekében tekintettel kell lenni a következőkre:

 • a felhasználás helye (pl. étterem)
 • a felhasználás módja (pl. nappali)

A parketta előírt keménysége jelentősen múlik azon, hogy melyik helyiségbe szeretnénk lerakni. A parketta külseje a fafajtától, színétől, felületkezelésétől függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez adunk egy-két tanácsot.

 • A parketta szegezése vakpadlóra: ez a fektetési forma napjainkban ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése elterjedtebb, de a parketta elemek lerakása jobbára a következő folyamatot követve történik.
 • A parketta leragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével sík felületre ragasztják. Az aljzatnak teljesen síknak kell lennie, ha a helyzet úgy kívánja aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a tevékenység folytatása előtt.
 • Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott módon szokásos. Az aljzatra filc alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.
parketta lerakás-átrakás VIII. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Vizesblokkban csak arra alkalmas parkettát lehetséges alkalmazni.

A parketták többsége nem fektethető fűtött aljzatra, emiatt a padló alatt fekvő fűtési csöveket optimálisan kell szigetelni, különben a parketta megsérülhet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A kellő ragadást a portól megszabadított beton biztosítja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. kétkomponensű ragasztóval. Gyertyán parketta rögzítése poliuretán ragasztóval történik.

sima parketta lerakási minta VIII. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát az oldalfallal párhuzamosan kell lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni fél elemmel eltolva.

parketta lerakási módok VIII. kerület

Halszálka parketta lerakás

Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. Az oldalfalhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 10 mm-nyi beépítési rést kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

francia halszálka parketta lerakás VIII. kerületA résbe faékeket kell tenni, a lerakás befejezése végeztével a rögzítő ékek eltávolíthatók, majd szegélyléccel fedjük le a rést.

Az oldalsó parketták rés nélküli egymáshoz igazítása behúzóvassal szavatolható.

régi parketta felszedése VIII. kerület

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy a lehető leggyorsabban megkössön a ragasztó. A ragasztó kötésének becsült ideje rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat a páratartalom viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtéshez VIII. kerület

Mivel a fa jó hőszigetelő, ezért padlófűtéshez csupán másfél centinél vékonyabb parkettát raknánk le. Ezen kívül érdemes olyan anyagú parkettákat alkalmazni, amelyek nem mennek össze.

Parketta típusok VIII. kerület

 • Egyrétegű parketta: az egész darab egyetlen tömbből áll. Ez lehet pl. lamella parketta vagy intarzia parketta.
 • Többrétegű: túlnyomórészt két vagy három rétegből rakják össze. A 3 rétegű parkettet számos esetben szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek sokféle lerakási mintákat biztosítanak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után azonnal használatra kész. Az egyrétegű parkettákat általában felületkezelik a lerakás után.

A parketta rendben tartása VIII. kerület

A parketta fája még elkészült formájában is élő anyag, ennélfogva kényes lehet a hideg-meleg változásokra vagy a nedvesség változására. A parketta portalanítása jó megoldás, azonban a bőséges vízzel való felmosása ellenjavallott. Amennyiben a parkettára mégis túl sok víz jut, akkor azonnal fel kell törölni. Legfeljebb éppenhogy vizes felmosóronggyal szabad feltakarítani a padlót, hogy meggátoljuk a száradást követő zsugorodást.

A parketta karbantartása pasztázással elvégezhető, eképpen elkerülhetjük a kiszáradását, illetve az ebből adódó méretváltozását, pattogóssá válását.

A parketta strapabírásának használ, ha a forgalmazó instrukciója szerinti szereket használja megközelítőleg félévente vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves kendővel azonnal a leghatékonyabb. Ha a lefóliázás rögzítése nem jó, a fólia mögé becsöppent foltok törlése megfelelő padlófényezővel lehetséges. A mészfolt ecetes vizes oldattal pár perces áztatás után eltüntethető, azonban ezután érdemes szellőztetni. Makacs foltok ellen a penge alkalmazható, viszont utóbbiak csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.

Miért válhat elkerülhetetlenné idővel a parketta átrakása VIII. kerület régiójában?

A parketta átrakása a legbiztosabb eljárás lehet a régi parketta javítására.

 • A sok évvel ezelőtt lefektetett parketta ragasztása már nem tart eléggé az idő múlásával sokféle hatás eredményeképpen.
 • A parketta hatalmas felületen károsodott, így indokolt lehet bizonyos elemek cseréje, ilyenkor okos döntés lehet a többi parkettafa átrakással végrehajtott megerősítése.
 • Az öreg parketta darabjai idővel felpúposodtak, és méretes hézag jött létre köztük, ami nem tömíthető nyomtalanul.
 • A parkettát stabilizáló párnafa elmozdult, így már nem bizonyul elég erősnek a megszilárdító feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése időnként elegendő lehet, akár több évre is tartós beavatkozás lehet, de az igazán biztos eljárás a parketta átrakása.
 • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással orvosolhatók.
 • Az átrakás azért is ideális, mert sok idő elteltével a parketta színe ”beérik”, és már nem tudunk pontosan ugyanolyat szerezni, így az öreg parketta darabok újrahasznosítása miatt azonos színű lesz a teljes felület.
öreg parketta átrakása VIII. kerület

A parketta átrakás vázlatos ismertetése

 1. A parketta átrakásának elsődleges műveleteként felszedjük a korábbi burkolatot.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek felkaparása után rendezni kell a léceket.
 3. Ha befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, ezután következik a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A folyamat záró eleme az újonnan leragasztott parketta megcsiszolása és három rétegben való lakkozása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, ugyanis átrakás közben a parketta könnyen károsodik, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot.

A parketta átrakása a legjobb eljárás lehet a karcos parketta javítására.
A jó ideje lerakott parketta ragasztása elengedett idővel különféle okok miatt.
A faburkolat felszínének jelentős része károsodott, így elkerülhetetlen lehet bizonyos elemek cseréje, ekkor racionális választás lehet a többi parkettaelem átrakással történő stabilizálása.
A régi parketta elemei idővel összeszáradtak, és hatalmas rés formálódott köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.
A parkett alátámasztásául szolgáló vakpadló helyzete nem tölti be a funkcióját, ezért már túl gyenge a rögzítő funkció ellátásához.
A parketta üregeinek kiöntése gyakran kielégítő, akár időtálló eljárás, ellenben a ténylegesen garantált technológia a parketta felszedése és újbóli lerakása.
A parketta dilatációja hatásos módon a felbontással és visszarakással védhető ki.
Az átrakás azért is javasolt, mert idővel a parketta más árnyalatot vesz fel, és ugyanarról a gyártósorról nem jön le két egyforma sorozat, emiatt a régi parkett ismételt lerakásával nem lesz színeltérés.

Pénztárca kímélő parketta lerakás VIII. kerület környékén, emellett parketta átrakás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. VIII. kerület övezetében jótállással az elvégzett munkára, átlátható parketta átrakás árakkal.