Parketta lerakás Kelenföld

Parketta lerakás Kelenföld

Megfizethető parketta lerakás Kelenföld, parketta csiszolás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Kelenföld vonzáskörzetében szavatolva a munka tartósságát, fix parketta felújítás árral.

A parketta lerakása előtt ki kell szemelni a felhasználás módjához tökéletes parkettát. Ehhez mérten tekintettel kell lenni a következőkre:

 • a fektetés helye (pl. étterem)
 • az igénybe vétel módja (pl. nappali)

A parketta szükséges kopásállósága nagyban függ attól, hogy hová kívánjuk leragasztani. A parketta külseje a fajtától (pl. akác, bükk), az árnyalatától, felületkezelésétől függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez adunk egy-két tanácsot.

 • A parketta szegezése vakpadlóra: ez a lerakási forma napjainkban nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése esetleg, viszont a parketta darabjainak lerakása inkább az alábbi módokon zajlik.
 • A parketta leragasztása aljzatbetonra: parketta ragasztó segítségével egyenes aljzatra ragasztják. Az aljzatnak tökéletesen laposnak kell lennie, szükség esetén aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a ragasztás előtt.
 • Úsztatott parketta lerakás: pl. szalagparketta lerakása úsztatott formában szokásos. Az aljzatbetonra filc alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.
tölgy parketta átrakása Kelenföld

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Fürdőszobában csak arra alkalmas parkettát megengedett alkalmazni.

A parketták többsége nem alkalmas padlófűtés fölé, így a parketta alatt fekvő fűtési csöveket jól kell szigetelni, nem szakszerű parketta lerakás esetén a parketta megsérülhet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A jó ragadást a portól megszabadított aljzat garantálja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. oldószeres ragasztóval. Juhar parketta rögzítése oldószeres ragasztóval történik.

parketta ragasztása betonra Kelenföld

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan érdemes lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással tarthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani fél elemmel eltolva.

parketta lerakási minták Kelenföld

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. A falhoz elérve 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík közé 10 mm-nyi terjeszkedési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka minta lerakása

A hézagba faékeket kell rakni, a lerakás befejezése végeztével a rögzítő ékek kivehetők, és szegőléccel fedjük le a rést.
A fal felőli parkettaelemek hézagmentes illesztése behúzóvassal garantálható.

parketta dilatációs hézag

Parketta lakkozás száradási idő

A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy a lehető leggyorsabban megkössön a ragasztó. A száradási idő rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtésre Kelenföld

Mivel a fa nagyon jól szigetel, így padlófűtésre kizárólag 15 mm-nél vékonyabb parkettát ajánlunk. Ezen túlmenően tanácsos olyan parketta fafajtákat beépíteni, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

Parketta típusok Kelenföld

 • Egyrétegű parketta: a teljes parketta egyetlen anyagból van. Konkrétan lehet pl. lamella parketta vagy mozaik parketta.
 • Többrétegű: általában két vagy három rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkettet gyakran szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek többféle lerakási mintákat tesznek lehetővé.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után rögtön igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat általában felületkezelik a ragasztás után.

A parketta takarítása Kelenföld

A parketta fája még legyártott formájában is élő anyag, ennélfogva érzékeny lehet a hideg-meleg változásokra vagy a nedvesség változására. A parketta portalanítása kitűnő, viszont a bő vizes felmosása kerülendő. Amennyiben a parkettára mégis túl sok tisztítószer jut, akkor rögtön el kell tüntetni onnan. Csakis éppenhogy vizes felmosófejjel megengedett megtisztítani a parkettát, hogy kiküszöböljük a kiszáradás utáni zsugorodást.

A parketta ápolása pasztázással elvégezhető, ezzel megakadályozhatjuk a kiszáradását és az ebből adódó méretváltozását, recsegőssé válását.

A parketta élettartamának jótékony hatású, ha a gyártó utasításai szerinti szereket veszi igénybe nagyjából félévente vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával azonnal a leghatékonyabb. Feltételezve, hogy a lefóliázás rögzítése nem jó, a fólia alá bejutott foltok eltávolítása hozzáillő padlófényezővel kivitelezhető. A diszperzitfolt ecetes vizes eleggyel nagyon rövid idejű áztatás után eltüntethető, azonban ezután javasolt szellőztetni. Makacs foltok ellen a penge vethető be, de ezek csak jobb híján lehetnek megoldások.

Miért szükséges egy idő elteltével a parketta felszedése és visszaragasztása Kelenföld régiójában?

A parketta átrakása a leghatékonyabb technológia lehet a karcos parketta javítására.

 • A régen lefektetett parketta ragasztása elengedett az idő elteltével a lakásban kialakuló páraképződés miatt.
 • A parketta nagy felületen sérült meg, ezért szükségessé válhat bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor bölcs ötlet lehet a többi parkettafa átrakással való megszilárdítása.
 • A sok éve lerakott parketta darabjai hosszabb idő múltán felpúposodtak, és hatalmas hézag alakult ki köztük, ami nem tömíthető szépen.
 • A parkettát rögzítő OSB lemez mozog, emiatt már nem tesz eleget a stabilizáló feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése néha elegendő lehet, akár több évre is kielégítő beavatkozás lehet, de a bombabiztos művelet a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással orvosolhatók.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert idővel a parketta színe teljesen más árnyalatú lesz, és soha nem fogunk tudni éppen ugyanolyat szerezni, így a megöregedett parketta elemek újrahasznosítása miatt nem lesz színeltérés.
régi parketta átrakása Kelenföld

A parketta átrakás rövid ismertetése

 1. A parketta átrakásának elsődleges tevékenységeképpen felszedjük a korábbi burkolatot.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek megtisztítása után rendezni kell a léceket.
 3. Amennyiben megtisztítottuk az aljzatot, ezután ezt követi a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A műveletsor befejező eleme az újonnan leragasztott parketta felcsiszolása és három rétegben való lakkozása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, ugyanis ennek során korábban lerakott parkett tönkremehet, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra.

A parketta átrakása a legbiztosabb műveletsor lehet a felpúposodott parketta felújítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása meggyengült idővel különböző okokból kifolyólag.
 • A faburkolat nagy kiterjedésben sérült meg, így szükségessé válhat bizonyos elemek cseréje, ilyen esetben ésszerű döntés lehet a lécek átrakással való megszilárdítása.
 • A korábban lerakott lécek a környezeti hatások miatt teljesen kiszáradtak, és tekintélyes nyílás jött létre köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.
 • A parkettát rögzítő rögzítőléc rögzítése nem tölti be a funkcióját, így már már túl gyenge a leszorító rendeltetésének betöltéséhez.
 • A parketta üregeinek kiöntése nem ritkán elegendőnek bizonyulhat, akár időtálló eljárás, viszont a valóban biztonságos technológia a parketta felbontása és újbóli lerakása.
 • A parketta dilatációja hatásos módon a felszedéssel és ismételt lefektetéssel oldható meg.
 • A parketta átrakása azért is tanácsos, mert az idő múlásával a parketta más árnyalatot vesz fel, és nem lesz elérhető éppen olyan fajtájú parketta, ennek megfelelően a régi parketta elemek ismételt lerakásával nem lesz színeltérés.

Pénztárca kímélő parketta lerakás Kelenföld övezetében, ezen kívül parketta felújítás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Kelenföld környékén garanciavállalással, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.