Parketta lerakás V. kerület

Parketta lerakás V. kerület

Kedvező árú parketta lerakás V. kerület területén, valamint parketta felújítás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. V. kerület vonzáskörzetében garanciavállalással, korrekt parketta átrakás árakkal.

A parketta lerakása előtt ki kell szemelni a megfelelő típusú parkettát. Ehhez mérten számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:

 • a fektetés helye (pl. étterem)
 • a használat módja (pl. hálószoba)

A parketta kötelező kopásállósága jelentősen múlik azon, hogy hová szeretnénk lerakni. A parketta mintázata a fafajtától, az árnyalatától, felszínének kialakításától függ.

A parketta lerakása

A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez nyújtunk egy-két ötletet.

A parketta szögelése párnafára: ez a fektetési forma manapság ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése elterjedtebb, azonban a parketta darabjainak lerakása inkább a következő folyamatot követve gyakoribb.

A parketta ragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével sík felületre ragasztják. A betonnak teljesen síknak kell lennie, szükség esetén aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a tevékenység folytatása előtt.

Úsztatott parketta lerakás: pl. többrétegű parketta lerakása úsztatott formában szokásos. Az aljzatra filc alátétet helyezünk, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztva.

parketta javítás V. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Vizesblokkban csak arra alkalmas parkettát lehetséges fektetni.

A parketták többsége nem rakható le padlófűtés fölé, emiatt a parketta alatt fekvő fűtési csöveket jól kell szigetelni, ugyanis a parketta károsodhat.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A kellő tapadást a portól megszabadított aljzat biztosítja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra történhet pl. kétkomponensű ragasztóval. Juhar parketta ragasztása oldószeres ragasztóval történik.

parketta járólap illesztés V. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát a fal síkjával párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes síkot zsinórozással tarthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni fél elemmel eltolva.

parketta lerakási minták V. kerület

Halszálkás parketta lerakása

Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es terjeszkedési rést kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka minta lerakásaA hézagba faékeket kell helyezni, a parkettta lerakás után a faékek eltávolíthatók, ezután szegőléccel borítsuk be a hézagot.

A fal felőli parketták tökéletes egymáshoz igazítása behúzóvassal érhető el.

parketta rögzítése V. kerület

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy mihamarabb megszáradjon a parketta. A ragasztó kötésének becsült ideje általában 1 nap, ez az időtartam változhat a helyi viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtésre V. kerület
Amiatt, hogy a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, így padlófűtéshez kizárólag másfél centinél vékonyabb parkettát raknánk le. Ezen kívül javasolt olyan fajtákat választani, amelyek nem húzódnak össze.

Parketta típusok V. kerület
Egyrétegű parketta: a teljes parketta egy anyagból van. Konkrétan lehet pl. svédpadló vagy intarzia parketta.

Többrétegű: rendszerint két vagy három rétegből rakják össze. A 3 rétegű parkettet sokszor szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek változatos lerakási mintákat biztosítanak.

Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után közvetlenül használatra kész. Az egyrétegű parkettákat rendszerint felületkezelik a lerakás után.

A parketta tisztítása V. kerület
A parketta fája tudniillik feldolgozott állapotában is élő anyag, emiatt érzékeny lehet a hőmérséklet vagy a páratartalom hullámzására. A parketta porszívózása kiváló ötlet, viszont a bő vizes felmosása nem ajánlott. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű víz kerül, akkor rögtön el kell távolítani. Legfeljebb éppenhogy vizes moppal lehetséges megtisztítani a padlót, hogy megakadályozzuk a száradást követő méretcsökkenést.

A parketta karbantartása olajozással megoldható, ennek köszönhetően kiküszöbölhetjük a kiszáradását és az ebből adódó méretváltozását, pattogóssá válását.

A parketta strapabírásának használ, ha a gyártó instrukciója szerinti szereket alkalmazza nagyjából félévente vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal azonnal a legokosabb megoldás. Amennyiben a lefóliázás nem volt tökéletes, a letakarás alá bejutott pecsétnyomok törlése arra alkalmas padlófényezővel elképzelhető. A mészfolt ecetes vizes keverékkel 2-3 perces áztatás után feloldható, azonban ezt követően érdemes szellőztetni. Nehezen eltüntethető foltok ellen a WU2 sampon vethető be, de utóbbiak csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.

Miért szükséges hosszú idő múltán a parketta átrakása V. kerület vonzáskörzetében?

A parketta átrakása a legjobb technológia lehet a felpúposodott parketta felújítására.

 • A sok évvel ezelőtt leragasztott parketta ragasztása már nem tart eléggé az idő múlásával a lakásban kialakuló páraképződés miatt.
 • A parketta hatalmas területen kopott el, így indokolt lehet bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor okos döntés lehet a többi parkettafa átrakással való rögzítése.
 • A régi parketta elemei hosszabb idő múltán erősen megkoptak, és túl nagy hézag jött létre köztük, ami nem tüntethető el szépen.
 • A parkettát rögzítő OSB lemez elmozdult, ily módon már nem tesz eleget a megszilárdító funkció ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése időnként elég lehet, akár több évre is tartós beavatkozás lehet, de a legcélravezetőbb megoldás a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással orvosolhatók.
 • Az átrakás azért is tanácsos, mert sok idő elteltével a parketta színe ”beérik”, és már nem tudunk éppen ugyanolyat találni, ezért az öreg parketta darabok újrahasznosítása miatt azonos színű lesz a teljes felület.
felpúposodott parketta javítása V. kerület

A parketta átrakás rövid bemutatása

 1. A parketta átrakásának első tevékenységeképpen felbontjuk a parkettát.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek felkaparása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
 3. Ha megtisztítottuk az aljzatot, akkor következik a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A műveletsor befejező eleme az újonnan leragasztott burkolóelemek polírozása és több rétegben való pácolása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, ugyanis átrakás közben a parketta könnyen károsodik, az átrakáshoz szakértelem kell.

A parketta átrakása a legjobb műveletsor lehet a kopott parketta javítására.
A jó ideje lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különféle okok miatt.
A parketta nagy kiterjedésben sérült meg, emiatt elkerülhetetlen lehet több darab cseréje, ekkor ésszerű elhatározás lehet az elemek átrakással történő stabilizálása.
A korábban lerakott lécek a környezeti hatások miatt összeszáradtak, és túl nagy térköz alakult ki köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.
A parkettát rögzítő rögzítőléc rögzítése nem tölti be a funkcióját, ezért nem bizonyul elég erősnek a rögzítő funkció teljesítéséhez.
A parketta hézagjainak kitöltése sok esetben elég lehet, akár tartós megoldás lehet, viszont a ténylegesen biztonságos technológia a parketta felszedése és újbóli lerakása.
A parketta mozgása célravezetően a felszedéssel és újbóli lerakással szüntethető meg.
Az átrakás azért is javallott, mert idővel a parketta “beérik”, és gyakorlatilag lehetetlen 10-20 év múltán ugyanazt a típust beszerezni, viszont a régi parkettalécek ismételt lerakásával nem lesz színeltérés.

Pénztárca kímélő parketta lerakás V. kerület övezetében, emellett parketta felújítás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. V. kerület vonzáskörzetében jótállással az elvégzett munkára, korrekt parketta átrakás árakkal.