Parketta lerakás VI. kerület

Parketta lerakás VI. kerület

Olcsó parketta lerakás VI. kerület környékén, ezen kívül parketta felújítás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. VI. kerület régiójában szavatolva a munka tartósságát, korrekt parketta átrakás árakkal.

A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni az ideális parkettát. Ehhez mérten számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:

 • a fektetés helye (pl. étterem)
 • a használat módja (pl. nappali)

A parketta megkövetelt keménysége jelentősen múlik azon, hogy hová kívánjuk lerakni. A parketta külseje a fajtától (pl. akác, bükk), színétől, felületkezelésétől függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez adunk egy-két tippet.

A parketta szögelése párnafára: ez a lerakási mód manapság ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése inkább, de a parketta elemek fektetése többnyire a következő folyamatot követve történik.

A parketta leragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével sík felületre ragasztják. A betonnak tökéletesen simának kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell használni a ragasztás előtt.

Úsztatott parketta: pl. szalagparketta fektetése úsztatott módon történik. A betonra filc alátét kerül, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztva.

parketta javítás VI. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Fürdőszobában csak arra készült parkettát engedélyezett lerakni.

A legtöbb parketta nem rakható le fűtött aljzatra, így a parketta alatt vezetett fűtési csöveket alkalmas módon kell szigetelni, ellenkező esetben a parketta károsodhat.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kiváló tapadást a portól megszabadított beton szavatolja. A ragasztót a betonra fogazott kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra történhet pl. kétkomponensű ragasztóval. Bükk parketta ragasztása oldószeres ragasztóval történik.

parketta ragasztása betonra VI. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát az oldalfallal párhuzamosan érdemes lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani téglakötésben.

hagyományos parketta lerakása házilag VI. kerület

Halszálkás parketta lerakása

Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. Az oldalfalhoz elérve 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík közé 10 mm-nyi beépítési rést kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka minta lerakásaA résbe faékeket kell rakni, a parkettta lerakás után a faékek kivehetők, és szegőléccel takarjuk le a rést.

A fal felőli parkettaelemek rés nélküli illesztése behúzóvassal érhető el.

régi parketta felszedése VI. kerület

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy lehetőleg hamar eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A száradási idő rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtéshez VI. kerület
Mivel a fa jó hőszigetelő, ezért padlófűtés fölé kizárólag 15 mm-nél vékonyabb parkettát javaslunk. Emellett javasolt olyan anyagú parkettákat leragasztani, amelyek nem mennek össze.

Parketta fajták VI. kerület
Egyrétegű parketta: a teljes elem egyetlen tömbből áll. Ez lehet pl. hajópadló vagy intarzia parketta.

Többrétegű: többnyire 2-3 rétegből tevődik össze. A 3 rétegű parkettet számos esetben szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek sokféle fektetési formákat biztosítanak.

Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után azonnal igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a lerakás után.

A parketta tisztítása festés után VI. kerület
A parketta fája már elkészült állapotában is élő anyag, ezért érzékeny lehet a hideg-meleg változásokra vagy a nedvesség hullámzására. A parketta portalanítása kitűnő, azonban a bőséges vízzel való felmosása kerülendő. Amennyiben a parkettára mégis nagy mennyiségű tisztítószer kerül, akkor haladéktalanul el kell tüntetni onnan. Pusztán éppenhogy nedves felmosóronggyal megengedett megtisztítani a padlót, hogy elkerüljük a kiszáradás utáni zsugorodást.

A parketta karbantartása pasztázással megoldható, így megelőzhetjük a kiszáradását és az emiatt bekövetkező méretváltozását, ropogossá válását.

A parketta élettartamának használ, ha a forgalmazó leírása szerinti szereket veszi igénybe durván 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával közvetlenül a munka befejezése után a legokosabb megoldás. Ha a lefóliázás rögzítése nem jó, a fólia mögé bejutott pecsétnyomok törlése testreszabott tisztítószerrel kivitelezhető. A diszperzitfolt ecetes vizes oldattal 2-3 perces áztatás után megszüntethető, de ezután ajánlott szellőztetni. Nehezen eltüntethető foltok ellen a penge lehet az ellenszer, azonban a legutóbbi eszközök csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.

Miért válhat elkerülhetetlenné egy idő elteltével a parketta felszedése és visszaragasztása VI. kerület környékén?

A parketta átrakása a legjobb műveletsor lehet a karcos parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A régen lerakott parketta ragasztása elvesztette funkcióját az idő múlásával a lakásban kialakuló páraképződés miatt.
 • A parketta hatalmas területen károsodott, ezért szükségessé válhat bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor okos ötlet lehet a többi parkettafa átrakással kivitelezett rögzítése.
 • A régi parketta darabjai hosszabb idő múltán kiszáradtak, és túl nagy hézag alakult ki köztük, ami nem tömíthető szépen.
 • A parkettát támasztó OSB lemez mozog, ezért már nem megfelelő a megszilárdító funkció betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése időnként elegendő lehet, akár hosszabb időre is tartós beavatkozás lehet, de a bombabiztos megoldás a parketta átrakása.
 • A parketta mozgásai hosszú távon megnyugtató módon a visszabontással és újbóli lerakással orvosolhatók.
 • Az átrakás azért is tanácsos, mert idővel a parketta színe változik, és már nem tudunk éppen ugyanolyat találni, így a megöregedett parketta elemek újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.
régi parketta átrakása VI. kerület

A parketta átrakás gyors leírása

 1. A parketta átrakásának kezdeti műveleteként felszedjük a régi parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradékainak eltávolítása után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
 3. Ha megtisztítottuk az aljzatot, akkor ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
 4. A műveletsor befejező eleme az újonnan leragasztott burkolóelemek csiszolása és 3 rétegben történő lakkozása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, ugyanis átrakás közben korábban lerakott parkett tönkremehet, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot.

A parketta átrakása a leghatékonyabb műveletsor lehet a kopott parketta felújítására.
A jó ideje lerakott parketta ragasztása meggyengült idővel különféle okoknál fogva.
A faburkolat felszínének jelentős része károsodott, ennélfogva elkerülhetetlen lehet több darab cseréje, ilyenkor racionális elhatározás lehet a lécek átrakással végrehajtott megerősítése.
A jó régen lefektetett darabok idővel vetemedtek, és kiterjedt térköz alakult ki köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.
A parkett alátámasztásául szolgáló párnafa helyzete elengedett, ezért nem bizonyul elég erősnek a rögzítő funkció betöltéséhez.
A parketta réseinek kiöntése időnként elégséges, akár tartós megoldás lehet, de a valóban garantált technológia a parketta felszedése és ismételt lerakása.
A parketta mozgása célravezetően a felszedéssel és újbóli lerakással küszöbölhető ki.
Az átrakás azért is javasolt, mert az idő múlásával a parketta színe változik, és gyakorlatilag lehetetlen 10-20 év múltán ugyanazt a típust beszerezni, viszont a régi parkettalécek újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.

Megfizethető parketta lerakás VI. kerület övezetében, ezen kívül parketta csiszolás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. VI. kerület régiójában jótállással az elvégzett munkára, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta átrakás árakkal.