Parketta lerakás Hosszúrét

Parketta lerakás Hosszúrét

Olcsó parketta lerakás Hosszúrét, parketta átrakás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Hosszúrét vonzáskörzetében jótállással az elvégzett munkára, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.

A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni a felhasználás módjához tökéletes parkettát. Ennek megfelelően számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:

 • a felhasználás helye (pl. étterem)
 • a használat módja (pl. hálószoba)

A parketta szükséges keménysége nagyban múlik azon, hogy hová szeretnénk fektetni. A parketta külseje a fafajtától, színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez nyújtunk egy-két tippet.

 • A parketta szögelése vakpadlóra: ez a lerakási mód manapság ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése esetleg, azonban a parketta elemek lerakása inkább a következő folyamatot követve történik.
 • A parketta leragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével sík felületre ragasztják. Az aljzatbetonnak tökéletesen laposnak kell lennie, szükség esetén aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a művelet előtt.
 • Úsztatott parketta lerakás: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott módon történik. Az aljzatra filc alátét kerül, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.
parketta lerakás-átrakás Hosszúrét

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Fürdőszobában csak különleges parkettát szabad alkalmazni.

A legtöbb parketta nem rakható le fűtött aljzatra, így a parketta alatt fekvő fűtési csöveket optimálisan kell szigetelni, különben a parketta tönkre mehet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kellő ragadást az alapozóval ellátott beton biztosítja. A ragasztót a betonra fogazott kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. diszperziós ragasztóval. Svédpadló rögzítése oldószeres ragasztóval történik.

sima parketta lerakási minta Hosszúrét

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát az oldalfallal párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni fél elemmel eltolva.

hagyományos parketta lerakása házilag Hosszúrét

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík közé 1 cm-es beépítési hézagot kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka minta lerakása

A hézagba faékeket kell helyezni, a lerakás befejezése végeztével a faékek kivehetők, és takaróléccel takarjuk le a rést.
A fal felőli parketták hézagmentes egymáshoz igazítása behúzóvassal biztosítható.

parketta dilatációs hézag

A parketta lerakás befejezése

A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy a lehető leggyorsabban megszáradjon a parketta. A ragasztó kötésének becsült ideje rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtésre Hosszúrét

Azon egyszerű oknál fogva, hogy a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, ezért padlófűtéshez kizárólag másfél centinél vékonyabb parkettát raknánk le. Ezen kívül tanácsos olyan parketta fafajtákat leragasztani, amelyek nem mennek össze.

Parketta típusok Hosszúrét

 • Egyrétegű parketta: a teljes darab egyetlen tömbből áll. Ez lehet pl. lamella parketta vagy mozaik parketta.
 • Többrétegű: általában 2-3 rétegből rakják össze. A háromrétegű parkettát gyakran szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett 2 lécből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek többféle fektetési mintákat tesznek lehetővé.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után máris igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat túlnyomórészt felületkezelik a ragasztás után.

A parketta tisztítása festés után Hosszúrét

A parketta fája tudniillik legyártott állapotában is élő anyag, és érzékeny lehet a hőingadozásokra vagy a páratartalom hullámzására. A parketta portalanítása rendben van, de a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása ellenjavallott. Amennyiben a parkettára mégis nagy mennyiségű víz kerül, akkor mihamarabb el kell távolítani. Csakis éppenhogy vizes felmosóronggyal lehetséges feltakarítani a padlót, hogy elkerüljük a kiszáradás utáni méretcsökkenést.

A parketta ápolása pasztázással elvégezhető, ezzel megelőzhetjük a kiszáradását és az ebből adódó méretváltozását, recsegőssé válását.

A parketta tartósságának jótékony hatású, ha a forgalmazó leírása szerinti szereket használja nagyjából 6 havonta vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal frissiben a leghatékonyabb. Ha a lefóliázás hiányos, a letakarás alá becsöppent pacák törlése arra alkalmas tisztítószerrel végrehajtható. A diszperzitfolt ecetes vizes mixtúrával pár perces áztatás után eltüntethető, de utána tanácsos szellőztetni. Nehezen eltüntethető foltok ellen a penge alkalmazható, de utóbbiak csak akkor alkalmazandók, ha más módon nem tudjuk orvosolni a problémát.

Miért válhat elkerülhetetlenné egy idő elteltével a parketta visszabontása és újbóli leragasztása Hosszúrét környékén?

A parketta átrakása a legpraktikusabb eljárás lehet a régi parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A régen lerakott parketta ragasztása elvesztette funkcióját az idő elteltével sokféle hatás eredményeképpen.
 • A parketta hatalmas felületen sérült meg, ezért indokolt lehet bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor bölcs megoldás lehet a többi parkettafa átrakással történő megszilárdítása.
 • Az öreg parketta elemei idővel erősen megkoptak, és túl nagy hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el nyomtalanul.
 • A parkettát rögzítő párnafa mozog, ily módon már nem bizonyul elég erősnek a stabilizáló feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése néha elég lehet, akár több évre is megfelelő megoldás lehet, de a leghatékonyabb művelet a parketta átrakása.
 • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással orvosolhatók.
 • Az átrakás azért is ideális, mert az évek során a parketta színe módosul, és már nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat szerezni, így az öreg parketta darabok újbóli felhasználásával színazonos lesz a burkolatunk.
tölgy parketta átrakása Hosszúrét

A parketta átrakás gyors ismertetése

 1. A parketta átrakásának elsődleges tevékenységeképpen felbontjuk a parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradékainak megtisztítása után rendezni kell a léceket.
 3. Ha megtisztítottuk az aljzatot, akkor ezt követi a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A műveletsor záró eleme az újonnan leragasztott parketta megcsiszolása és 3 rétegben való pácolása.

Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, mert átrakás közben korábban lerakott parkett könnyen károsodik, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra.

A parketta átrakása a legbiztosabb eljárás lehet a felpúposodott parketta javítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása elengedett idővel különféle okokból kifolyólag.
 • A parketta nagy felületen sérült meg, emiatt szükségessé válhat bizonyos elemek pótlása, ilyenkor okos döntés lehet a lécek átrakással elvégzett stabilizálása.
 • A jó régen lefektetett darabok idővel teljesen kiszáradtak, és óriási rés jött létre köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.
 • A parkettát rögzítő vakpadló rögzítése elengedett, ezért már túl gyenge a rögzítő funkció ellátásához.
 • A parketta réseinek tömítése nem ritkán elég lehet, akár időtálló eljárás, viszont a ténylegesen megbízható technológia a parketta eltávolítása és ismételt lerakása.
 • A parketta mozgása hatásos módon a eltávolítással és ismételt lefektetéssel küszöbölhető ki.
 • Az átrakás azért is javallott, mert az idő előrehaladtával a parketta más árnyalatot vesz fel, és ugyanarról a gyártósorról nem jön le két egyforma sorozat, azonban a régi parkettalécek ”újrahasznosításával” nem lesz színeltérés.

Olcsó parketta lerakás Hosszúrét vonzáskörzetében, ezen kívül parketta átrakás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Hosszúrét régiójában garanciával, átlátható parketta felújítás árral.