Parketta lerakás Budapest

Parketta lerakás Budapest

Megfizethető parketta lerakás Budapest környékén, parketta csiszolás, parketta felújítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. A budapesti parketta lerakást megelőzően ki kell választani a felhasználás módjához tökéletes parkettát. Ehhez mérten szem előtt kell tartani az alábbiakat:

  • a fektetés helye (pl. saját lakás)
  • a használat módja (pl. hálószoba)

A parketta betartandó keménysége nagyban múlik azon, hogy melyik helyiségbe szeretnénk fektetni. A parketta esztétikai megjelenése a fafajtától, színétől, felszínének kialakításától függ.

A parketta lerakása

A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez nyújtunk egy pár hasznos ötletet.
A parketta szögelése vakpadlóra: ez a fektetési mód ma már nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése elterjedtebb, viszont a parketta elemek fektetése többnyire a következő folyamatot követve gyakoribb.

A parketta ragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével sík felületre ragasztják. A betonnak teljesen egyenesnek kell lennie, ha a szituáció megköveteli aljzatkiegyenlítőt kell használni a ragasztás előtt.

Úsztatott parketta lerakás: pl. szalagparketta fektetése úsztatott formában történik. Az aljzatbetonra filc alátétet helyezünk, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.

parketta lerakás budapest


A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Vizesblokkban csak arra alkalmas parkettát megengedett fektetni.

A parketták többsége nem fektethető fűtött aljzatra, ezért a parketta alatt vezetett fűtési csöveket jól kell szigetelni, különben a parketta megsérülhet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A tökéletes ragadást a portól megszabadított beton biztosítja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra történhet pl. kétkomponensű ragasztóval. Gyertyán parketta rögzítése oldószeres ragasztóval történik.

parketta ragasztása betonra

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan kell lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz kötni téglakötésben.

hagyományos parketta lerakása házilag

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz elérve 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es terjeszkedési rést kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka minta lerakása

A hézagba faékeket kell rakni, a lerakás befejezése után a faékek kivehetők, ezután szegélyléccel fedjük le a rést.
Az oldalsó parketták hézagmentes egymáshoz igazítása behúzóvassal érhető el.

parketta dilatációs hézag

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy a lehető leggyorsabban eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A ragasztó kötésének becsült ideje általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyok függvényében.


Parketta padlófűtéshez Budapest
Amiatt, hogy a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, így padlófűtésre csak 14 mm-nél vékonyabb parkettát fektetnénk. Ezen kívül javasolt olyan fajtákat választani, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

Parketta fajták Budapest
Egyrétegű parketta: az egész elem egy tömbből áll. Konkrétan lehet pl. hajópadló vagy mozaik parketta.

Többrétegű: általában két vagy három rétegből rakják össze. A 3 rétegű parkettát sokszor szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek változatos fektetési mintákat tesznek lehetővé.

Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után közvetlenül igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat rendszerint felületkezelik a ragasztás után.

A parketta takarítása Budapest
A parketta fája ugyanis feldolgozott formájában is élő anyag, ebből adódóan érzékeny lehet a hőmérséklet vagy a nedvesség fluktuációjára. A parketta porszívózása rendben van, azonban a bőséges vízzel való felmosása kerülendő. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű tisztítószer jut, akkor azonnal fel kell törölni. Csak kis mértékben vizes moppal megengedett megtisztítani a padlót, hogy megelőzzük a kiszáradás utáni összemenést.

A parketta ápolása pasztázással megoldható, ezzel megakadályozhatjuk a kiszáradását és az emiatt bekövetkező méretváltozását, ropogossá válását.

A parketta élettartamának jót tesz, ha a gyártó adatlapja szerinti szereket alkalmazza körülbelül 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves kendővel közvetlenül a munka befejezése után a legokosabb megoldás. Feltételezve, hogy a lefóliázás hiányos, a letakarás mögé bekerült pöttyök eltávolítása arra alkalmas padlófényezővel kivitelezhető. A diszperzitfolt ecetes vizes mixtúrával nagyon rövid idejű áztatás után eltüntethető, de utána ajánlott szellőztetni. Nehezen eltüntethető pettyek ellen a penge jelenthet megoldást, azonban ezek csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.