Parketta lerakás Kelenföld

Parketta lerakás Kelenföld

Pénztárca kímélő parketta lerakás Kelenföld, parketta felújítás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Kelenföld környékén szavatolva a munka tartósságát, korrekt parketta felújítás árral.

A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni az ideális parkettát. Ennek érdekében tekintettel kell lenni a következőkre:

 • a fektetés helye (pl. saját lakás)
 • az igénybe vétel módja (pl. hálószoba)

A parketta előírt kopásállósága jelentősen múlik azon, hogy melyik helyiségbe tervezzük leragasztani. A parketta külseje a fajtától (pl. akác, bükk), színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta lerakása

A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez nyújtunk egy pár hasznos ötletet.

 • A parketta szögelése párnafára: ez a fektetési forma napjainkban nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése talán, viszont a parketta elemek fektetése többnyire az alábbi módokon zajlik.
 • A parketta leragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével sík felületre ragasztják. Az aljzatnak tökéletesen simának kell lennie, szükség esetén aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a művelet előtt.
 • Úsztatott parketta lerakás: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott formában szokásos. A betonra filc alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztva.
tölgy parketta átrakása Kelenföld

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Fürdőszobában csak arra alkalmas parkettát engedélyezett fektetni.

A legtöbb parketta nem alkalmas fűtött aljzatra, emiatt a padló alatt futó fűtési csöveket megfelelően kell szigetelni, tudniillik a parketta megsérülhet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kiváló adhéziót a pormentesített aljzat szavatolja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. oldószeres ragasztóval. Juhar parketta rögzítése poliuretán ragasztóval történik.

parketta ragasztása betonra Kelenföld

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát az oldalfallal párhuzamosan érdemes lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással tarthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni fél elemmel eltolva.

parketta lerakási módok Kelenföld

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík közé 10 mm-nyi beépítési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

francia halszálka parketta lerakás Kelenföld

A hézagba faékeket kell tenni, a lerakás befejezése végeztével a faékek eltávolíthatók, majd szegélyléccel fedjük le a hézagot.
A fal felőli parkettaelemek tökéletes egymáshoz igazítása behúzóvassal szavatolható.

régi parketta felszedése Kelenföld

A parketta lerakás befejezése

A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy lehetőleg hamar eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A ragasztó kötésének becsült ideje rendszerint 1 nap, ez az időtartam változhat a helyi viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtéshez Kelenföld

Tekintve, hogy a fa jó hőszigetelő, így padlófűtéshez kizárólag 15 mm-nél vékonyabb parkettát javaslunk. Ezen túlmenően tanácsos olyan anyagú parkettákat alkalmazni, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

Régi parketta típusok Kelenföld

 • Egyrétegű parketta: az egész elem egyetlen tömbből áll. Ez lehet pl. svédpadló vagy mozaik parketta.
 • Többrétegű: többnyire 2-3 rétegből rakják össze. A 3 rétegű parkettát gyakran szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett két elemből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek többféle fektetési formákat tesznek lehetővé.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után mindjárt igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a ragasztás után.

A parketta rendben tartása Kelenföld

A parketta fája tudniillik elkészült formájában is élő anyag, és érzékeny lehet a hőmérséklet vagy a nedvesség hullámzására. A parketta porszívózása kitűnő, de a bő vizes felmosása kerülendő. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű víz jut, akkor azon nyomban el kell tüntetni onnan. Csak éppenhogy vizes moppal lehetséges feltakarítani a padlót, hogy megakadályozzuk a kiszáradás utáni méretcsökkenést.

A parketta ápolása olajozással végrehajtható, így megakadályozhatjuk a kiszáradását, illetve az ebből adódó hézagosodását, ropogossá válását.

A parketta élettartamának jót tesz, ha a gyártó instrukciója szerinti szereket veti be durván 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal melegében a leghatékonyabb. Ha a lefóliázás nem volt tökéletes, a letakarás alá bekerült pöttyök törlése arra alkalmas tisztítószerrel megoldható. A mészfolt ecetes vizes eleggyel pár perces áztatás után feloldható, viszont ezután ajánlott szellőztetni. Makacs pacák ellen a penge lehet az ellenszer, de utóbbiak csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.

Miért válhat elkerülhetetlenné egy idő elteltével a parketta visszabontása és újbóli leragasztása Kelenföld régiójában?

A parketta átrakása a legjobb eljárás lehet a kopott parketta felújítására.

 • A sok évvel ezelőtt lerakott parketta ragasztása már nem tart eléggé idővel pl. nedvesedésnek köszönhetően.
 • A parketta nagy területen sérült meg, ezért szükségessé válhat néhány parkettadarab kicserélése, ilyenkor bölcs megoldás lehet a többi parkettaelem átrakással végzett megszilárdítása.
 • A sok éve lerakott parketta darabjai idővel megrepedeztek, és túl nagy hézag jött létre köztük, ami nem tüntethető el nyomtalanul.
 • A parkettát támasztó OSB lemez elmozdult, emiatt már nem megfelelő a stabilizáló funkció betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése időnként elegendő lehet, akár több évre is megfelelő beavatkozás lehet, de a leghatékonyabb eljárás a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással orvosolhatók.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert az évek során a parketta színe változik, és már nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat szerezni, ezért a megöregedett parketta darabok újrahasznosítása miatt árnyalatnyi eltérések sem lesznek.
öreg parketta átrakása Kelenföld

A parketta átrakás vázlatos bemutatása

 1. A parketta átrakásának első műveleteként felszedjük a korábbi burkolatot.
 2. A parkettaragasztó maradványainak eltávolítása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
 3. Miután befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, ezután következik a régi parketta visszaragasztása.
 4. A műveletsor befejező lépése az újonnan leragasztott burkolóelemek polírozása és három rétegben történő pácolása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, ugyanis átrakás közben korábban lerakott parkett könnyen károsodik, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot.

A parketta átrakása a legjobb eljárás lehet a karcos parketta javítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása elengedett idővel különböző okoknál fogva.
 • A parketta felszínének jelentős része sérült meg, ebből adódóan elkerülhetetlen lehet több darab cseréje, ilyen esetben racionális választás lehet az elemek átrakással elvégzett stabilizálása.
 • A korábban lerakott lécek pl. a fűtés melege miatt teljesen kiszáradtak, és kiterjedt rés jött létre köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
 • A burkolatot stabilizáló párnafa odaszögezése kitágult, ezért már túl gyenge a rögzítő funkció betöltéséhez.
 • A parketta hézagjainak kitöltése gyakran elég lehet, akár hosszabb időre megfelelő, azonban az igazán biztonságos technológia a parketta felbontása és újbóli lerakása.
 • A parketta dilatációja eredményesen a eltávolítással és ismételt lefektetéssel védhető ki.
 • Az átrakás azért is javasolt, mert az idő múlásával a parketta más árnyalatot vesz fel, és ugyanarról a gyártósorról nem jön le két egyforma sorozat, de a régi parketta elemek újbóli felhasználásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Kedvező árú parketta lerakás Kelenföld régiójában, valamint parketta átrakás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Kelenföld övezetében jótállással az elvégzett munkára, átlátható parketta felújítás árral.