Parketta lerakás Dobogó

Parketta lerakás Dobogó

Megfizethető parketta lerakás Dobogó, parketta felújítás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Dobogó területén garanciával, fix parketta felújítás árral.

A parketta lerakása előtt ki kell választani a felhasználás módjához tökéletes parkettát. Ennek érdekében tekintettel kell lenni a következőkre:

 • a fektetés helye (pl. saját lakás)
 • a használat módja (pl. nappali)

A parketta betartandó kopásállósága jelentősen múlik azon, hogy melyik helyiségbe kívánjuk leragasztani. A parketta esztétikai megjelenése a fajtától (pl. akác, bükk), színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta lerakása

A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez nyújtunk egy pár hasznos tanácsot.

 • A parketta szegezése vakpadlóra: ez a lerakási forma manapság ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése esetleg, viszont a parketta darabjainak lerakása többnyire a lentiek szerint elterjedt.
 • A parketta ragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével sík felületre ragasztják. A betonnak tökéletesen laposnak kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell használni a tevékenység folytatása előtt.
tölgy parketta átrakása Dobogó

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Vizesblokkban csak speciális parkettát szabad alkalmazni.

A parketták többsége nem alkalmas padlófűtés fölé, így a burkolat alatt futó fűtési csöveket kielégítő módon kell szigetelni, ellenkező esetben a parketta megsérülhet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A szükséges ragadást a pormentesített aljzat garantálja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra történhet pl. diszperziós ragasztóval. Gyertyán parketta rögzítése oldószeres ragasztóval elterjedt.

sima parketta lerakási minta Dobogó

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással tarthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani fél elemmel eltolva.

parketta lerakási minták Dobogó

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. A fa dilatációja miatt a parketta és a falsík közé 10 mm-nyi terjeszkedési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

francia halszálka parketta lerakás Dobogó

A résbe faékeket kell helyezni, a parkettta lerakás végeztével a rögzítő ékek eltávolíthatók, majd takaróléccel borítsuk be a hézagot.
A fal felőli parketták rés nélküli egymáshoz igazítása behúzóvassal érhető el.

régi parketta felszedése Dobogó

Parketta lakkozás száradási idő

A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy lehetőleg hamar megszáradjon a parketta. A ragasztó kötésének becsült ideje rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtésre Dobogó

Tekintve, hogy a fa nagyon jól szigetel, ezért padlófűtés fölé csak másfél centinél vékonyabb parkettát javaslunk. Ezen kívül javasolt olyan fajtákat beépíteni, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

Parketta fajták Dobogó

 • Egyrétegű parketta: az egész darab egyetlen tömbből áll. Ez lehet pl. lamella parketta vagy csaphornyos parketta.
 • Többrétegű: többnyire két vagy három rétegből rakják össze. A háromrétegű parkettet gyakran szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek többféle lerakási mintákat kínálnak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után rögtön használatra kész. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a rögzítés után.

A parketta rendben tartása Dobogó

A parketta fája még feldolgozott állapotában is élő anyag, ezért kényes lehet a hideg-meleg változásokra vagy a páratartalom fluktuációjára. A parketta portalanítása kiváló ötlet, de a bő vizes felmosása kerülendő. Ha a parkettára mégis túl sok folyadék kerül, akkor mihamarabb fel kell itatni. Pusztán éppenhogy nedves felmosóronggyal megengedett feltakarítani a parkettát, hogy megelőzzük a kiszáradás utáni méretcsökkenést.

A parketta karbantartása pasztázással kivitelezhető, így meggátolhatjuk a kiszáradását, illetve az ebből adódó hézagosodását, ropogossá válását.

A parketta élettartamának jótékony hatású, ha a forgalmazó utasításai szerinti szereket alkalmazza durván félévente vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával közvetlenül a munka befejezése után a legokosabb megoldás. Feltételezve, hogy a lefóliázás hiányos, a letakarás alá bejutott pacák törlése testreszabott vegyszerrel lehetséges. A mészfolt ecetes vizes keverékkel pár perces áztatás után eltüntethető, de ezt követően tanácsos szellőztetni. Nehezen eltüntethető pettyek ellen a WU2 sampon jelenthet megoldást, de utóbbiak csak jobb híján lehetnek megoldások.

Miért szükséges hosszú idő múltán a parketta felszedése és visszaragasztása Dobogó területén?

A parketta átrakása a legpraktikusabb eljárás lehet a karcos parketta javítására.

 • A sok évvel ezelőtt lefektetett parketta ragasztása elengedett az idő elteltével a lakásban kialakuló páraképződés miatt.
 • A parketta kiterjedt felületen púposodott fel, így indokolt lehet bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor okos megoldás lehet a többi parkettaelem átrakással kivitelezett megerősítése.
 • A régi parketta elemei hosszabb idő múltán felpúposodtak, és méretes hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el szépen.
 • A parkettát támasztó párnafa mozog, ily módon már nem tesz eleget a stabilizáló feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése időnként elegendő lehet, akár hosszabb időre is kielégítő megoldás lehet, de az igazán biztos megoldás a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással küszöbölhetők ki.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is tanácsos, mert az évek során a parketta színe módosul, és már nem tudunk éppen ugyanolyat találni, ezért a megöregedett parketta darabok újbóli felhasználásával azonos színű lesz a teljes felület.
felpúposodott parketta javítása Dobogó

A parketta átrakás vázlatos leírása

 1. A parketta átrakásának elsődleges tevékenységeképpen felszedjük a parkettát.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek eltávolítása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
 3. Amennyiben megtisztítottuk az aljzatot, ezután ezt követi a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A műveletsor záró lépése az ismét leragasztott burkolóelemek felcsiszolása és 3 rétegben történő lakkozása.

Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, mert ennek során korábban lerakott parkett könnyen károsodik, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot.

A parketta átrakása a legjobb megoldás lehet a felpúposodott parketta javítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása elengedett idővel különféle okokból kifolyólag.
 • A faburkolat nagy kiterjedésben károsodott, emiatt szükségessé válhat bizonyos elemek cseréje, ilyen esetben bölcs döntés lehet az elemek átrakással történő stabilizálása.
 • A korábban lerakott lécek a környezeti hatások miatt összeszáradtak, és óriási üreg alakult ki köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.
 • A burkolatot stabilizáló párnafa odaerősítése elengedett, így már már túl gyenge a feladata teljesítéséhez.
 • A parketta hézagjainak kitöltése sok esetben elegendőnek bizonyulhat, akár hosszabb időre megfelelő, de a ténylegesen biztos technológia a parketta felszedése és ismételt lerakása.
 • A parketta mozgása célravezetően a eltávolítással és újbóli lerakással védhető ki.
 • A parketta átrakása azért is tanácsos, mert idővel a parketta “beérik”, és gyakorlatilag lehetetlen 10-20 év múltán ugyanazt a típust beszerezni, emiatt a régi parkettalécek ”újrahasznosításával” nem lesz színeltérés.

Pénztárca kímélő parketta lerakás Dobogó vonzáskörzetében, ezen kívül parketta felújítás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Dobogó övezetében jótállással az elvégzett munkára, korrekt parketta felújítás árral.