Tömör, csaphornyos hagyományos parketta lerakása

Tömör, csaphornyos hagyományos parketta lerakása

Hagyományos csaphornyos parketta lerakás, felújítás, csiszolás, lakkozás is szerepel a szolgáltatásaink között. Parketta lerakást, parkettázást, komplett parketta kivitelezést vállalunk.

tömörfa parketta lerakása

A jó parketta kiindulópontja a jó aljzat. Ehhez egyenletesen sima aljzatbeton kell, plusz a betonnak száraznak kell lennie, ami ha nincs meg, akkor szigetelni kell. A száraz felszínre lehet ragasztani a parkettát. A rögzítés történhet OSB lapra is, erre szegelni lehet a parkettát.

Készparketta esetén csak egymáshoz kell rögzíteni az elemeket. A parketta lerakása előtt érdemes hangszigetelés céljából elhelyezni egy erre alkalmas réteget a parketta alá. Ezt a parkettás szakemberek többsége javasolni szokta, nem drágítja meg jelentősen a hagyományos parketta lerakását.

Amikor elkezdjük lerakni a csaphornyos parkettát, a faltól mindig elhagyunk egy kis helyet, ami a parketta tágulását biztosítja szükség esetén. Ezt a dilatációs hézagot szegélyléccel takarjuk le.

A csaphornyos hagyományos parketta lerakásának időigénye

Egy átlagos méretű szoba parkettázását általában 1-2 munkanap alatt elvégezzük. A beton kéregerősítése általában Wakol anyaggal (műgyanta) történik. A réseket tömítjük. A parkettafelületet simára csiszoljuk prémium minőségben. A felület kezelését 4 rétegben végezzük el 2 réteg alapozóval és 2 réteg fedőlakkal.

Meg kell említeni, hogy a lerakandó parkettát ajánlott néhány nappal (2-3) a lerakás előtt elhelyezni az adott helyiségben, hogy felvegye a környezet páratartalmát.

csaphornyos parketta lerakás

Parketta lerakás árak

A parketta lerakás négyzetméter ára csak az előkészített felület minőségétől függ. Ha az aljzat jó minőségű, akkor kedvező parketta lerakás árat tudunk ajánlani. Az árak megtekinthetők főoldalunk árak menüpontjában.

Az utóbbi időben egyre népszerűbb laminált padló helyett sokan térnek vissza a hagyományos parketta lerakásához, ugyanis sokkal tartósabb és minőségibb felületet tudunk vele létrehozni. Mezítláb vagy zokniban járva egy hagyományos parkettán érezhetjük az igazi fa érzetét.

Hagyományos csaphornyos parketta előnyei

  • hosszabb élettartamú
  • igazi fa érzetet ad
  • az allergiások szempontjából sokkal előnyösebb, védi a szervezetünket
  • többször fel lehet újítani (4-5-ször újracsiszolható), hosszabb távon szép marad

Parketta lerakás – fafajták

  • akác
  • tölgy
  • bükk

A kiválasztás során legyünk tekintettel a lakás stílusára, a bútorok és nyílászárók színére is.

hagyományos parketta lerakása

A tömörfa parketta fektetése

A parketta lerakás iránya általában merőleges az ablak falára, mivel a legesztétikusabb, szép hatás a beeső fény irányával párhuzamos parkettafektetéssel érhető el. Lerakhatunk néhány elemet csak azért, hogy kipróbáljuk, milyen az összhatás az adott irányú fektetéssel. Az átlósan vagy halszálka mintában lefektetett parketta tágítja a teret.

A sikeres parkettalerakás alapfeltétele a 2-3%-nál nem nedvesebb aljzat. Szakember ezt könnyedén megállapítja a rutinjának köszönhetően, otthoni módszer lehet a partvissal összehúzott por megfigyelése, amely nem áll össze egy csomóba.

Az aljzatban 1 méteren belül nem lehet 1 mm-nél nagyobb szintkülönbség. Ha az eltérés ennél nagyobb, akkor aljzatkiegyenlítőt használunk.

Ha a parketta elemek összeillesztése után maradnak hézagok, akkor ezeket a ragasztó megszilárdulása után parkettakitöltő masszával tölthetjük ki. Ezek az anyagok fafajtánként eltérőek lehetnek. A nagyobb réseket falapocskával tölthetjük ki, amely a csiszolás után gyakorlatilag észrevehetetlen lesz.

A parketta leragasztása után az új padlót hagyjuk pihenni legalább 1 napig. Ezalatt a ragasztó megköt, és a lerakott parketta felveszi a helyiség klímáját.

error: Content is protected !!