Parketta lerakás I. kerület

Parketta lerakás I. kerület

Olcsó parketta lerakás az I. kerület régiójában, emellett parketta átrakás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Az I. kerület vonzáskörzetében szavatolva a munka tartósságát, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta átrakás árakkal.

A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni a felhasználás módjához tökéletes parkettát. Emiatt figyelembe kell venni:

 • a fektetés helye (pl. étterem)
 • a használat módja (pl. hálószoba)

A parketta betartandó keménysége nagy mértékben függ attól, hogy hová szeretnénk fektetni. A parketta esztétikai megjelenése a fafajtától, színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez adunk egy-két tanácsot.

A parketta szögelése vakpadlóra: ez a fektetési forma napjainkban ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése elterjedtebb, viszont a parketta darabjainak fektetése többnyire az alábbi módokon zajlik.

A parketta leragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével sík betonra ragasztják. Az aljzatnak teljesen laposnak kell lennie, ha a szituáció megköveteli aljzatkiegyenlítőt kell használni a művelet előtt.

Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott módon szokásos. Az aljzatra filc alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.

parketta lerakás-átrakás I. kerület

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Fürdőszobában csak arra készült parkettát engedélyezett alkalmazni.

A parketták többsége nem rakható le fűtött aljzatra, emiatt a burkolat alatt futó fűtési csöveket megfelelően kell szigetelni, nem szakszerű parketta lerakás esetén a parketta megsérülhet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A szükséges adhéziót a portól megszabadított beton szavatolja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. diszperziós ragasztóval. Gyertyán parketta rögzítése poliuretán ragasztóval elterjedt.

sima parketta lerakási minta I. kerület

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás

A futómintát az oldalfallal párhuzamosan kell lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni fél elemmel eltolva.

parketta lerakási módok I. kerület

Halszálkás parketta lerakása

Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. Az oldalfalhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es terjeszkedési hézagot kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

francia halszálka parketta lerakás I. kerületA résbe faékeket kell rakni, a lerakás befejezése után a rögzítő ékek eltávolíthatók, és takaróléccel borítsuk be a rést.

A fal felőli parkettaelemek tökéletes illesztése behúzóvassal garantálható.

régi parketta felszedése I. kerület

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy mihamarabb megszáradjon a parketta. A száradási idő általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat a páratartalom viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtésre I. kerület
Azon egyszerű oknál fogva, hogy a fa jó hőszigetelő, így padlófűtés fölé csak 15 mm-nél vékonyabb parkettát javaslunk. Ezen kívül érdemes olyan anyagú parkettákat beépíteni, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

Régi parketta típusok I. kerület
Egyrétegű parketta: a teljes darab egy tömbből áll. Konkrétan lehet pl. hajópadló vagy mozaik parketta.

Többrétegű: rendszerint két vagy három rétegből ragasztották össze. A 3 rétegű parkettet sokszor szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett 2 lécből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek sokféle lerakási formákat kínálnak.

Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után máris igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat általában felületkezelik a rögzítés után.

A parketta takarítása I. kerület
A parketta fája tudniillik legyártott formájában is élő anyag, emiatt kényes lehet a hőmérséklet vagy a páratartalom fluktuációjára. A parketta porszívózása tökéletes, viszont a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása ellenjavallott. Amennyiben a parkettára mégis nagy mennyiségű folyadék jut, akkor mihamarabb fel kell törölni. Csakis éppenhogy nedves felmosóronggyal megengedett megtisztítani a parkettát, hogy meggátoljuk a kiszáradás utáni zsugorodást.

A parketta karbantartása pasztázással elvégezhető, így elkerülhetjük a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező hézagosodását, pattogóssá válását.

A parketta strapabírásának használ, ha a gyártó leírása szerinti szereket használja körülbelül 6 havonta vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal frissiben a leghatékonyabb. Feltételezve, hogy a lefóliázás nem volt tökéletes, a letakarás mögé bejutott flekkek eltávolítása arra alkalmas tisztítószerrel végrehajtható. A mészfolt ecetes vizes mixtúrával nagyon rövid idejű áztatás után megszüntethető, azonban ezt követően javasolt szellőztetni. Makacs foltok ellen a penge vethető be, azonban a legutóbbi eszközök csak a legvégső esetben javasoltak.

Miért szükséges egy idő elteltével a parketta visszabontása és újbóli leragasztása I. kerület területén?

A parketta átrakása a leghatékonyabb eljárás lehet a felpúposodott parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A sok évvel ezelőtt lerakott parketta ragasztása elvesztette funkcióját az idő múlásával sokféle hatás eredményeképpen.
 • A parketta hatalmas felületen sérült meg, így indokolt lehet néhány parkettadarab cseréje, ilyenkor bölcs ötlet lehet a többi parkettafa átrakással végrehajtott rögzítése.
 • Az öreg parketta elemei hosszabb idő múltán kiszáradtak, és méretes hézag jött létre köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
 • A parkettát támasztó vakpadló mozog, ily módon már nem bizonyul elég erősnek a rögzítő funkció ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése időnként elég lehet, akár hosszabb időre is kielégítő megoldás lehet, de a bombabiztos technológia a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással szüntethetők meg.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is ideális, mert idővel a parketta színe módosul, és soha nem tudunk pontosan ugyanolyat találni, így a régi parketta elemek újrahasznosítása miatt azonos színű lesz a teljes felület.
öreg parketta átrakása I. kerület

A parketta átrakás rövid ismertetése

 1. A parketta átrakásának kiinduló műveleteként felszedjük a régi parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradékainak felszedése után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
 3. Miután megtisztítottuk az aljzatot, ezután következik a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A műveletsor záró lépése az újonnan leragasztott parketta polírozása és több rétegben történő lakkozása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, ugyanis átrakás közben korábban lerakott parkett tönkremehet, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra.

A parketta átrakása a legjobb megoldás lehet a kopott parketta felújítására.
A régen lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különböző okok miatt.
A faburkolat felszínének jelentős része sérült meg, így szükségessé válhat több darab cseréje, ilyen esetben racionális elhatározás lehet az elemek átrakással történő stabilizálása.
A korábban lerakott lécek a nap hatására vetemedtek, és hatalmas rés jött létre köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
A burkolatot stabilizáló rögzítőléc odaerősítése nem tölti be a funkcióját, így már nem bizonyul elég erősnek a feladata teljesítéséhez.
A parketta üregeinek kiöntése sokszor elegendőnek bizonyulhat, akár időtálló eljárás, azonban a ténylegesen megbízható technológia a parketta felbontása és ismételt lerakása.
A parketta mozgása eredményesen a eltávolítással és visszarakással küszöbölhető ki.
A parketta átrakása azért is ajánlott, mert ahogy öregszik, a parketta színe változik, és soha nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat szerezni, ennek megfelelően a régi parkettalécek újbóli felhasználásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Kedvező árú parketta lerakás I. kerület területén, ezen kívül parketta felújítás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. I. kerület régiójában szavatolva a munka tartósságát, fix parketta átrakás árakkal.