Parketta lerakás III. kerület

Parketta lerakás III. kerület

Olcsó parketta lerakás III. kerület vonzáskörzetében, ezen kívül parketta csiszolás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. III. kerület területén szavatolva a munka tartósságát, átlátható parketta átrakás árakkal.

A parketta lerakása előtt ki kell szemelni a megfelelő típusú parkettát. Emiatt tekintettel kell lenni a következőkre:

 • a felhasználás helye (pl. iroda)
 • a használat módja (pl. nappali)

A parketta megkövetelt kopásállósága jelentősen függ attól, hogy melyik helyiségbe tervezzük leragasztani. A parketta külseje a fajtától (pl. akác, bükk), színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez adunk néhány ötletet.

A parketta szögelése párnafára: ez a fektetési forma ma már nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése esetleg, de a parketta elemek lerakása többnyire a következő folyamatot követve gyakoribb.

A parketta leragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével egyenes aljzatra ragasztják. A betonnak teljesen egyenesnek kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell használni a művelet előtt.

Úsztatott parketta lerakás: pl. szalagparketta fektetése úsztatott formában szokásos. Az aljzatbetonra hab alátétet helyezünk, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztva.

tölgy parketta átrakása III. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Fürdőszobában csak különleges parkettát lehetséges alkalmazni.

A parketták többsége nem fektethető fűtött aljzatra, emiatt a parketta alatt futó fűtési csöveket optimálisan kell szigetelni, tudniillik a parketta károsodhat.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A jó tapadást az alapozóval ellátott beton garantálja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra történhet pl. diszperziós ragasztóval. Juhar parketta ragasztása oldószeres ragasztóval történik.

parketta leragasztása III. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát a fal síkjával párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással tarthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni fél elemmel eltolva.

parketta lerakási módok III. kerület

Halszálkás parketta lerakása

Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík közé 1 cm-es terjeszkedési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka parketta felújítás III. kerületA résbe faékeket kell helyezni, a parkettta lerakás végeztével a faékek kivehetők, ezután szegélyléccel takarjuk le a rést.

Az oldalsó parkettaelemek rés nélküli egymáshoz igazítása behúzóvassal érhető el.

régi parketta felszedése III. kerület

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy a lehető leggyorsabban eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A száradási idő általában 1 nap, ez az időtartam változhat a páratartalom viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtéshez III. kerület
Amiatt, hogy a fa jó hőszigetelő, ezért padlófűtés fölé csupán 14 mm-nél vékonyabb parkettát raknánk le. Ezen kívül javasolt olyan parketta fafajtákat választani, amelyek nem mennek össze.

Régi parketta típusok III. kerület
Egyrétegű parketta: a teljes elem egy anyagból van. Ez lehet pl. lamella parketta vagy intarzia parketta.

Többrétegű: általában 2-3 rétegből rakják össze. A háromrétegű parkettet számos esetben szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek változatos lerakási mintákat tesznek lehetővé.

Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után mindjárt rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a lerakás után.

A parketta tisztítása festés után III. kerület
A parketta anyaga ugyanis elkészült állapotában is élő anyag, ezért érzékeny lehet a hőingadozásokra vagy a nedvesség hullámzására. A parketta porszívózása jó megoldás, de a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása nem ajánlott. Ha a parkettára mégis túl sok tisztítószer jut, akkor azonnal fel kell itatni. Csak kis mértékben nedves felmosóronggyal lehetséges feltakarítani a padlót, hogy kiküszöböljük a száradást követő összemenést.

A parketta ápolása olajozással megoldható, ezzel megakadályozhatjuk a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező méretváltozását, recsegőssé válását.

A parketta strapabírásának jót tesz, ha a gyártó instrukciója szerinti szereket veti be durván 6 havonta vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal frissiben a leghatékonyabb. Ha a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a letakarás mögé bejutott flekkek eltüntetése a célra kialakított tisztítószerrel esélyes. A diszperzitfolt ecetes vizes oldattal 2-3 perces áztatás után feloldható, azonban ezt követően javasolt szellőztetni. Makacs foltok ellen a penge vethető be, viszont utóbbiak csak jobb híján lehetnek megoldások.

Miért szükséges idővel a parketta visszabontása és újbóli leragasztása III. kerület övezetében?

A parketta átrakása a legbiztosabb technológia lehet a felpúposodott parketta felújítására.

 • A régen lefektetett parketta ragasztása meglazult az idő elteltével különböző okok miatt.
 • A parketta hatalmas területen kopott el, így indokolt lehet néhány parkettadarab cseréje, ilyenkor bölcs döntés lehet a többi parkettaelem átrakással végrehajtott megerősítése.
 • Az öreg parketta elemei hosszabb idő múltán felpúposodtak, és méretes hézag alakult ki köztük, ami nem tömíthető nyomtalanul.
 • A parkettát stabilizáló vakpadló elmozdult, így már nem bizonyul elég erősnek a rögzítő funkció betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése sokszor elegendő lehet, akár hosszabb időre is megfelelő beavatkozás lehet, de az igazán biztos művelet a parketta átrakása.
 • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással küszöbölhetők ki.
 • Az átrakás azért is javasolt, mert az évek során a parketta színe módosul, és már nem fogunk tudni éppen ugyanolyat szerezni, ezért a megöregedett parketta elemek újrahasznosítása miatt árnyalatnyi eltérések sem lesznek.
régi parketta átrakása III. kerület

A parketta átrakás gyors bemutatása

 1. A parketta átrakásának elsődleges műveleteként felszedjük a korábbi burkolatot.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek megtisztítása után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
 3. Ha befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, akkor ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
 4. A munka záró lépése az ismét leragasztott parketta felcsiszolása és három rétegben történő pácolása.

Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, ugyanis átrakás közben korábban lerakott parkett meg is sérülhet, az átrakáshoz szakértelem kell.

A parketta átrakása a legpraktikusabb műveletsor lehet a felpúposodott parketta javítására.
A régen lerakott parketta ragasztása meggyengült az idő múlásával különböző okoknál fogva.
A parketta nagy felületen károsodott, ebből adódóan elkerülhetetlen lehet bizonyos elemek cseréje, ilyen esetben racionális elhatározás lehet az elemek átrakással elvégzett megerősítése.
A régi parketta elemei pl. a fűtés melege miatt összeszáradtak, és kiterjedt rés jött létre köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.
A parkett alátámasztásául szolgáló rögzítőléc odaerősítése nem tölti be a funkcióját, így már már túl gyenge a leszorító rendeltetésének ellátásához.
A parketta réseinek kitöltése nem ritkán elégséges, akár tartós megoldás lehet, ellenben a valóban garantált technológia a parketta felszedése és ismételt lerakása.
A parketta dilatációja a leghatékonyabban a felszedéssel és újbóli lerakással szüntethető meg.
A parketta átrakása azért is javasolt, mert idővel a parketta más árnyalatot vesz fel, és nehéz ugyanolyan burkolatot szerezni, viszont a régi parketta elemek újbóli felhasználásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Olcsó parketta lerakás III. kerület vonzáskörzetében, emellett parketta csiszolás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. A III. kerület vonzáskörzetében garanciával, fix parketta felújítás árral.

Kapcsolódó parkettás cikkek: