Parketta lerakás Újbuda

Parketta lerakás Újbuda

Pénztárca kímélő parketta lerakás Újbuda, parketta csiszolás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Újbuda régiójában garanciával, átlátható parketta átrakás árakkal.

A parketta lerakást megelőzően ki kell választani a felhasználás módjához tökéletes parkettát. Ennek érdekében figyelembe kell venni:

 • a fektetés helye (pl. saját lakás)
 • az igénybe vétel módja (pl. nappali)

A parketta megkövetelt keménysége nagy mértékben függ attól, hogy melyik helyiségbe szeretnénk leragasztani. A parketta külseje a fafajtától, színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez adunk egy-két tanácsot.

 • A parketta szögelése vakpadlóra: ez a lerakási forma ma már nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése inkább, viszont a parketta darabjainak fektetése többnyire az alábbi módokon zajlik.
 • A parketta ragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével sík betonra ragasztják. Az aljzatnak teljesen laposnak kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell teríteni a művelet előtt.
 • Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott módon szokásos. A betonra filc alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.
parketta lerakás Újbuda

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Vizesblokkban csak arra alkalmas parkettát lehetséges lerakni.

A parketták többsége nem fektethető fűtött aljzatra, így a parketta alatt vezetett fűtési csöveket alkalmas módon kell szigetelni, ellenkező esetben a parketta károsodhat.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A szükséges tapadást az alapozóval ellátott beton szavatolja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. oldószeres ragasztóval. Gyertyán parketta rögzítése poliuretán ragasztóval elterjedt.

parketta leragasztása Újbuda

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan érdemes lerakni, az egyenes síkot zsinórozással tarthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani téglakötésben.

hagyományos parketta lerakása házilag Újbuda

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. Az oldalfalhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. A fa dilatációja miatt a parketta és a falsík között 10 mm-nyi terjeszkedési rést kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka parketta felújítás Újbuda

A hézagba faékeket kell tenni, a lerakás befejezése végeztével a faékek eltávolíthatók, majd szegőléccel fedjük le a rést.
Az oldalsó parkettaelemek rés nélküli illesztése behúzóvassal biztosítható.

parketta dilatációs hézag

A parketta lerakás befejezése

A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy a lehető leggyorsabban eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A ragasztó kötésének becsült ideje általában 1 nap, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtésre Újbuda

Mivel a fa elég jó szigetelő képességgel rendelkezik, így padlófűtéshez csak 14 mm-nél vékonyabb parkettát raknánk le. Ezen kívül tanácsos olyan anyagú parkettákat lefektetni, amelyek nem húzódnak össze.

Parketta fajták Újbuda

 • Egyrétegű parketta: az egész parketta egyetlen tömbből áll. Ez lehet pl. svédpadló vagy csaphornyos parketta.
 • Többrétegű: általában 2-3 rétegből tevődik össze. A háromrétegű parkettát gyakran szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek többféle fektetési mintákat kínálnak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után közvetlenül használatra kész. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a rögzítés után.

A parketta tisztítása Újbuda

A parketta anyaga tudniillik legyártott formájában is élő anyag, ennélfogva érzékeny lehet a hőmérséklet vagy a nedvesség változására. A parketta porszívózása tökéletes, azonban a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása nem tanácsos. Ha a parkettára mégis túl sok folyadék kerül, akkor azonnal el kell távolítani. Legfeljebb kis mértékben nedves felmosófejjel megengedett megtisztítani a burkolatot, hogy megakadályozzuk a száradást követő méretcsökkenést.

A parketta karbantartása olajozással elvégezhető, ezzel meggátolhatjuk a kiszáradását és az ebből adódó hézagosodását, pattogóssá válását.

A parketta élettartamának jótékony hatású, ha a forgalmazó leírása szerinti szereket alkalmazza durván 6 havonta vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves kendővel melegében a legjobb. Amennyiben a lefóliázás nem volt tökéletes, a letakarás alá bejutott pöttyök eltüntetése testreszabott padlófényezővel lehetséges. A diszperzitfolt ecetes vizes eleggyel nagyon rövid idejű áztatás után eltüntethető, de utána ajánlott szellőztetni. Nehezen eltüntethető foltok ellen a WU2 sampon lehet az ellenszer, azonban a legutóbbi eszközök csak a legvégső esetben javasoltak.

Miért szükséges egy idő elteltével a parketta felszedése és visszaragasztása Újbuda vonzáskörzetében?

A parketta átrakása a legpraktikusabb műveletsor lehet a régi parketta felújítására.

 • A sok évvel ezelőtt lefektetett parketta ragasztása már nem tart eléggé az idő elteltével különféle indokokból kifolyólag.
 • A parketta nagy felületen sérült meg, így indokolt lehet néhány parkettadarab kicserélése, ilyenkor okos döntés lehet a többi parkettaelem átrakással történő rögzítése.
 • A sok éve lerakott parketta elemei hosszabb idő múltán erősen megkoptak, és túl nagy hézag jött létre köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
 • A parkettát támasztó vakpadló mozog, emiatt már nem bizonyul elég erősnek a rögzítő feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése sokszor elég lehet, akár hosszabb időre is kielégítő megoldás lehet, de a leghatékonyabb művelet a parketta átrakása.
 • A parketta elmozdulásai hosszú távon megnyugtató módon a felbontással és visszarakással szüntethetők meg.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert sok idő elteltével a parketta színe teljesen más árnyalatú lesz, és már nem tudunk éppen ugyanolyat találni, így a régi parketta elemek újrahasznosítása miatt színazonos lesz a burkolatunk.
tölgy parketta átrakása Újbuda

A parketta átrakás vázlatos ismertetése

 1. A parketta átrakásának kiinduló műveleteként felbontjuk a korábbi burkolatot.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek eltávolítása után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
 3. Miután befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, ezután ezt követi a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A munka befejező eleme az ismét leragasztott parketta felcsiszolása és 3 rétegben való lakkozása.

Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, ugyanis ennek során a parketta könnyen károsodik, az átrakáshoz szakértelem kell.

A parketta átrakása a legbiztosabb műveletsor lehet a felpúposodott parketta javítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különféle okok miatt.
 • A faburkolat felszínének jelentős része károsodott, emiatt elkerülhetetlen lehet több darab pótlása, ilyenkor ésszerű választás lehet az elemek átrakással történő stabilizálása.
 • A korábban lerakott lécek pl. a fűtés melege miatt teljesen kiszáradtak, és kiterjedt hézag keletkezett köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.
 • A parkett alátámasztásául szolgáló rögzítőléc odaerősítése elengedett, így már nem bizonyul elég erősnek a feladata betöltéséhez.
 • A parketta réseinek kiöntése gyakran elég lehet, akár időtálló eljárás, de az igazán biztos technológia a parketta felbontása és újbóli lerakása.
 • A parketta mozgása hatásos módon a eltávolítással és visszarakással védhető ki.
 • A parketta átrakása azért is ajánlott, mert az idő múlásával a parketta más árnyalatot vesz fel, és nem lesz elérhető éppen olyan fajtájú parketta, ennek köszönhetően a régi parketta elemek újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.

Olcsó parketta lerakás Újbuda régiójában, valamint parketta csiszolás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Újbuda övezetében garanciavállalással, fix parketta felújítás árral.