Parketta lerakás Albertfalva

Parketta lerakás Albertfalva

Pénztárca kímélő parketta lerakás Albertfalva, parketta csiszolás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Albertfalva régiójában garanciával, átlátható parketta felújítás árral.

A parketta lerakása előtt ki kell szemelni az ideális parkettát. Emiatt szem előtt kell tartani az alábbiakat:

 • a felhasználás helye (pl. saját lakás)
 • a használat módja (pl. hálószoba)

A parketta megkövetelt kopásállósága jelentősen múlik azon, hogy hová kívánjuk lerakni. A parketta külseje a fajtától (pl. akác, bükk), az árnyalatától, felületkezelésétől függ.

A parketta rögzítési módjai

A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez nyújtunk egy pár hasznos tippet.

 • A parketta szögelése vakpadlóra: ez a lerakási mód manapság nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése elterjedtebb, azonban a parketta elemek lerakása többnyire a lentiek szerint zajlik.
 • A parketta leragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével sík aljzatra ragasztják. A betonnak tökéletesen síknak kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a ragasztás előtt.
parketta javítás Albertfalva

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Fürdőszobában csak különleges parkettát engedélyezett lerakni.

A parketták többsége nem fektethető padlófűtés fölé, ezért a padló alatt vezetett fűtési csöveket kielégítő módon kell szigetelni, ellenkező esetben a parketta tönkre mehet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A tökéletes ragadást a portalanított beton garantálja. A ragasztót a betonra fogazott kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. diszperziós ragasztóval. Svédpadló ragasztása poliuretán ragasztóval történik.

parketta járólap illesztés Albertfalva

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan érdemes lerakni, az egyenes síkot zsinórozással tarthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani téglakötésben.

hagyományos parketta lerakása házilag Albertfalva

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. Az oldalfalhoz elérve 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík között 10 mm-nyi beépítési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

francia halszálka parketta lerakás Albertfalva

A hézagba faékeket kell helyezni, a lerakás befejezése végeztével a rögzítő ékek eltávolíthatók, ezután szegélyléccel borítsuk be a hézagot.
Az oldalsó parketták rés nélküli illesztése behúzóvassal érhető el.

parketta dilatációs hézag

Parketta lakkozás száradási idő

A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy mihamarabb megszáradjon a parketta. A száradási idő általában 1 nap, ez az időtartam változhat a páratartalom viszonyoktól függően.

Parketta padlófűtésre Albertfalva

Mivel a fa elég jó szigetelő képességgel rendelkezik, ezért padlófűtéshez csupán másfél centinél vékonyabb parkettát raknánk le. Emellett érdemes olyan parketta fafajtákat lefektetni, amelyek nem húzódnak össze.

Parketta fajták Albertfalva

 • Egyrétegű parketta: az egész darab egy anyagból van. Ez lehet pl. svédpadló vagy csaphornyos parketta.
 • Többrétegű: többnyire két vagy három rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkettát számos esetben szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek sokféle lerakási mintákat kínálnak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után rögtön használatra kész. Az egyrétegű parkettákat általában felületkezelik a lerakás után.

A parketta takarítása Albertfalva

A parketta anyaga tudniillik feldolgozott formájában is élő anyag, és kényes lehet a hideg-meleg változásokra vagy a nedvesség változására. A parketta portalanítása kiváló ötlet, de a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása ellenjavallott. Amennyiben a parkettára mégis nagy mennyiségű víz kerül, akkor rögtön fel kell törölni. Legfeljebb éppenhogy nedves moppal lehetséges feltakarítani a padlót, hogy megakadályozzuk a száradást követő méretcsökkenést.

A parketta ápolása olajozással elvégezhető, ennek köszönhetően meggátolhatjuk a kiszáradását, illetve az ebből adódó hézagosodását, pattogóssá válását.

A parketta tartósságának használ, ha a forgalmazó adatlapja szerinti szereket veszi igénybe körülbelül félévente vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával melegében a legjobb. Feltételezve, hogy a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a fólia alá bejutott foltok eltüntetése arra alkalmas vegyszerrel megoldható. A mészfolt ecetes vizes keverékkel nagyon rövid idejű áztatás után feloldható, de utána érdemes szellőztetni. Makacs pacák ellen a penge vethető be, azonban ezek csak a legvégső esetben javasoltak.

Miért szükséges idővel a parketta felszedése és visszaragasztása Albertfalva területén?

A parketta átrakása a legbiztosabb megoldás lehet a kopott parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A sok évvel ezelőtt leragasztott parketta ragasztása elvesztette funkcióját idővel különféle indokokból kifolyólag.
 • A parketta nagy területen púposodott fel, ezért szükségessé válhat bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor bölcs megoldás lehet a többi parkettafa átrakással végzett megerősítése.
 • Az öreg parketta darabjai hosszabb idő múltán összeszáradtak, és méretes hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el szépen.
 • A parkettát támasztó vakpadló rögzítése meglazult, ezért már nem bizonyul elég erősnek a megszilárdító feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése sokszor elegendő lehet, akár hosszabb időre is kielégítő beavatkozás lehet, de az igazán biztos eljárás a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással szüntethetők meg.
 • Az átrakás azért is ideális, mert az évek során a parketta színe teljesen más árnyalatú lesz, és soha nem fogunk tudni éppen ugyanolyat találni, ezért az öreg parketta darabok újrahasznosítása miatt színazonos lesz a burkolatunk.
felpúposodott parketta javítása Albertfalva

A parketta átrakás gyors leírása

 1. A parketta átrakásának első tevékenységeképpen felszedjük a parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradványainak megtisztítása után rendezni kell a léceket.
 3. Ha megtisztítottuk az aljzatot, ezután ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
 4. A műveletsor záró eleme az újonnan leragasztott burkolóelemek csiszolása és több rétegben való pácolása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, ugyanis ennek során a parketta könnyen károsodik, az átrakáshoz szakértelem kell.

A parketta átrakása a legjobb műveletsor lehet a kopott parketta felújítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása elengedett idővel különböző okokból kifolyólag.
 • A faburkolat nagy felületen sérült meg, ezért elkerülhetetlen lehet bizonyos elemek pótlása, ekkor okos elhatározás lehet az elemek átrakással történő stabilizálása.
 • A régi parketta elemei a környezeti hatások miatt teljesen kiszáradtak, és tekintélyes nyílás formálódott köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
 • A parkettát rögzítő párnafa odaszögezése kitágult, így már már túl gyenge a feladata teljesítéséhez.
 • A parketta réseinek tömítése időnként elég lehet, akár tartós megoldás lehet, viszont a ténylegesen biztonságos technológia a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta dilatációja eredményesen a eltávolítással és újbóli lerakással oldható meg.
 • A parketta átrakása azért is javallott, mert az idő múlásával a parketta más árnyalatot vesz fel, és gyakorlatilag lehetetlen 10-20 év múltán ugyanazt a típust beszerezni, ezért a régi parkettalécek ismételt lerakásával nem lesz színeltérés.

Megfizethető parketta lerakás Albertfalva területén, ezen kívül parketta átrakás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Albertfalva vonzáskörzetében garanciával, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.