Parketta lerakás Gellérthegy

Parketta lerakás Gellérthegy

Pénztárca kímélő parketta lerakás Gellérthegy, parketta csiszolás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Gellérthegy vonzáskörzetében garanciavállalással, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.

A parketta lerakása előtt ki kell választani a felhasználás módjához tökéletes parkettát. Ennek megfelelően figyelembe kell venni:

 • a felhasználás helye (pl. iroda)
 • az igénybe vétel módja (pl. nappali)

A parketta kötelező kopásállósága nagy mértékben függ attól, hogy melyik helyiségbe szeretnénk leragasztani. A parketta esztétikai megjelenése a fajtától (pl. akác, bükk), az árnyalatától, felszínének kialakításától függ.

A parketta lerakása

A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez nyújtunk egy-két ötletet.

 • A parketta szögelése vakpadlóra: ez a fektetési forma napjainkban nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése talán, viszont a parketta darabjainak fektetése többnyire az alábbi módokon zajlik.
 • A parketta leragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével egyenes felületre ragasztják. A betonnak teljesen egyenesnek kell lennie, ha a szituáció megköveteli aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a ragasztás előtt.
 • Úsztatott parketta: pl. szalagparketta lerakása úsztatott formában szokásos. Az aljzatbetonra hab alátét kerül, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.
parketta lerakás Gellérthegy

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Vizesblokkban csak speciális parkettát lehetséges ragasztani.

A legtöbb parketta nem fektethető fűtött aljzatra, emiatt a parketta alatt vezetett fűtési csöveket alkalmas módon kell szigetelni, ellenkező esetben a parketta megsérülhet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A tökéletes adhéziót a portól megszabadított aljzat biztosítja. A ragasztót a betonra fogazott kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. kétkomponensű ragasztóval. Svédpadló ragasztása poliuretán ragasztóval történik.

parketta járólap illesztés Gellérthegy

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan javasolt lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni téglakötésben.

parketta lerakási módok Gellérthegy

Halszálka parketta lerakás
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík közé 10 mm-nyi terjeszkedési hézagot kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

francia halszálka parketta lerakás Gellérthegy

A résbe faékeket kell rakni, a parkettta lerakás végeztével a rögzítő ékek eltávolíthatók, majd szegélyléccel borítsuk be a rést.
A fal felőli parketták rés nélküli illesztése behúzóvassal valósítható meg.

régi parketta felszedése Gellérthegy

A parketta lerakás befejezése

A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy lehetőleg hamar eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A ragasztó kötésének becsült ideje rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtéshez Gellérthegy

Mivel a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, így padlófűtésre csupán másfél centinél vékonyabb parkettát fektetnénk. Emellett érdemes olyan anyagú parkettákat leragasztani, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

Parketta típusok Gellérthegy

 • Egyrétegű parketta: az egész darab egy anyagból van. Ez lehet pl. hajópadló vagy intarzia parketta.
 • Többrétegű: rendszerint két vagy három rétegből tevődik össze. A háromrétegű parkettát gyakran szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek sokféle fektetési formákat tesznek lehetővé.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után máris rá lehet lépni. Az egyrétegű parkettákat rendszerint felületkezelik a rögzítés után.

A parketta rendben tartása Gellérthegy

A parketta anyaga már elkészült állapotában is élő anyag, ezért érzékeny lehet a hőingadozásokra vagy a nedvesség változására. A parketta porszívózása rendben van, de a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása nem tanácsos. Amennyiben a parkettára mégis túl sok víz jut, akkor mihamarabb el kell távolítani. Legfeljebb éppenhogy nedves felmosóronggyal megengedett megtisztítani a burkolatot, hogy elkerüljük a száradást követő méretcsökkenést.

A parketta karbantartása olajozással elvégezhető, ennek köszönhetően kiküszöbölhetjük a kiszáradását és az ebből adódó hézagosodását, pattogóssá válását.

A parketta élettartamának használ, ha a gyártó leírása szerinti szereket veszi igénybe durván félévente vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával frissiben a legjobb. Ha a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a letakarás mögé bejutott pecsétnyomok eltüntetése hozzáillő tisztítószerrel lehetséges. A mészfolt ecetes vizes mixtúrával pár perces áztatás után feloldható, de ezt követően ajánlott szellőztetni. Makacs pettyek ellen a WU2 sampon vethető be, azonban utóbbiak csak akkor alkalmazandók, ha más módon nem tudjuk orvosolni a problémát.

Miért szükséges idővel a parketta átrakása Gellérthegy övezetében?

A parketta átrakása a legjobb műveletsor lehet a karcos parketta javítására.

 • A több éve lerakott parketta ragasztása elvesztette funkcióját idővel különböző okok miatt.
 • A parketta nagy területen károsodott, így indokolt lehet bizonyos elemek cseréje, ilyenkor bölcs ötlet lehet a többi parkettaelem átrakással végzett megerősítése.
 • A régi parketta darabjai hosszabb idő múltán felpúposodtak, és túl nagy hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el szépen.
 • A parkettát rögzítő OSB lemez elmozdult, így már nem megfelelő a rögzítő feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése sok esetben elegendő lehet, akár hosszabb időre is megfelelő beavatkozás lehet, de az igazán biztos megoldás a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta elmozdulásai hosszú távon megnyugtató módon a visszabontással és újbóli lerakással szüntethetők meg.
 • Az átrakás azért is tanácsos, mert idővel a parketta színe teljesen más árnyalatú lesz, és már nem tudunk éppen ugyanolyat szerezni, ezért a régi parketta elemek újbóli felhasználásával árnyalatnyi eltérések sem lesznek.
felpúposodott parketta javítása Gellérthegy

A parketta átrakás gyors bemutatása

 1. A parketta átrakásának elsődleges műveleteként felbontjuk a parkettát.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek felkaparása után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
 3. Miután befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, ezután következik a régi parketta visszaragasztása.
 4. A munka befejező eleme az ismét leragasztott parketta csiszolása és több rétegben való lakkozása.

Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, ugyanis ennek során korábban lerakott parkett meg is sérülhet, az átrakáshoz szakértelem kell.

A parketta átrakása a leghatékonyabb eljárás lehet a régi parketta felújítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása elengedett idővel különféle okok miatt.
 • A parketta felszínének jelentős része sérült meg, ebből adódóan szükségessé válhat több darab pótlása, ilyen esetben ésszerű választás lehet az elemek átrakással való megerősítése.
 • A korábban lerakott lécek a nap hatására összeszáradtak, és túl nagy nyílás keletkezett köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.
 • A burkolatot stabilizáló vakpadló odaerősítése meglazult, így már nem bizonyul elég erősnek a feladata betöltéséhez.
 • A parketta hézagjainak tömítése sokszor kielégítő, akár hosszabb időre megfelelő, azonban a ténylegesen megbízható technológia a parketta felbontása és újbóli lerakása.
 • A parketta mozgása a leghatékonyabban a eltávolítással és újbóli lerakással küszöbölhető ki.
 • Az átrakás azért is javasolt, mert az idő előrehaladtával a parketta “beérik”, és nehéz ugyanolyan burkolatot szerezni, emiatt a régi parkettalécek ismételt lerakásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Olcsó parketta lerakás Gellérthegy környékén, ezen kívül parketta átrakás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Gellérthegy vonzáskörzetében garanciával, korrekt parketta átrakás árakkal.