Parketta lerakás IV. kerület

Parketta lerakás IV. kerület

Megfizethető parketta lerakás IV. kerület övezetében, valamint parketta csiszolás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. IV. kerület környékén garanciával, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.

A parketta lerakása előtt ki kell szemelni az ideális parkettát. Emiatt tekintettel kell lenni a következőkre:

 • a fektetés helye (pl. étterem)
 • a felhasználás módja (pl. hálószoba)

A parketta betartandó kopásállósága jelentősen múlik azon, hogy hová kívánjuk leragasztani. A parketta külseje a fafajtától, az árnyalatától, felszínének kialakításától függ.

A parketta lerakása

A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez nyújtunk egy-két tanácsot.

A parketta szegezése vakpadlóra: ez a lerakási forma ma már ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése talán, azonban a parketta elemek fektetése jobbára a lentiek szerint elterjedt.

A parketta leragasztása aljzatbetonra: parketta ragasztó segítségével sík felületre ragasztják. A betonnak tökéletesen síknak kell lennie, szükség esetén aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a fektetés előtt.

Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta lerakása úsztatott módon szokásos. Az aljzatra hab alátét kerül, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztva.

tölgy parketta átrakása IV. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Vizesblokkban csak speciális parkettát engedélyezett ragasztani.

A parketták többsége nem alkalmas fűtött aljzatra, így a padló alatt futó fűtési csöveket megfelelően kell szigetelni, különben a parketta károsodhat.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A kiváló adhéziót a portalanított aljzat garantálja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra történhet pl. oldószeres ragasztóval. Gyertyán parketta rögzítése oldószeres ragasztóval elterjedt.

parketta járólap illesztés IV. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát az oldalfallal párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes síkot zsinórozással tarthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni téglakötésben.

parketta lerakási minták IV. kerület

Halszálka parketta lerakás IV. kerület

Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. Az oldalfalhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. A fa dilatációja miatt a parketta és a falsík közé 1 cm-es terjeszkedési rést kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka parketta felújítás IV. kerületA résbe faékeket kell rakni, a lerakás befejezése végeztével a rögzítő ékek kivehetők, és takaróléccel borítsuk be a hézagot.

Az oldalsó parkettaelemek rés nélküli illesztése behúzóvassal biztosítható.

parketta rögzítése IV. kerület

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy lehetőleg hamar megszáradjon a parketta. A száradási idő általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtésre IV. kerület
Tekintve, hogy a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, így padlófűtésre csupán 14 mm-nél vékonyabb parkettát raknánk le. Emellett érdemes olyan fajtákat választani, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

Parketta fajták IV. kerület
Egyrétegű parketta: a teljes elem egy tömbből áll. Ez lehet pl. lamella parketta vagy mozaik parketta.

Többrétegű: többnyire két vagy három rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkettet sokan szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek többféle lerakási formákat tesznek lehetővé.

Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után azonnal használatra kész. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a ragasztás után.

A parketta takarítása IV. kerület
A parketta fája tudniillik feldolgozott formájában is élő anyag, ezért kényes lehet a hőmérséklet vagy a páratartalom változására. A parketta portalanítása kiváló ötlet, azonban a bő vizes felmosása kerülendő. Ha a parkettára mégis túl sok tisztítószer jut, akkor azon nyomban el kell távolítani. Csakis kis mértékben nedves felmosófejjel szabad feltakarítani a padlót, hogy megelőzzük a száradást követő összemenést.

A parketta karbantartása olajozással végrehajtható, ennek köszönhetően megakadályozhatjuk a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező méretváltozását, recsegőssé válását.

A parketta strapabírásának jótékony hatású, ha a forgalmazó adatlapja szerinti szereket alkalmazza hozzávetőlegesen 6 havonta vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával közvetlenül a munka befejezése után a legjobb. Feltételezve, hogy a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a letakarás mögé becsöppent pacák eltávolítása arra alkalmas tisztítószerrel megoldható. A diszperzitfolt ecetes vizes oldattal nagyon rövid idejű áztatás után eltüntethető, azonban ezután tanácsos szellőztetni. Nehezen eltüntethető pacák ellen a WU2 sampon vethető be, de utóbbiak csak jobb híján lehetnek megoldások.

Miért válhat elkerülhetetlenné egy idő elteltével a parketta felszedése és visszaragasztása IV. kerület környékén?

A parketta átrakása a leghatékonyabb megoldás lehet a karcos parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A sok évvel ezelőtt leragasztott parketta ragasztása elvesztette funkcióját idővel a lakásban kialakuló páraképződés miatt.
 • A parketta nagy területen károsodott, ezért indokolt lehet néhány parkettadarab cseréje, ilyenkor okos megoldás lehet a többi parkettaelem átrakással történő megszilárdítása.
 • A sok éve lerakott parketta darabjai idővel megrepedeztek, és túl nagy hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el nyomtalanul.
 • A parkettát támasztó párnafa rögzítése meglazult, emiatt már nem megfelelő a stabilizáló feladat betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése néha elegendő lehet, akár hosszabb időre is kielégítő beavatkozás lehet, de a leghatékonyabb technológia a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással küszöbölhetők ki.
 • Az átrakás azért is ideális, mert idővel a parketta színe változik, és már nem fogunk tudni éppen ugyanolyat találni, így az öreg parketta elemek újrahasznosítása miatt színazonos lesz a burkolatunk.
felpúposodott parketta javítása IV. kerület

A parketta átrakás rövid ismertetése

 1. A parketta átrakásának elsődleges lépéseként felszedjük a korábbi burkolatot.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek megtisztítása után rendezni kell a léceket.
 3. Miután megtisztítottuk az aljzatot, ezután ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
 4. A tevékenység befejező lépése az ismét leragasztott burkolóelemek megcsiszolása és három rétegben történő lakkozása.

Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, mert ennek során korábban lerakott parkett tönkremehet, az átrakáshoz szakértelem kell.

A parketta átrakása a legbiztosabb műveletsor lehet a karcos parketta javítására.
A jó ideje lerakott parketta ragasztása meggyengült az idő múlásával különféle okok miatt.
A parketta felszínének jelentős része sérült meg, ebből adódóan szükségessé válhat több darab cseréje, ilyen esetben racionális választás lehet a többi parkettaelem átrakással elvégzett megerősítése.
A jó régen lefektetett darabok a környezeti hatások miatt vetemedtek, és túl nagy nyílás formálódott köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.
A burkolatot stabilizáló rögzítőléc leszorítása meglazult, így már nem bizonyul elég erősnek a feladata teljesítéséhez.
A parketta hézagjainak tömítése sokszor elégséges, akár időtálló eljárás, ellenben a valóban megbízható technológia a parketta eltávolítása és visszarakása.
A parketta mozgása a leghatékonyabban a felszedéssel és ismételt lefektetéssel oldható meg.
A parketta átrakása azért is javallott, mert idővel a parketta színe változik, és nehéz ugyanolyan burkolatot szerezni, emiatt a régi parkett újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.

Pénztárca kímélő parketta lerakás IV. kerület területén, valamint parketta csiszolás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. IV. kerület vonzáskörzetében garanciával, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.