Parketta lerakás VII. kerület

Parketta lerakás VII. kerület

Megfizethető parketta lerakás VII. kerület területén, valamint parketta felújítás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. VII. kerület területén szavatolva a munka tartósságát, korrekt parketta átrakás árakkal.

A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni az ideális parkettát. Ehhez mérten figyelembe kell venni:

 • az igénybe vétel módja (pl. hálószoba)

A parketta kötelező kopásállósága nagyban múlik azon, hogy melyik helyiségbe kívánjuk fektetni. A parketta külseje a fafajtától, színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez nyújtunk egy-két ötletet.

A parketta szegezése párnafára: ez a fektetési mód napjainkban nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése esetleg, azonban a parketta darabjainak lerakása többnyire a lentiek szerint zajlik.

A parketta leragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével egyenes felületre ragasztják. A betonnak tökéletesen laposnak kell lennie, szükség esetén aljzatkiegyenlítőt kell használni a tevékenység folytatása előtt.

Úsztatott parketta: pl. szalagparketta lerakása úsztatott módon történik. Az aljzatra hab alátétet helyezünk, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.

parketta javítás VII. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Fürdőszobában csak különleges parkettát engedélyezett fektetni.

A legtöbb parketta nem alkalmas padlófűtés fölé, emiatt a parketta alatt fekvő fűtési csöveket jól kell szigetelni, ellenkező esetben a parketta megsérülhet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kitűnő ragadást a pormentesített aljzat garantálja. A ragasztót a betonra fogazott kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra történhet pl. diszperziós ragasztóval. Bükk parketta ragasztása poliuretán ragasztóval elterjedt.

sima parketta lerakási minta VII. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát az oldalfallal párhuzamosan kell lerakni, az egyenes síkot zsinórozással tarthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni téglakötésben.

parketta lerakási módok VII. kerület

Halszálka parketta lerakás

Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík közé 10 mm-nyi beépítési rést kell biztosítani, nagyobb VII. kerületi helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka parketta felújítás VII. kerületA résbe faékeket kell tenni, a parkettta lerakás végeztével a rögzítő ékek eltávolíthatók, és szegőléccel takarjuk le a rést.

A fal felőli parketták rés nélküli illesztése behúzóvassal biztosítható.

régi parketta felszedése VII. kerület

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy mihamarabb eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A száradási idő általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtésre VII. kerület
Tekintve, hogy a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, így padlófűtéshez kizárólag 14 mm-nél vékonyabb parkettát fektetnénk. Ezen túlmenően érdemes olyan fajtákat lefektetni, amelyek nem mennek össze.

Parketta típusok VII. kerület
Egyrétegű parketta: a teljes elem egyetlen anyagból van. Ez lehet pl. svédpadló vagy mozaik parketta.

Többrétegű: általában két vagy három rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkettet sokan szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek többféle lerakási formákat biztosítanak.

Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után azonnal rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a lerakás után.

A parketta takarítása VII. kerület
A parketta anyaga tudniillik legyártott formájában is élő anyag, emiatt kényes lehet a hideg-meleg változásokra vagy a páratartalom hullámzására. A parketta porszívózása kitűnő, viszont a bő vizes felmosása ellenjavallott. Ha a parkettára mégis túl sok folyadék jut, akkor rögtön el kell tüntetni onnan. Legfeljebb kis mértékben nedves felmosófejjel megengedett feltakarítani a parkettát, hogy meggátoljuk a száradást követő méretcsökkenést.

A parketta karbantartása pasztázással elvégezhető, így elkerülhetjük a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező méretváltozását, pattogóssá válását.

A parketta élettartamának jótékony hatású, ha a gyártó instrukciója szerinti szereket alkalmazza megközelítőleg félévente vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával közvetlenül a munka befejezése után a leghatékonyabb. Ha a lefóliázás nem volt tökéletes, a fólia mögé becsöppent pöttyök eltávolítása megfelelő padlófényezővel esélyes. A diszperzitfolt ecetes vizes oldattal pár perces áztatás után feloldható, azonban ezután érdemes szellőztetni. Makacs foltok ellen a WU2 sampon jelenthet megoldást, viszont a legutóbbi eszközök csak jobb híján lehetnek megoldások.

Miért válhat elkerülhetetlenné idővel a parketta átrakása VII. kerület övezetében?

A parketta átrakása a legbiztosabb megoldás lehet a régi parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A sok évvel ezelőtt lefektetett parketta ragasztása elvesztette funkcióját az idő elteltével pl. nedvesedésnek köszönhetően.
 • A parketta hatalmas területen sérült meg, így indokolt lehet néhány parkettadarab kicserélése, ilyenkor okos megoldás lehet a többi parkettafa átrakással végrehajtott megszilárdítása.
 • A régi parketta darabjai hosszabb idő múltán megrepedeztek, és hatalmas hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el esztétikusan.
 • A parkettát támasztó OSB lemez elmozdult, így már nem bizonyul elég erősnek a megszilárdító feladat betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése sokszor elegendő lehet, akár hosszabb időre is kielégítő megoldás lehet, de a leghatékonyabb művelet a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta elmozdulásai hosszú távon megnyugtató módon a visszabontással és újbóli lerakással orvosolhatók.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is tanácsos, mert sok idő elteltével a parketta színe ”beérik”, és soha nem tudunk éppen ugyanolyat szerezni, ezért az öreg parketta elemek újbóli felhasználásával árnyalatnyi eltérések sem lesznek.
tölgy parketta átrakása VII. kerület

A parketta átrakás vázlatos ismertetése

 1. A parketta átrakásának elsődleges műveleteként felszedjük a parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradékainak felkaparása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
 3. Miután megtisztítottuk az aljzatot, akkor ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
 4. A munka befejező lépése az ismét leragasztott burkolóelemek felcsiszolása és három rétegben történő pácolása.

Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, ugyanis átrakás közben korábban lerakott parkett tönkremehet, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra.

A parketta átrakása a leghatékonyabb műveletsor lehet a kopott parketta javítására.
A jó ideje lerakott parketta ragasztása meggyengült idővel különféle okok miatt.
A parketta nagy kiterjedésben sérült meg, ennélfogva szükségessé válhat több darab cseréje, ilyenkor racionális választás lehet a többi parkettaelem átrakással való stabilizálása.
A korábban lerakott lécek a környezeti hatások miatt teljesen kiszáradtak, és kiterjedt térköz jött létre köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.
A parkett alátámasztásául szolgáló rögzítőléc rögzítése nem tölti be a funkcióját, így már már túl gyenge a feladata betöltéséhez.
A parketta hézagjainak tömítése gyakran elégséges, akár hosszabb időre megfelelő, azonban az igazán garantált technológia a parketta felszedése és ismételt lerakása.
A parketta dilatációja hatásos módon a eltávolítással és ismételt lefektetéssel védhető ki.
Az átrakás azért is javallott, mert idővel a parketta “beérik”, és gyakorlatilag lehetetlen 10-20 év múltán ugyanazt a típust beszerezni, viszont a régi parketta elemek újbóli felhasználásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Megfizethető parketta lerakás VII. kerület környékén, valamint parketta felújítás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. VII. kerület környékén garanciavállalással, átlátható parketta átrakás árakkal.