Hagyományos parketta lerakás Gazdagrét

Parketta lerakás Gazdagrét

Megfizethető parketta lerakás Gazdagrét, parketta csiszolás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Gazdagrét régiójában szavatolva a munka tartósságát, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.

A parketta lerakása előtt ki kell szemelni az igényekhez szabott parkettát. Ennek megfelelően tekintettel kell lenni a következőkre:

 • a felhasználás helye (pl. iroda)
 • a felhasználás módja (pl. hálószoba)

A parketta betartandó kopásállósága nagy mértékben múlik azon, hogy hová kívánjuk leragasztani. A parketta külseje a fafajtától, színétől, felületkezelésétől függ.

A parketta lerakása

A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez adunk néhány tippet.

 • A parketta szegezése párnafára: ez a lerakási forma napjainkban ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése elterjedtebb, viszont a parketta darabjainak lerakása többnyire a lentiek szerint gyakoribb.
 • A parketta leragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével sík felületre ragasztják. A betonnak tökéletesen laposnak kell lennie, szükség esetén aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a művelet előtt.
 • Úsztatott parketta: pl. szalagparketta fektetése úsztatott módon történik. A betonra filc alátétet helyezünk, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztással.
parketta lerakás Gazdagrét

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Vizesblokkban csak különleges parkettát szabad lerakni.

A legtöbb parketta nem fektethető padlófűtés fölé, ezért a padló alatt futó fűtési csöveket kielégítő módon kell szigetelni, tudniillik a parketta károsodhat.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A kiváló ragadást a portalanított beton szavatolja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. oldószeres ragasztóval. Juhar parketta rögzítése poliuretán ragasztóval szokásos.

parketta leragasztása Gazdagrét

Parketta lerakási minták

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan érdemes lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani téglakötésben.

hagyományos parketta lerakása házilag Gazdagrét

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. Az oldalfalhoz elérve 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es terjeszkedési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

halszálka parketta felújítás Gazdagrét

A hézagba faékeket kell helyezni, a lerakás befejezése végeztével a faékek eltávolíthatók, és takaróléccel borítsuk be a hézagot.
Az oldalsó parketták rés nélküli illesztése behúzóvassal garantálható.

régi parketta felszedése Gazdagrét

Parketta lakkozás száradási idő

A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy mihamarabb eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A ragasztó kötésének becsült ideje általában 1 nap, ez az időtartam változhat a helyi viszonyok függvényében.

Parketta padlófűtésre Gazdagrét

Azon egyszerű oknál fogva, hogy a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, így padlófűtéshez kizárólag 14 mm-nél vékonyabb parkettát raknánk le. Ezen kívül ajánlott olyan fajtákat alkalmazni, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

Parketta fajták Gazdagrét

 • Egyrétegű parketta: a teljes elem egyetlen anyagból van. Konkrétan lehet pl. svédpadló vagy csaphornyos parketta.
 • Többrétegű: többnyire 2-3 rétegből tevődik össze. A 3 rétegű parkettát sokan szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett két elemből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek sokféle fektetési formákat biztosítanak.
 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után azonnal igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat általában felületkezelik a lerakás után.

A parketta tisztítása festés után Gazdagrét

A parketta anyaga ugyanis feldolgozott állapotában is élő anyag, ezért kényes lehet a hőmérséklet vagy a páratartalom fluktuációjára. A parketta porszívózása kitűnő, azonban a bő vizes felmosása ellenjavallott. Ha a parkettára mégis túl sok tisztítószer jut, akkor haladéktalanul el kell tüntetni onnan. Legfeljebb alig nedves moppal lehetséges megtisztítani a padlót, hogy megakadályozzuk a kiszáradás utáni méretcsökkenést.

A parketta ápolása pasztázással végrehajtható, így elkerülhetjük a kiszáradását, illetve az ebből adódó hézagosodását, ropogossá válását.

A parketta tartósságának jótékony hatású, ha a forgalmazó leírása szerinti szereket veszi igénybe nagyjából 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal azonnal a legjobb. Feltételezve, hogy a lefóliázás hiányos, a fólia alá bekerült pacák eltüntetése testreszabott padlófényezővel végrehajtható. A mészfolt ecetes vizes eleggyel 2-3 perces áztatás után feloldható, viszont utána tanácsos szellőztetni. Nehezen eltüntethető foltok ellen a penge vethető be, viszont ezek csak akkor alkalmazandók, ha más módon nem tudjuk orvosolni a problémát.

Miért válhat elkerülhetetlenné idővel a parketta felszedése és visszaragasztása Gazdagrét környékén?

A parketta átrakása a legjobb megoldás lehet a felpúposodott parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A sok évvel ezelőtt lerakott parketta ragasztása meglazult az idő elteltével különféle indokokból kifolyólag.
 • A parketta nagy területen kopott el, így indokolt lehet bizonyos elemek cseréje, ilyenkor okos megoldás lehet a többi parkettaelem átrakással való megszilárdítása.
 • A régi parketta elemei hosszabb idő múltán kiszáradtak, és méretes hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el szépen.
 • A parkettát stabilizáló vakpadló rögzítése meglazult, ily módon már nem bizonyul elég erősnek a stabilizáló feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése sokszor elég lehet, akár hosszabb időre is megfelelő beavatkozás lehet, de az igazán biztos művelet a parketta átrakása.
 • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással szüntethetők meg.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert sok idő elteltével a parketta színe teljesen más árnyalatú lesz, és soha nem fogunk tudni éppen ugyanolyat szerezni, ezért az öreg parketta darabok újrahasznosítása miatt árnyalatnyi eltérések sem lesznek.
tölgy parketta átrakása Gazdagrét

A parketta átrakás gyors bemutatása

 1. A parketta átrakásának kiinduló tevékenységeképpen felbontjuk a korábbi burkolatot.
 2. A parkettaragasztó maradékainak megtisztítása után sorba kell pakolni a parketta elemeit.
 3. Amennyiben megtisztítottuk az aljzatot, ezután következik a régi parketta visszaragasztása.
 4. A tevékenység befejező eleme az ismét leragasztott burkolóelemek megcsiszolása és három rétegben történő pácolása.

Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, mert átrakás közben a parketta meg is sérülhet, az átrakáshoz szakértelem kell.

A parketta átrakása a legbiztosabb eljárás lehet a karcos parketta javítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különböző okokból kifolyólag.
 • A faburkolat felszínének jelentős része sérült meg, ezért szükségessé válhat jónéhány léc pótlása, ilyen esetben bölcs döntés lehet a lécek átrakással való megszilárdítása.
 • A jó régen lefektetett darabok a környezeti hatások miatt összeszáradtak, és tekintélyes hézag alakult ki köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
 • A burkolatot stabilizáló vakpadló leszorítása nem tölti be a funkcióját, ezért már túl gyenge a leszorító rendeltetésének ellátásához.
 • A parketta üregeinek kiöntése sokszor elég lehet, akár időtálló eljárás, azonban az igazán biztonságos technológia a parketta felszedése és ismételt lerakása.
 • A parketta mozgása eredményesen a eltávolítással és újbóli lerakással védhető ki.
 • Az átrakás azért is javasolt, mert ahogy öregszik, a parketta “beérik”, és nehéz ugyanolyan burkolatot szerezni, ennek megfelelően a régi parkett ismételt lerakásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

Pénztárca kímélő parketta lerakás Gazdagrét övezetében, valamint parketta átrakás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Gazdagrét vonzáskörzetében garanciavállalással, átlátható parketta átrakás árakkal.