Parketta felújítás

Felújítható-e a parketta?

Parketta felújítás menete és tippek. felújíthatja a parkettát, de mivel az olcsó padlók általában vékony anyagból készülnek, korlátozott számú alkalommal lehet őket csiszolni. A hagyományos, csaphornyos parketták masszívabbak és vastagabb a kopó felületük, mint a vékonyabb szalagparketta felülete, ezért ezek tartósabbak, többször felújíthatók is egyúttal.

A régebbi lakásokra jellemző, klasszikus parketták ismét egyre népszerűbbek. Egyrészt egyes háztulajdonosok tömörfa parkettázást terveznek, másrészt sok lakástulajdonos szeretné tudni, hogyan érdemes felújítani a bevált parkettáját.

Parketta karbantartás

Mielőtt megtanulja, hogyan kell felújítani a parkettát, ne feledje a megfelelő karbantartást!

A parkettás padló évek nagyszerű teljesítményt nyújt. A parkettákhoz hasonlóan a parketták szépek és kopásállóak, ha megfelelően karbantartják és védik őket. Ez azt jelenti, hogy pl. belépőszőnyegek használatával csökkenthető az otthonba kerülő pormennyiség. Hasonlóképpen, a folyosó futói és más szőnyegek is segíthetnek a nagyobb forgalmú területek felületvédelmében.

Különleges megfontolások lehetnek, amikor a padlót megvédik a gyermekektől és azok játékaitól, háziállatától, növényeitől, étkező székektől és gördülő irodai székektől. E szempontok között a közös nevező a keményfa padlók szennyeződésektől és szemcséktől való mentesítése. Idővel apró részecskék zúzódhatnak a padlóba, fokozatosan erodálva a tömítőanyagot. Az alapos és rendszeres takarítás csökkentheti a szemcsék hatását a padlón, és csökkentheti a felújítás szükségességét.

Hogyan kell felújítani a parkettát?

Ennek ellenére néha a körülmények szép, de nem nagyon rendszeresen ápolt padlóval álják meg az embert. Ilyen esetben tudnia kell, hogyan kell felújítani a parkettát. Mielőtt teljes felújításba merülne, vegye figyelembe, hogy lehet, hogy csak jó alaposan meg kell tisztítania a parkettáját. Ha azonban a parkettájának többre van szüksége, mint egy jó súrolásra, kövesse az alábbi 3 lépést a parketta javításához és felújításához.

1. Cserélje ki a mozgó parketta elemeket!

Először azonosítsa a törött és sérült elemeket. Ezeket el kell távolítani. Géppel vagy kalapács és véső segítségével lehet eltávolítani a helyükről elmozdult parkettafákat. Miután a padló mentes a sérült elemektől, cserélje ki őket újakra. Az újak mérete és alakja a padló mintázatától függ, például halszálkás parketta vagy mozaikparketta. Végül fejezze be a javítást úgy, hogy a blokkokat ragasztóval rögzíti a helyére.

mozog a parketta

2. Parkettacsiszolás

Másodszor csiszolja fel a megjavított parkettát. Fontolja meg egy pormentes csiszoló alkalmazását, amely drámai módon csökkentheti a beltéri levegőszennyezést, valamint a tisztításra és utólagos takarításra fordított időt.

parketta felcsiszolás

3. Tömítés, hézagkitöltés

Végül, miután finom szemcséjű csiszolóval felcsiszolta, a parketta készen áll a tömítésre. Szükség esetén ezen a ponton kell foltot felhordani. A rejbolás a rések kitöltése és a felület egyenletessé tétele, alapvető fontosságú a tömör és ezáltal tartós parketta eléréséhez.

A hézagkitöltést speciális folyadék és csiszolópor keverékével kell végezni. A csiszolás megfelelő fázisában, ha nagyobb rések alakulnak ki a parketta elemei közötth akkor elsőként parketta fugázó anyaggal kell kitölteni ezeket a mélyedéseket, majd egy kis idő eltelte után ismét fel kell csiszolni a felületet.

Sikeres parketta felújítás

A padló kezdeti állapotából indulunk ki. A sérült régi elemek újrahasznosítása felújításhoz való felhasználása nem praktikus. Ezért új parkettát vásárolunk. Eltávolítjuk a sérült elemeket, és új darabokra cseréljük őket. Ezután a pormentes csiszolási eljárást alkalmazzuk a sima felület eléréséhez. Ehhez több fázisban csiszolunk. A durva szemcséken (36, 40 és 60) átdolgozva a 100-as finomságú csiszolópapírig.

felújított parketta

A parketta lakkozása után előfordul, hogy a különböző faanyagú parketták azt eredményezték, hogy nem festenek egyenletesen. Ezért az alapréteget át kell kenni, hogy egységes fedőlakkot kapjon, és mindenhol egyenletesen, pontosan ugyanaz a padlószín alakuljon ki.

Megragadta a parketta felújítás ötlete most, hogy tudja, hogyan érdemes felújítani a parkettát? Tudunk segíteni. Padlócsiszoló szakértőként tapasztalataink és szakértelmünk megfelel a kihívásnak. Igazán durva kinézetű parkettát átalakíthatunk különlegessé. Szívesen segítünk, forduljon hozzánk ingyenes, kötelezettség nélküli ajánlatért.

error: Content is protected !!