Parketta lerakás IX. kerület

Parketta lerakás IX. kerület

Olcsó parketta lerakás a IX. kerület környékén, valamint parketta átrakás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. A IX. kerület vonzáskörzetében garanciával, fix parketta felújítás árral.

A parketta lerakása előtt ki kell választani a megfelelő típusú parkettát. Emiatt szem előtt kell tartani az alábbiakat:

 • a felhasználás helye (pl. saját lakás)
 • a használat módja (pl. hálószoba)

A parketta kötelező keménysége jelentősen múlik azon, hogy melyik helyiségbe kívánjuk leragasztani. A parketta mintázata a fafajtától, az árnyalatától, felszínének kialakításától függ.

A parketta lerakása

A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez nyújtunk egy pár hasznos ötletet.

 • A parketta szögelése vakpadlóra: ez a lerakási forma manapság nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése inkább, viszont a parketta darabjainak fektetése többnyire a lentiek szerint történik.
 • A parketta ragasztása aljzatbetonra: parketta ragasztó segítségével sík aljzatra ragasztják. A betonnak teljesen simának kell lennie, ha a szituáció megköveteli aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a fektetés előtt.
 • Úsztatott parketta: pl. szalagparketta lerakása úsztatott módon történik. A betonra filc alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.
parketta lerakás IX. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Fürdőszobában csak arra készült parkettát engedélyezett alkalmazni.

A legtöbb parketta nem fektethető padlófűtés fölé, így a burkolat alatt futó fűtési csöveket optimálisan kell szigetelni, ellenkező esetben a parketta tönkre mehet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kellő adhéziót a portól megszabadított beton szavatolja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra történhet pl. kétkomponensű ragasztóval. Svédpadló rögzítése oldószeres ragasztóval elterjedt.

parketta leragasztása IX. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát az oldalfallal párhuzamosan javasolt lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni fél elemmel eltolva.

parketta lerakási módok IX. kerület

Halszálka parketta lerakás

Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. Az oldalfalhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es beépítési rést kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

francia halszálka parketta lerakás IX. kerületA hézagba faékeket kell rakni, a parkettta lerakás végeztével a faékek eltávolíthatók, majd szegélyléccel borítsuk be a hézagot.

A fal felőli parketták tökéletes illesztése behúzóvassal garantálható.

régi parketta felszedése IX. kerület

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy lehetőleg hamar megszáradjon a parketta. A száradási idő rendszerint 1 nap, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtés fölé IX. kerület

Mivel a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, így padlófűtésre csak 15 mm-nél vékonyabb parkettát ajánlunk. Emellett tanácsos olyan anyagú parkettákat lefektetni, amelyek nem húzódnak össze.

Régi parketta típusok IX. kerület

 • Egyrétegű parketta: az egész parketta egyetlen tömbből áll. Ez lehet pl. lamella parketta vagy csaphornyos parketta.

 • Többrétegű: többnyire 2-3 rétegből tevődik össze. A 3 rétegű parkettet sokan szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek változatos fektetési mintákat tesznek lehetővé.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után mindjárt használatra kész. Az egyrétegű parkettákat javarészt felületkezelik a rögzítés után.

A parketta tisztítása festés után IX. kerület

A parketta fája még legyártott formájában is élő anyag, ennélfogva érzékeny lehet a hőingadozásokra vagy a páratartalom hullámzására. A parketta portalanítása kiváló ötlet, de a bőséges vízzel való felmosása ellenjavallott. Amennyiben a parkettára mégis túl sok tisztítószer jut, akkor azon nyomban el kell távolítani. Pusztán alig nedves moppal megengedett megtisztítani a burkolatot, hogy elkerüljük a száradást követő zsugorodást.

A parketta karbantartása pasztázással megoldható, így megakadályozhatjuk a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező hézagosodását, ropogossá válását.

A parketta strapabírásának jótékony hatású, ha a gyártó leírása szerinti szereket alkalmazza durván 6 havonta vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal közvetlenül a munka befejezése után a leghatékonyabb. Feltételezve, hogy a lefóliázás hiányos, a fólia alá becsöppent pecsétnyomok eltávolítása arra alkalmas vegyszerrel megoldható. A mészfolt ecetes vizes eleggyel 2-3 perces áztatás után feloldható, viszont utána érdemes szellőztetni. Nehezen eltüntethető pacák ellen a penge jelenthet megoldást, azonban ezek csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.

Miért válhat elkerülhetetlenné idővel a parketta visszabontása és újbóli leragasztása IX. kerület régiójában?

A parketta átrakása a legjobb műveletsor lehet a karcos parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A több éve lefektetett parketta ragasztása már nem tart eléggé idővel különféle indokokból kifolyólag.
 • A parketta nagy területen sérült meg, így indokolt lehet bizonyos elemek cseréje, ilyenkor bölcs ötlet lehet a többi parkettaelem átrakással kivitelezett megerősítése.
 • A sok éve lerakott parketta elemei idővel erősen megkoptak, és hatalmas hézag jött létre köztük, ami nem tömíthető nyomtalanul.
 • A parkettát támasztó párnafa mozog, emiatt már nem bizonyul elég erősnek a stabilizáló funkció betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése néha elég lehet, akár hosszabb időre is tartós megoldás lehet, de a legcélravezetőbb művelet a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta elmozdulásai hosszú távon megnyugtató módon a visszabontással és újbóli lerakással szüntethetők meg.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert sok idő elteltével a parketta színe módosul, és már nem fogunk tudni éppen ugyanolyat találni, ezért a régi parketta darabok újrahasznosítása miatt árnyalatnyi eltérések sem lesznek.
felpúposodott parketta javítása IX. kerület

A parketta átrakás gyors ismertetése

 1. A parketta átrakásának kezdeti műveleteként felbontjuk a parkettát.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek felszedése után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
 3. Amennyiben befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, ezután következik a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A műveletsor záró lépése az újonnan leragasztott parketta megcsiszolása és három rétegben való lakkozása.

Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, ugyanis átrakás közben a parketta meg is sérülhet, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot.

A parketta átrakása a legbiztosabb műveletsor lehet a kopott parketta javítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása meggyengült idővel különböző okoknál fogva.
 • A parketta nagy kiterjedésben sérült meg, emiatt lehet, hogy elengedhetetlen jónéhány léc cseréje, ekkor racionális választás lehet az elemek átrakással történő megszilárdítása.
 • A jó régen lefektetett darabok a nap hatására teljesen kiszáradtak, és óriási üreg alakult ki köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.
 • A parkett alátámasztásául szolgáló párnafa rögzítése kitágult, ezért nem bizonyul elég erősnek a leszorító rendeltetésének teljesítéséhez.
 • A parketta hézagjainak kitöltése sokszor elégséges, akár tartós megoldás lehet, azonban a ténylegesen biztos technológia a parketta felszedése és ismételt lerakása.
 • A parketta mozgása eredményesen a felszedéssel és ismételt lefektetéssel védhető ki.
 • A parketta átrakása azért is ajánlott, mert idővel a parketta színe változik, és nehéz ugyanolyan burkolatot szerezni, ennek megfelelően a régi parketta elemek újbóli felhasználásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Olcsó parketta lerakás a IX. kerületben környékén, valamint parketta átrakás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. IX. kerület vonzáskörzetében szavatolva a munka tartósságát, korrekt parketta felújítás árral.