Parketta lerakás Kamaraerdő

Parketta lerakás Kamaraerdő

Pénztárca kímélő parketta lerakás Kamaraerdő, parketta csiszolás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Kamaraerdő régiójában garanciavállalással, korrekt parketta átrakás árakkal.

A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni a megfelelő típusú parkettát. Ennek megfelelően szem előtt kell tartani az alábbiakat:

 • a fektetés helye (pl. iroda)
 • a használat módja (pl. nappali)

A parketta megkövetelt kopásállósága jelentősen múlik azon, hogy melyik helyiségbe szeretnénk leragasztani. A parketta esztétikai megjelenése a fajtától (pl. akác, bükk), színétől, felületkezelésétől függ.

A parketta lerakása

A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez nyújtunk egy-két tanácsot.

 • A parketta szegezése vakpadlóra: ez a fektetési mód manapság ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése talán, azonban a parketta darabjainak fektetése jobbára a lentiek szerint történik.
 • A parketta ragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével egyenes felületre ragasztják. Az aljzatbetonnak teljesen laposnak kell lennie, ha a szituáció megköveteli aljzatkiegyenlítőt kell használni a fektetés előtt.
 • Úsztatott parketta lerakás: pl. szalagparketta fektetése úsztatott módon szokásos. A betonra filc alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztva.
parketta javítás Kamaraerdő

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Fürdőszobában csak arra alkalmas parkettát megengedett ragasztani.

A legtöbb parketta nem rakható le fűtött aljzatra, ezért a padló alatt vezetett fűtési csöveket megfelelően kell szigetelni, ugyanis a parketta megsérülhet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A jó tapadást a portalanított beton szavatolja. A ragasztót a betonra fogazott kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra kétkomponensű ragasztóval. Gyertyán parketta ragasztása poliuretán ragasztóval szokásos.

parketta ragasztása betonra Kamaraerdő

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással tarthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni fél elemmel eltolva.

hagyományos parketta lerakása házilag Kamaraerdő

Halszálka parketta lerakás
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. Az oldalfalhoz elérve 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík közé 10 mm-nyi terjeszkedési hézagot kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka parketta felújítás Kamaraerdő

A hézagba faékeket kell rakni, a parkettta lerakás végeztével a rögzítő ékek kivehetők, majd takaróléccel fedjük le a rést.
A fal felőli parkettaelemek tökéletes illesztése behúzóvassal érhető el.

parketta dilatációs hézag

A parketta lerakás befejezése

A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy a lehető leggyorsabban megszáradjon a parketta. A ragasztó kötésének becsült ideje rendszerint 1 nap, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtésre Kamaraerdő

Tekintve, hogy a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, ezért padlófűtéshez kizárólag 14 mm-nél vékonyabb parkettát fektetnénk. Emellett tanácsos olyan parketta fafajtákat alkalmazni, amelyek nem húzódnak össze.

Parketta fajták Kamaraerdő

 • Egyrétegű parketta: a teljes elem egyetlen anyagból van. Ez lehet pl. hajópadló vagy csaphornyos parketta.
 • Többrétegű: többnyire 2-3 rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkettát sokan szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek sokféle fektetési formákat tesznek lehetővé.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után rögtön rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat rendszerint felületkezelik a ragasztás után.

A parketta tisztítása Kamaraerdő

A parketta anyaga már elkészült állapotában is élő anyag, emiatt érzékeny lehet a hőingadozásokra vagy a nedvesség hullámzására. A parketta porszívózása kiváló ötlet, azonban a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása kerülendő. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű víz jut, akkor mihamarabb fel kell törölni. Legfeljebb alig vizes felmosóronggyal megengedett feltakarítani a burkolatot, hogy megelőzzük a kiszáradás utáni zsugorodást.

A parketta karbantartása olajozással megoldható, így kiküszöbölhetjük a kiszáradását, illetve az ebből adódó hézagosodását, ropogossá válását.

A parketta élettartamának jótékony hatású, ha a forgalmazó adatlapja szerinti szereket veszi igénybe nagyjából félévente vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával melegében a leghatékonyabb. Feltételezve, hogy a lefóliázás nem volt tökéletes, a fólia mögé bejutott foltok eltávolítása arra alkalmas vegyszerrel kivitelezhető. A mészfolt ecetes vizes mixtúrával 2-3 perces áztatás után feloldható, viszont ezután ajánlott szellőztetni. Makacs foltok ellen a penge vethető be, viszont utóbbiak csak jobb híján lehetnek megoldások.

Miért válhat elkerülhetetlenné idővel a parketta felszedése és visszaragasztása Kamaraerdő környékén?

A parketta átrakása a legjobb megoldás lehet a kopott parketta javítására.

 • A több éve leragasztott parketta ragasztása elvesztette funkcióját az idő elteltével pl. nedvesedésnek köszönhetően.
 • A parketta kiterjedt területen kopott el, ezért indokolt lehet néhány parkettadarab cseréje, ilyenkor bölcs megoldás lehet a többi parkettafa átrakással kivitelezett megerősítése.
 • A régi parketta darabjai idővel megrepedeztek, és túl nagy hézag jött létre köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
 • A parkettát rögzítő OSB lemez elmozdult, így már nem megfelelő a megszilárdító feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése sok esetben elég lehet, akár több évre is tartós megoldás lehet, de az igazán biztos eljárás a parketta átrakása.
 • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással küszöbölhetők ki.
 • Az átrakás azért is ideális, mert idővel a parketta színe teljesen más árnyalatú lesz, és soha nem fogunk tudni éppen ugyanolyat találni, így a megöregedett parketta darabok újbóli felhasználásával árnyalatnyi eltérések sem lesznek.
öreg parketta átrakása Kamaraerdő

A parketta átrakás rövid ismertetése

 1. A parketta átrakásának kezdeti lépéseként felszedjük a parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradékainak megtisztítása után rendezni kell a léceket.
 3. Ha befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, akkor következik a régi parketta visszaragasztása.
 4. A műveletsor záró lépése az ismét leragasztott parketta polírozása és három rétegben történő lakkozása.

Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, ugyanis ennek során a parketta tönkremehet, az átrakáshoz szakértelem kell.

A parketta átrakása a legpraktikusabb eljárás lehet a felpúposodott parketta felújítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása meggyengült az idő múlásával különféle okoknál fogva.
 • A parketta nagy kiterjedésben károsodott, így lehet, hogy elengedhetetlen bizonyos elemek cseréje, ekkor bölcs döntés lehet a többi parkettaelem átrakással történő megerősítése.
 • A jó régen lefektetett darabok a környezeti hatások miatt teljesen kiszáradtak, és óriási rés alakult ki köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.
 • A burkolatot stabilizáló vakpadló odaerősítése nem tölti be a funkcióját, ezért már túl gyenge a rögzítő funkció teljesítéséhez.
 • A parketta hézagjainak kiöntése időnként elég lehet, akár időtálló eljárás, azonban a valóban biztos technológia a parketta eltávolítása és ismételt lerakása.
 • A parketta dilatációja hatásos módon a felszedéssel és újbóli lerakással oldható meg.
 • Az átrakás azért is ajánlott, mert az idő előrehaladtával a parketta más árnyalatot vesz fel, és nem lesz elérhető éppen olyan fajtájú parketta, de a régi parketta elemek újbóli felhasználásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Pénztárca kímélő parketta lerakás Kamaraerdő régiójában, ezen kívül parketta átrakás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Kamaraerdő régiójában garanciavállalással, átlátható parketta átrakás árakkal.