Parketta lerakás II. kerület

Parketta lerakás II. kerület

Pénztárca kímélő parketta lerakás a II. kerületben, valamint parketta átrakás, felpúposodott parketta, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. A II. kerületben jótállással az elvégzett munkára, átlátható parketta átrakás árakkal.

A parketta lerakása előtt ki kell szemelni az ideális parkettát. Emiatt számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:

 • a fektetés helye (pl. étterem)
 • az igénybe vétel módja (pl. nappali)

A parketta szükséges kopásállósága nagy mértékben múlik azon, hogy hová szeretnénk fektetni. A parketta esztétikai megjelenése a fajtától (pl. akác, bükk), színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta lerakása

A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez adunk néhány ötletet.

A parketta szegezése párnafára: ez a fektetési mód manapság nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése elterjedtebb, azonban a parketta elemek fektetése jobbára a következő folyamatot követve gyakoribb.

A parketta ragasztása aljzatbetonra: parketta ragasztó segítségével sík aljzatra ragasztják. Az aljzatnak tökéletesen simának kell lennie, szükség esetén aljzatkiegyenlítőt kell használni a művelet előtt.

Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta lerakása úsztatott módon történik. Az aljzatbetonra filc alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.

parketta javítás II. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Fürdőszobában csak speciális parkettát engedélyezett fektetni.

A legtöbb parketta nem rakható le fűtött aljzatra, emiatt a burkolat alatt fekvő fűtési csöveket kielégítő módon kell szigetelni, tudniillik a parketta tönkre mehet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A szükséges ragadást a portól megszabadított aljzat biztosítja. A ragasztót a betonra fogazott kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. diszperziós ragasztóval. Bükk parketta rögzítése poliuretán ragasztóval szokásos.

parketta járólap illesztés II. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát az oldalfallal párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani fél elemmel eltolva.

parketta lerakási minták II. kerület

Halszálkás parketta lerakása

Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. Az oldalfalhoz elérve 45 fokban le kell vágni a végeket. A fa természetes mozgása miatt a parketta és a falsík közé 10 mm-nyi beépítési hézagot kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka parketta felújítás II. kerületA hézagba faékeket kell rakni, a lerakás befejezése végeztével a rögzítő ékek kivehetők, és szegőléccel borítsuk be a hézagot.

Az oldalsó parketták tökéletes illesztése behúzóvassal érhető el.

parketta dilatációs hézag

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy mihamarabb megszáradjon a parketta. A száradási idő rendszerint 1 nap, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtés fölé II. kerület
Mivel a fa nagyon jól szigetel, így padlófűtésre csupán 14 mm-nél vékonyabb parkettát javaslunk. Ezen kívül tanácsos olyan anyagú parkettákat leragasztani, amelyek nem húzódnak össze.

Parketta típusok II. kerület
Egyrétegű parketta: az egész parketta egyetlen anyagból van. Konkrétan lehet pl. lamella parketta vagy mozaik parketta.

Többrétegű: túlnyomórészt 2-3 rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkettát gyakran szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett két elemből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek többféle lerakási mintákat kínálnak.

Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után mindjárt rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a lerakás után.

A parketta tisztítása festés után II. kerület
A parketta anyaga tudniillik legyártott formájában is élő anyag, és kényes lehet a hőingadozásokra vagy a páratartalom változására. A parketta portalanítása tökéletes, viszont a bőséges vízzel való felmosása nem ajánlott. Ha a parkettára mégis túl sok folyadék jut, akkor azon nyomban el kell tüntetni onnan. Legfeljebb kis mértékben nedves felmosófejjel lehetséges feltakarítani a parkettát, hogy kiküszöböljük a száradást követő összemenést.

A parketta karbantartása olajozással megoldható, ennek köszönhetően kiküszöbölhetjük a kiszáradását, illetve az ebből adódó méretváltozását, recsegőssé válását.

A parketta élettartamának használ, ha a gyártó instrukciója szerinti szereket alkalmazza körülbelül 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával melegében a leghatékonyabb. Amennyiben a lefóliázás nem volt tökéletes, a fólia mögé becsöppent flekkek eltüntetése a célra kialakított tisztítószerrel lehetséges. A diszperzitfolt ecetes vizes mixtúrával 2-3 perces áztatás után feloldható, viszont ezután érdemes szellőztetni. Nehezen eltüntethető pettyek ellen a WU2 sampon lehet az ellenszer, azonban utóbbiak csak a legvégső esetben javasoltak.

Miért válhat elkerülhetetlenné egy idő elteltével a parketta felszedése és visszaragasztása a II. kerület környékén?

A parketta átrakása a leghatékonyabb megoldás lehet a régi parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A sok évvel ezelőtt leragasztott parketta ragasztása meglazult az idő múlásával a lakásban kialakuló páraképződés miatt.
 • A parketta kiterjedt területen sérült meg, így szükségessé válhat néhány parkettadarab cseréje, ilyenkor okos ötlet lehet a többi parkettaelem átrakással kivitelezett rögzítése.
 • A sok éve lerakott parketta darabjai hosszabb idő múltán összeszáradtak, és méretes hézag jött létre köztük, ami nem tüntethető el esztétikusan.
 • A parkettát támasztó párnafa mozog, ily módon már nem megfelelő a rögzítő funkció ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése sok esetben elegendő lehet, akár több évre is kielégítő beavatkozás lehet, de az igazán biztos megoldás a parketta átrakása.
 • A parketta mozgásai hosszú távon megnyugtató módon a felbontással és visszarakással szüntethetők meg.
 • Az átrakás azért is tanácsos, mert az évek során a parketta színe változik, és soha nem tudunk pontosan ugyanolyat szerezni, ezért az öreg parketta darabok újbóli felhasználásával azonos színű lesz a teljes felület.
régi parketta átrakása II. kerület

A parketta átrakás vázlatos leírása

 1. A parketta átrakásának kiinduló műveleteként felszedjük a parkettát.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek felszedése után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
 3. Miután megtisztítottuk az aljzatot, ezután következik a régi parketta visszaragasztása.
 4. A munka befejező lépése az ismét leragasztott parketta megcsiszolása és három rétegben való pácolása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, ugyanis ennek során a parketta tönkremehet, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot.

A parketta átrakása a legjobb műveletsor lehet a felpúposodott parketta javítására.
A jó ideje lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különféle okok miatt.
A parketta nagy felületen sérült meg, ezért lehet, hogy elengedhetetlen több darab pótlása, ilyen esetben racionális elhatározás lehet a lécek átrakással végrehajtott megerősítése.
A régi parketta elemei a környezeti hatások miatt vetemedtek, és hatalmas térköz keletkezett köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.
A parkett alátámasztásául szolgáló vakpadló odaerősítése elengedett, így már nem bizonyul elég erősnek a leszorító rendeltetésének betöltéséhez.
A parketta hézagjainak kiöntése sokszor kielégítő, akár tartós megoldás lehet, de az igazán biztos technológia a parketta felszedése és ismételt lerakása.
A parketta mozgása hatásos módon a felszedéssel és ismételt lefektetéssel szüntethető meg.
Az átrakás azért is javallott, mert ahogy öregszik, a parketta “beérik”, és ugyanarról a gyártósorról nem jön le két egyforma sorozat, ezért a régi parkett újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.

Olcsó parketta lerakás II. kerület környékén, valamint parketta felújítás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. II. kerület területén szavatolva a munka tartósságát, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta átrakás árakkal.